stirile addsite logo

Păstrarea igienei într-o instituție sau clădire de birouri: Reguli de bază care trebuie respectate

Protejarea sănătății angajaților este unul dintre cele mai importante aspecte de care orice angajator ar trebui să țină cont. Iar curățenia și igienizarea spațiilor de lucru dintr-o clădire de birouri sau dintr-o instituție reprezintă un detaliu esențial, care nu poate fi trecut cu vederea. Însă, o curățenie eficientă și corectă trebuie realizată conform unui plan detaliat, iar pentru asta îți venim în ajutor cu câteva sfaturi!

Igienizarea suprafețelor de lucru

Într-o clădire de birouri este necesară igienizarea corectă a suprafețelor de lucru, pentru eliminarea rapidă și eficientă a bacteriilor. Curățarea suprafețelor se face cu produse profesionale, cum sunt detergenții universali pentru suprafețe, dezinfectanții sau soluțiile antistatice. Aria de acțiune a dezinfectanților profesionali de suprafețe este un aspect extrem de important, deoarece ține la distanță anumiți patogeni periculoși pentru sănătatea angajaților. Igienizarea corectă se face utilizând doar soluții dezinfectante profesionale, care pot fi folosite pentru curățarea meselor de lucru, pentru podele și pereți, butoanele lifturilor, clanțele ușilor, mânerele sertarelor, etc.

De asemenea, înainte de folosirea anumitor detergenți, este recomandată testarea acestora pe fiecare suprafață în parte, deoarece anumite produse nu sunt recomandate pentru curățarea mobilierului din lemn sau a podelelor din marmură. Înainte de utilizare, este necesară verificarea specificațiilor și contraindicațiilor de pe eticheta produsului. De multe ori, o concentrație prea mică de detergent sau de dezinfectant poate fi ineficientă, iar o concentrație prea mare poate lăsa urme sau poate deteriora anumite suprafețe. 

Curățarea pardoselilor și a covoarelor

Cercetătorii din California au demonstrat că cele mai multe bacterii se așează pe covoare și podele, așa că în cazul instituțiilor și a clădirilor de birouri este recomandată curățarea în detaliu a acestor suprafețe. Covoarele și podelele pot fi curățate cu soluții profesionale de igienizare, precum detergenții profesionali pentru pardoseli, covoare și tapițerii. Aceste produse au o putere mare de curățare și asigură o igienă impecabilă a tuturor tipurilor de suprafețe.

De asemenea, pentru îndepărtarea urmelor de praf sau de acarieni, este important ca spațiile de lucru să fie aspirate bine, pentru că murdăria de pe podea sau cea care pătrunde în covoare și mochete, creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Așa că în instituții, dar și în clădirile de birouri se pot folosi aspiratoare profesionale puternice, dar și mașini profesionale de curățat suprafețe, care ajută la menținerea unui mediu sănătos.

Dezinfectarea toaletelor

Igiena este esențială mai ales în zona toaletelor, unde dezvoltarea bacteriilor are loc într-un ritm alert. De multe ori, bacteriile colectate de pe capacele de toaletă pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea angajaților, așa că este recomandată igienizarea grupurilor sanitare cu produse antibacteriene speciale, care  să elimine eficient toți germenii.

Cele mai citite articole

În cazul clădirilor de birouri, dar și a instituțiilor, ar fi indicat ca băile să fie dotate cu dozatoare de săpun lichid de la Igiena PHS, care sunt performante și economice, dar și ușor de utilizat. Iar în locul uscătoarelor de mâini, ar fi recomandată folosirea prosoapelor de hârtie, care sunt mult mai igienice.

Folosirea produselor de calitate

Personalul administrativ care se ocupă de curățenia spațiilor de lucru din clădirile de birouri trebuie să utilizeze mănuși și echipamente de protecție. De asemenea, depozitarea și utilizarea acestor echipamente, dar și a produselor de curățenie, trebuie realizată conform normelor din domeniu, cu maximă atenție față de riscul de inhalare, înghițire, etc. 

Pentru a proteja sănătatea angajaților este recomandată folosirea soluțiilor de igienizare biodegradabile, ecologice și eco friendly, dar și a produselor moderne și eficiente în eliminarea bacteriilor.

Iar pentru un plus de siguranță este indicat ca fiecare instituție să ofere angajaților dozatoare pentru dezinfectant, pe care să le folosească în timpul programului de lucru.

Curățarea filtrelor de aer condiționat

Instalațiile de climatizare pot acumula în timp foarte mult praf și impurități și se pot transforma într-un mediu propice pentru dezvoltarea unor multitudini de bacterii, fungi și mucegaiuri. Aceste impurități contribuie semnificativ la îmbolnăvirea persoanelor de diferite afecțiuni ale căilor respiratorii, ducând totodată și la o scădere majoră a duratei de viață a echipamentului de climatizare.

Așa că pentru a evita pericolul real de îmbolnăvire, dar și pentru a menține funcționalitatea aparatului de aer condiționat în parametrii optimi pentru o perioadă mai lungă de timp, ar fi indicat ca echipamentul de climatizare să fie curățat și igienizat cu regularitate.

Așadar, acestea sunt principalele reguli de curățenie care ar trebui respectate într-o clădire de birouri. Igienizarea suprafețelor de lucru, a podelelor și a pereților, dar și curățarea grupurilor sanitare și a aparatelor de aer condiționat sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să se ocupe personalul administrativ al unei instituții.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum îți influențează florile starea de spirit

Read Next

3 lucruri esențiale de care să ții cont când alegi patul din dormitor

Most Popular