stirile addsite logo

LED vs LCD: Care este cel mai bun display de telefon?

LED vs LCD: Care este cel mai bun display de telefon?

Vrei să cumperi un telefon nou sau să faci un upgrade la smartphone-ul pe care-l ai? Ușor de zis, mai greu este de ales din gama largă de ecrane pe care le găsești în magazine fizice și online. Îți prezentăm în continuare caracteristicile principalelor tipuri de display-uri LED și LCD, ca să achiziționezi cele mai bune modele de telefoane mobile, potrivite pentru activitățile tale profesionale și recreative.

Ce caracteristici are display-ul LCD

Cel mai popular tip de display este LCD (Liquid Crystal Display), format din layere de sticlă, separate de straturi din cristale lichide, ce sunt iluminate din fundal. Pe baza acestei tehnologii beneficiezi de ecrane ce prezintă culori de calitate. Negrul este puțin estompat, apare ca un gri închis (antracit). Display-urile LCD au performanțe bune și la utilizarea telefonului mobil sub lumina directă a soarelui.

Ecranele LCD au fost perfecționate și au apărut display-uri TFT (Thin Film Transistor) și display-uri IPS (In-Plane Switching). TFT-urile funcționează pe baza unor matrice active, unde pixelii sunt atașați unor tranzistori. Oferă contraste cromatice mai bune, și un consum mai mic de energie. IPS-urile sunt TFT-uri avansate, ce oferă nuanțe mai naturale, în condiții de eficiență a utilizării bateriei.

Ce caracteristici are display-ul LED

Un alt tip de display pe care-l regăsești la multe telefoane mobile este OLED (Organic Light Emitting Diode). Așa cum le spune și numele, sunt ecrane realizate din polimeri, materiale organice iluminate pe baza unei tehnologii ce asigură un consum redus de energie. Au luminozitate superioară, iar tonurile de negru sunt redate realistic. 

Cele mai citite articole

Display-urile OLED au evoluat în mai multe tipuri de ecrane: AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode), Super AMOLED Super AMOLED Plus, Super AMOLED Advanced, HD Super AMOLED, Full HD Super AMOLED. Poți să alegi display Samsung din diferite game LED, în funcție de particularitățile de emisie luminoasă și redare a culorilor care ți se potrivesc pentru profilul tău de utilizator. 

Cum să alegi cel mai bun display de telefon 

Este clar că alegerea ecranului de telefon este o decizie personală, fiecare dintre noi are nevoi diferite și folosește smartphone-ul în felul său. Dar criteriile de care ținem seama sunt aceleași: ușurință în utilizare, calitate vizuală, versatilitate, durată de viață a bateriei. 

Trebuie să ai în vedere faptul că ecranele LCD, inclusiv cele TFT și IPS au același consum de energie, în orice gamă cromatică sau volum de utilizare. Nivelul de luminozitate este superior display-urilor AMOLED, în condiții mai bune de utilizare a bateriei. Ecranele LCD sunt mai groase decât cele LED, care fiind fabricate din materiale organice, sunt subțiri și flexibile.

Display-urile high-end din gama LED oferă un contrast mai bun al culorilor și nu sunt iluminate din spate, ca LCD-urile. Afișajul tonurilor de negru este mai eficient la display-urile AMOLED, dar vizibilitatea în lumina directă a soarelui este mai redusă. Dacă alegi display Samsung A12 trebuie să iei în considerare toate caracteristicile ecranelor și să optezi pentru cel mai potrivit mix de parametri tehnici. 

Alege cel mai bun display de telefon pentru activitățile tale zilnice și verifică să aibă rezistență sporită, cu ajutorul cristalelor sintetice (Gorilla Glass). Utilizează protecție suplimentară pentru ecranul de smartphone: folii din plastic sau sticlă tratată termic (tempered glass). Astfel vei beneficia de cea mai bună experiență în folosirea  ecranului tactil, fără problema reflexiilor la lumină puternică.

Cele mai citite articole

Read Previous

Informații esențiale pe care trebuie să le știi în legătură cu sterilizarea câinilor

Read Next

Top 7 plante medicinale ce ajuta impotriva tusei

Most Popular