Biliard fără masă
Biliardul este un joc bine cunoscut de aproape toată lumea. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu cum s-a format acest joc. La începutul istoriei sale, biliardul se juca în aer liber. Nu exista o masă de biliard. Și ce exista atunci? O bilă și un băț curbat. Era foarte asemănător cu un joc de golf sau de croquet. Primele mențiuni despre un astfel de joc datează din secolul al XV-lea. Principiul jocului era mai mult sau mai puțin același, dar fiecare țară avea un nume diferit. De exemplu, în Franța, a jucat în „Palle-Mail”, numit în mod similar jocul și britanicii – „Pall-Mall”. Italienii l-au numit „Boccie”, iar spaniolii l-au numit „Vilorta”.
Numele de astăzi, familiar pentru noi toți, provine de la un băț curbat, principalul accesoriu sportiv al jocului, înainte ca acesta să fie transferat pe o masă. La urma urmei, numele său era consonant în toate țările. Fie că îi spuneți „ball-yard”, „bilhard” sau „biliard”, sună mai mult sau mai puțin la fel.
În zilele noastre, și noi ne putem bucura de biliard fără o masă de biliard. La urma urmei, urmărindu-i pe maeștrii meseriei lor, ne bucurăm la fel de mult. Dar există o modalitate de a vă face emoțiile de vizionare și mai strălucitoare. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați un pic de emoție. Puteți face acest lucru mergând la cazinouri noi. Aceasta este o casă de pariuri de încredere, care vă va lua pariurile și vă va ajuta să obțineți maximum de vizionare. Și, în cazul unei previziuni corecte, puteți obține și un profit suplimentar.
Cum a migrat jocul pe masă
Cele mai citite articole
Pe scurt, a fost datorită regelui Franței, și anume Ludovic al XI-lea. Acesta era foarte pasionat de jocul de crochet. Cu toate acestea, din cauza problemelor sale de spate, îi era din ce în ce mai greu să își petreacă timpul liber în acest mod. Așa că a decis și a ordonat ca jocul să fie adaptat astfel încât să poată fi jucat la masă. În acest fel, spatele său dureros nu ar mai fi fost atât de solicitat.
În această versiune, pe masa de biliard au fost așezate bile colorate din lemn. Crosele curbate au fost făcute mai mici. Erau aceleași bețe mici și curbate din lemn. Scopul și condițiile de victorie corespundeau regulilor de crochet din acele vremuri. Mai târziu, au apărut cunoscutele arcuri și arcuri. Franța era renumită pentru crosele sale de biliard nu doar pentru aristocrație. Oameni din toate clasele sociale puteau găsi un loc unde să joace biliard dacă doreau.
Începuturile biliardului modern
Biliardul mai familiar pentru noi a început să se formeze pe întinderile Europei în secolul al XVIII-lea. Deși la acea vreme existau multe variante ale acestui joc, regulile și atributele comune ale biliardului au început să prindă contur. Masa de biliard a fost echipată cu plăci de lemn și a început să fie acoperită cu pânză verde. Crosele au fost înlocuite cu echipamente simple, similare cu tacurile moderne. Biliardul câștigă popularitate în rândul tuturor categoriilor sociale, în toate țările europene.
Încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, mesele de biliard includeau plăci de marmură în construcția lor. Acestea erau montate direct pe cadrul de lemn al unei mese de biliard. Acest lucru a cauzat unele inconveniente, deoarece era necesar să se corecteze planul destul de des. Problema a fost rezolvată în a doua jumătate a aceluiași secol. Atunci mesele au fost realizate pe un cadru metalic, iar marmura a fost înlocuită cu ardezie. Aceste inovații au făcut ca masa să fie mai accesibilă și mult mai bună din punct de vedere practic. Astfel de mese au început curând să se răspândească în Europa, dar și în Statele Unite.
În a doua jumătate a secolului al XX-lea, jocul a fost sistematizat și, mai precis, regulile sale. Toate echipamentele și alte accesorii pentru joc au dobândit standarde clare. După o lungă tăcere, biliardul a redevenit popular datorită televiziunii. Mai aproape de secolul al XXI-lea, au fost produse tot mai multe și noi accesorii de biliard.