stirile addsite logo

Patru fraze care te ajută să fii un comunicator mai bun şi o persoană mai empatică

Atunci când vorbim despre abilităţile care ne ajută să ne construim viaţa la care am visat sau o carieră de succes, aducem în discuţie, deseori, disciplina, voinţa și curajul. Toate acestea sunt, desigur, aspecte importante şi valori pozitive, însă la fel de însemnate sunt și cele care ţin de empatie şi de inteligenţa emoţională. Astfel de abilităţi te ajută să construiești relaţii stabile, de colegialitate, de prietenie şi chiar relaţii profesionale, dar şi să câştigi respectul şi admiraţia celor din jur. Dacă şi tu vrei să fii un comunicator mai bun şi o persoană mai empatică, iată patru fraze care ar trebui să facă parte din limbajul tău uzual. 

Ce învăţăm din asta?

O modalitate pozitivă de a aborda orice situaţie, chiar şi un eşec, este de a găsi lecţia pe care o poţi învăţa. Într-o situaţie dificilă, poţi alege să cauţi vinovaţii sau să te învinovăţeşti pe tine, dar, în final, abordarea constructivă pentru viitor ţine de concluziile trase şi de implementarea lor ulterioară. Indiferent că eşti managerul unei echipe sau angajat, părinte ori prieten, caută întotdeauna să pui accent pe experienţa câştigată dintr-o situaţie, pentru a obţine, pe termen lung, rezultate mai bune şi pentru a-ţi consolida relaţiile cu cei din jur. 

Ce putem face pentru alţii?

Într-o societate care, deseori, pune accent pe individualism, să te gândeşti la alţii poate fi o dovadă de curaj, de empatie şi de solidaritate. Într-o companie, acţiunile de responsabilitate socială au rolul de a aduce angajaţii împreună în jurul unor valori comune, dar şi de a oferi sprijin unor cauze care, de fapt, ar trebui să ne preocupe pe toţi. La nivel personal, în viaţa de familie, exemplele de comportament pe care le oferim copiilor noștri le structurează viziunea asupra lumii şi le formează caracterul. Prin gesturi simple, precum o donaţie pentru o campanie umanitară, cum este, de exemplu, cea a United Way în favoarea copiilor vulnerabili, care au nevoie de sprijin pentru a putea merge la şcoală, poţi contribui la ameliorarea situaţiei unei categorii sociale adesea uitate.  

Ajută-mă să înţeleg!

Cele mai citite articole

În relaţiile cu ceilalţi, înţelegerea noastră în ceea ce priveşte circumstanţele specifice ale vieţii lor, viziunea sau reacţiile lor poate fi afectată de presupuneri inexacte, bazate pe propriile noastre experienţe. Totuşi, trebuie să realizezi că oamenii din jur, chiar şi cei cu care ai foarte multe lucruri în comun, pot avea perspective diferite de ale tale. În loc să estimezi sau să presupui felul în care ei gândesc, este de preferat să le ceri să te ajute să înţelegi mai bine punctul lor de vedere. Aceasta este o reacţie empatică, prietenoasă, care favorizează dezvoltarea oricărui tip de relaţie interumană şi care apropie. A cere explicaţii poate fi un demers contraproductiv, dar a le cere celorlalţi să te ajute să-i înţelegi mai bine este un demers constructiv, care poate fi baza unei mai bune colaborări.  

Cum pot să te susţin? 

Se spune că prietenul la nevoie se cunoaşte, dar o întrebare obligatorie, în acest caz, este: cât de bine ştii care sunt nevoile celorlalţi? Atât în cazul colegilor de serviciu, cât şi al prietenilor sau rudelor, trebuie să recunoaştem şi să acceptăm că nu întotdeauna le cunoaştem necesităţile emoţionale. Atunci când o persoană din jurul tău trece printr-o perioadă dificilă, dacă nu ştii exact cum ar trebui să acţionezi, întreabă direct în ce fel o poţi susţine. Nu este în niciun caz o dovadă de ignoranţă, ci un act empatic, ce îţi va permite să cunoşti mai bine oamenii de lângă tine. Aceștia vor dori să se exprime şi, în cele din urmă, să se apropie şi să-şi găsească liniştea sau consolarea.

Empatia şi o bună comunicare sunt două dintre cele mai importante aspecte care te ajută să construiești relaţii echilibrate, stabile şi profunde. Investeşte în dezvoltarea acestor abilităţi şi vei constata, pe termen lung, cât de multe satisfacţii îţi pot aduce atât pe plan personal, cât şi profesional. 

Sursă foto: United Way

Cele mai citite articole

Read Previous

Descoperă care sunt cele mai rentabile investiții pe termen lung pentru locuința ta

Read Next

4 aspecte importante pentru amenajarea dormitorului

Most Popular