Iluminatul corect este de ajutor în orice încăpere pentru a crea ambientul potrivit și atmosfera caldă și primitoare de care avem nevoie. În dormitor în special, acest lucru este cu atât mai important, cu cât acesta e spațiul unde ne relaxăm și ne încărcăm bateriile pentru o nouă zi. Iluminarea nepotrivită, cu o lumină prea intensă sau prea slabă ne poate influența direct starea de spirit. Mai mult, fiind vorba în general de un spațiu mai mic, este importantă poziționarea surselor de lumină, pentru crearea efectelor dorite.
Cum faci alegerea potrivită a surselor de lumină și a corpurilor de iluminat pentru dormitor, dacă ele trebuie să aibă atât rol funcțional, cât și estetic? Iată mai jos un ghid cu tot ce trebuie să știi.
Tipuri de surse de lumină
În primul rând, trebuie să știi că iluminarea în dormitor este diferită de orice altă încăpere, pentru că aici în special e nevoie de surse de iluminare cu lumină caldă, care să nu deranjeze ochii și să nu afecteze calitatea somnului, propice unei lecturi de seară sau unei atmosfere relaxante de dinaintea odihnei.
În acest sens, ca surse de lumină în dormitor sunt recomandate becurile cu lumină caldă, cu o temperatură de culoare de aproximativ 2500-3300 K. Temperatura de culoare reprezintă un indicator important atunci când faci achiziția becurilor, care arată dacă tipul de lumină emisă este caldă sau rece. Încălzirea unui bec aprins trece prin grade de temperatură diferite, iar la temperaturi ridicate filamentul ajunge la tonuri de albastru. Fiecare dintre frecvențele corespunzătoare acestor lumini influențează diferit atmosfera din cameră, dar și organismul uman.
Astfel, într-un dormitor, lumina caldă, apropiată de tonurile de galben, determinată de temperaturile joase de culoare, este potrivită pentru luminile de ambient sau de accent, pentru a ilumina de exemplu un fotoliu sau un tablou de pe perete, în timp ce o sursă generală, de ansamblu și mai intensă poate fi folosită atunci când intri în încăpere sau te îmbraci.
În funcție de zonele de interes sau de cât de multă lumină dorești în dormitor poți alege numărul de surse de iluminat, tipul acestora (LED, halogen, Smart, fluorescent), puterea lor (în Watt) precum și temperatura de culoare. Fiecare indicator se găsește specificat pe cutia sursei de lumină.
Cum să amplasezi sursele de lumină
Cele mai citite articole
În general, designerii de interior sunt de acord că, spre deosebire de alte camere, în dormitor nu este neapărat nevoie de o iluminare centrală, cu ajutorul unei surse puternice de lumină, care poate fi deranjantă pentru ochi, mai ales seara. Din contră, sunt de preferat mai multe surse de putere mai scăzută, care dau lumină discretă sau difuză. Acestea creează un efect mai bun decât un candelabru central, datorită stratificării diferite a luminii.
Aceste surse sunt de diverse tipuri, de la spoturi încastrate în perete la aplice, veioze, candelabre de înălțime diferită. Ele pot fi amplasate în punctele cheie, unde este nevoie de o iluminare specială.
Ar fi indicat ca amplasarea surselor de lumină să se facă încă din faza de proiectare a camerei, în special dacă este vorba despre spoturi încastrate. Poți opta și pentru lumini de veghe care să nu te deranjeze în timpul serii sau al somnului. Dacă nu este posibil, corectează acest aspect și ulterior folosind celelalte tipuri de surse de iluminat recomandate.
Cu ajutorul acestui tip de iluminare provenită de la mai multe surse, creezi o stratificare discretă și elegantă în dormitor.
Alege sursele de lumină în funcție de înălțimea camerei
În funcție de înălțimea camerei, alege pentru tavan plafoniere sau lustre cu un design simplu, mai ales dacă ai un dormitor nu prea înalt. Oricât de interesant ar arăta, un candelabru masiv în dormitor reduce semnificativ din înălțimea camerei. Dacă în schimb tavanul e mai înalt poți alege o lustră mai mare, cu design modern.
Pentru a crea atmosfera propice somnului, nu ezita să apelezi la aplice de perete, mai ales dacă nu ai instalat spoturi încă din faza de amenajare a camerei. Chiar dacă sunt specifice mai mult camerelor de hotel, ele difuzează în mod plăcut lumina și creează atmosfera de care ai nevoie înainte de somn.
Aplicele de perete pot fi instalate în funcție de dimensiunea peretelui și la înălțimea potrivită pentru ochi. Dacă ai o cameră de dimensiuni mai mici, alege unele cu design minimalist, cu abajur din sticlă mată, lemn sau metal.