Inspecția Tehnică Periodică – sau ITP-ul, cum îi spun cei mai mulți dintre șoferi – este o verificare obligatorie valabilă în cazul oricărui autovehicul care se deplasează pe drumurile publice. După cum îi spune și numele, această verificare se face periodic, intervalul variind în funcție de vechimea și tipul autovehiculului.
Obligativitatea efectuării ITP-ului este prevăzută în Codul Rutier, iar șoferilor depistați conducând pe drumurile publice un autovehicul care nu are verificarea tehnică la zi, li se reține certificatul de înmatriculare împreună cu plăcuțele. În același timp vehiculul este imobilizat, neputând fi repus în circulație decât după ce este făcută verificarea obligatorie.
Care sunt utilajele agricole ce necesită ITP
Printr-o decizie legislativă adoptată acum câțiva ani, în categoria vehiculelor care necesită ITP au fost introduse și utilajele agricole, chiar dacă acestea se deplasează doar câteva zeci de metri pe drumurile publice pentru a ajunge în câmp.
Prevederile legislative se referă la atât la utilajele cu motor, cât și la cele care se atașează acestora, pentru a fi tractate. Așadar, în capul listei utilajelor agricole care au nevoie de ITP putem plasa tractorul, pe care îl regăsim cel mai des pe drumurile publice. Un alt utilaj cu motor este și combina, care chiar dacă este prezentă pe câmp în majoritatea timpului, tranzitează uneori și drumurile publice pentru a ajunge la loturile unde e nevoie de ea.
În ceea ce privește utilajele tractate, remorcile sunt cele mai des folosite, astfel că și în cazul lor e nevoie de ITP. Și balotierele din gama Welger, prevăzute cu roți, intră în aceeași categorie dacă sunt tractate pe drumurile publice. Dacă ai un astfel de utilaj, fă-i toate reparațiile necesare înainte de a merge la ITP, folosind doar piese pentru balotiera Welger.
La cât timp se face ITP-ul la utilajele agricole
Termenul de valabilitate a ITP-ului variază în funcție de tipul de vehicul și vechimea acestuia, însă în cazul utilajelor, accentul se pune pe primul criteriu.
Astfel, tractoarele cu o masă totală autorizată mai mică de 3,5 tone trebuie duse la inspecție o dată la doi ani, în timp ce tractoarele cu o masă peste 3,5 tone, au nevoie de ITP anual.
În cazul remorcilor și semiremorcilor apicole ITP-ul se face o dată la trei ani, în timp ce pentru restul mașinilor și utilajelor autopropulsate, perioada de valabilitate a ITP-ului este de doi ani.
Cum se face ITP-ul
Pentru efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie ca utilajul să ajungă într-o stație ITP autorizată în acest sens sau la stațiile Registrului Auto Român (RAR). Deoarece pentru un fermier poate fi dificil și costisitor să se deplaseze cu utilajele la o stație ITP aflată la zeci de kilometri distanță, în multe județe, inspectorii RAR, dar și specialiștii de la firme private se deplasează cu laboratoare mobile în localități, dacă sunt solicitați în acest sens. Este recomandat ca solicitarea să vină din partea mai multor fermieri din aceeași zonă, pentru ca activitatea echipelor mobile să fie mai eficientă.
O altă variantă este închirierea unei platforme pe care se încarcă utilajul pentru a fi transportat la stația ITP, existând numeroși operatori care asigură astfel de servicii.
Ce riscă fermierii care nu fac ITP-ul
De la finele anului 2020 au intrat în vigoare noi prevederi privind sancțiunile aplicabile conducătorilor de utilaje agricole depistate pe drumurile publice cu ITP-ul expirat. Astfel, amenzile au fost majorate, ajungând la cuantumuri cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei. Pe lângă amendă, polițiștii vor reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului, împreună cu plăcuțele numerelor. Se va emite o dovadă fără drept de circulație, astfel că vehiculul nu va mai putea fi mutat din locul respectiv decât pe platformă. Plăcuțele și certificatul de înmatriculare vor fi restituite doar după efectuarea ITP-ului, care, într-o astfel de situație, se va face obligatoriu la o stație RAR.
Efectuarea inspecției tehnice periodice la toate utilajele agricole din fermă poate presupune costuri destul de mari, însă amenzile și celelalte consecințe rezultate din ignorarea acestei obligații vor fi mult mai costisitoare.