stirile addsite logo

Ponturi pentru alegerea celei mai bune asigurări RCA

Persoanele fizice sau juridice din România care au în proprietatea lor diferite tipuri de autovehicule sunt obligate să încheie o asigurare de răspundere civilă. Polița RCA îi oferă șansa unei terțe persoane prejudiciate de un conducător auto în urma unui accident să primească despăgubiri pentru daunele  materiale ori vătămările corporale suferite. Acest tip de asigurare auto este obligatorie prin lege și trebuie încheiată înainte de participarea la trafic. În general, șoferii aleg RCA-ul în funcție de preț, însă specialiștii în managementul despăgubirii victimelor accidentelor rutiere atrag atenția și asupra altor criterii importante. Iată câteva ponturi de care trebuie să ții cont pentru alegerea celei mai bune polițe:

Ia în considerare solvabilitatea firmei de asigurări

Unul dintre primele lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi o poliță de răspundere civilă este seriozitatea și capacitatea societății de asigurare de a-și îndeplini la termen toate obligațiile financiare. În momentul în care semnezi un contract cu o firmă ești de acord să plătești o primă, iar compania devine garantul tău în cazul în care ești implicat într-un accident. Mai exact, asigurătorul va fi cel care îi plătește pe cei păgubiți din vina ta, așa că ești direct interesat ca acesta să aibă bani suficienți pentru a achita despăgubirile. În caz contrar, poți fi și tu obligat la plată.

Analizează mai multe oferte

În general, prețul unei asigurări RCA nu este foarte ridicat comparativ, de exemplu, cu cel pentru polița CASCO. Până nu demult, unele dintre companiile care ofereau cele mai mici costuri de pe piață au intrat în faliment, lucru deloc benefic pentru șoferii vinovați care aveau încheiate polițe de asigurare cu acestea. Așadar, nu căuta să închei cea mai ieftină asigurare doar pentru că te obligă legea, ci verifică mai multe oferte disponibile pe piață și îndreaptă-ți atenția către un produs cu costuri medii, oferit de o firmă de încredere. În situația în care ești implicat într-un eveniment neplăcut, în mod sigur te vei bucura că nu ai făcut rabat la asigurarea RCA. 

Verifică modul de acțiune al societății de asigurări

Cele mai citite articole

Acest lucru este important ca să știi cât de repede poți să obții asistență financiară în cazul unui accident. În unele situații, dacă folosești formularul de constatare amiabilă pentru un eveniment în trafic, anumiți asigurători îi pot solicita și celui vinovat să fie prezent la constatarea daunei.

Înainte de a lua o decizie cu privire la polița RCA trebuie să cunoști modul de acțiune al firmei, dacă procesul de revendicare este simplu și rapid, ce condiții trebuie îndeplinite, cât de repede sunt soluționate cererile sau cum arată raportul de decontare a creanțelor. În general, este indicat să achiziționezi o poliță RCA de la un broker de asigurări cu un procent înalt de rezolvare a cazurilor.

Alege o companie autorizată

Trebuie să știi că singurele polițe RCA valide și considerate legale sunt cele încheiate cu societăți autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Dacă semnezi contracte cu alte societăți, poți fi pasibil de sancțiuni. În acest sens, orientează-te către un partener eficient, cu o reputație bună și care respectă toate prevederile legale.

O asigurare de tip RCA se dovedește cu adevărat utilă în momentul în care ești implicat într-un accident auto, fie că ești singurul vinovat, fie că este vorba de o culpă comună. Polița te poate scuti de cheltuieli sau alte consecințe neplăcute, așa că încearcă să alegi cea mai bună variantă atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic!

Cele mai citite articole

Read Previous

Locuință nouă: cum să-ți amenajezi bucătăria

Read Next

Trucuri pentru a obține cea mai bună pâine de casă

Most Popular