Mierea este un produs apicol natural obținut din nectarul florilor și este utilizată de aproximativ 5000 de ani atât pentru proprietățile sale alimentare, cât și pentru beneficiile asupra sănătății. În funcție de planta de la care albinele culeg nectarul, există mai multe tipuri de miere: de tei, de salcâm, de floarea-soarelui etc. Există însă și mierea de Manuka despre ale cărei beneficii și modalitate de consum afli din rândurile de mai jos.
Ce este mierea de Manuka?
Mierea de Manuka este o miere monofloră, produsă din arborele Manuka (Leptospermum scoparium) care crește predominant în Noua Zeelandă. Autoritățile de acolo acordă o importanță deosebită procesului de obținere și comercializare a mierii de Manuka printr-un cadru legislativ documentat științific. Pentru a se supune reglementărilor legislative, mierea de Manuka trece prin teste riguroase care să-i ateste originea, componența și calitatea.
Laboratoarele care testează mierea de Manuka trebuie să fie atestate de Ministerul Industriilor Primare; testele constau în determinarea a patru substanțe chimice din compoziția nectarului și a unui marker ADN din polenul de Manuka.
Care sunt beneficiile mierii de Manuka?
Tratamentul rănilor
Mierea a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru îngrijirea rănilor, în special, datorită efectului său antibiotic. Suplimentar efectului de inhibare a creșterii microbiene, mierea de Manuka reduce inflamația și grăbește cicatrizarea, putând fi utilizată în îngrijirea și tratamentul rănilor acute sau cronice. În acest sens, au fost dezvoltate geluri pe bază de miere de Manuka care sunt reglementate și corespund condițiilor de calitate pentru a putea fi utilizate la om. Utilizarea gelurilor cu miere de Manuka în tratamentul rănilor impune ca produsul să fie steril, astfel că nu se recomandă aplicarea pe răni a produsului apicol destinat consumului alimentar.
Ameliorarea durerilor în gât
Mierea de Manuka se poate dovedi un bun adjuvant în combaterea afecțiunilor infecțioase faringiene. Proprietățile antibacteriene și antivirale contribuie la împiedicarea înmulțirii microorganismelor, în timp ce proprietățile antiinflamatoare ameliorează durerea și disconfortul local.
Ameliorarea simptomelor digestive
Cele mai citite articole
Efectul antioxidant și antiinflamator al mierii de Manuka contribuie la reducerea stresului oxidativ și a inflamației la nivelul tubului digestiv, având un efect benefic în anumite patologii localizate la acest nivel (de exemplu, sindromul intestinului iritabil, colita ulcerativă).
Recomandările de consum ale mierii de Manuka?
Mierea de Manuka de la Vitamix poate fi consumată de toate persoanele cu vârsta de cel puțin un an. Asemenea altor tipuri de miere, și cea de Manuka are un conținut crescut de zaharuri, motiv pentru care se recomandă consumul unor cantități mici (o linguriță) în cazul pacienților cu diabet zaharat, cu monitorizarea atentă a glicemiei. În ceea ce privește valoarea nutrițională și energetică, o lingură de miere oferă aproximativ 50-60 kcal și 15-17 g de carbohidrați simpli (zaharuri).
În concluzie, mierea de Manuka poate fi integrată cu succes într-o alimentație sănătoasă și echilibrată având efecte benefice asupra proceselor inflamatorii și asupra stresului oxidativ.
Surse informative
“Mānuka Honey Testing.” Ministry for Primary Industries, 10 Mar. 2021, www.mpi.govt.nz/food-business/honey-bee-products-processing-requirements/manuka-honey-testing/.
Johnston, Matthew, et al. “Antibacterial Activity of Manuka Honey and Its Components: An Overview.” AIMS Microbiology, vol. 4, no. 4, 2018, pp. 655–664., doi:10.3934/microbiol.2018.4.655.