Locuință nouă: cum să-ți amenajezi bucătăria

Amenajarea bucătăriei este etapa care le dă cele mai mari bătăi de cap celor care se mută într-o casă nouă, asta pentru că este vorba despre un spațiu special, cu mai multe destinații. Destinată preparării hranei, servirii mesei, savurării cafelei de dimineață dar și depozitării tuturor ingredientelor și ustensilelor necesare pentru gătit, bucătăria și-a câștigat renumele de „inima” sau „sufletul” casei. De aceea, la amenajarea sa trebuie să ții cont în primul rând de latura practică, însă nici partea estetică și cea legată de confort nu trebuie ignorate. În cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi pentru a avea și tu o bucătărie practică, primitoare și elegantă.

Amplasarea electrocasnicelor mari

Frigiderul și aragazul se numără printre cele mai voluminoase produse electrocasnice, iar locul lor este întotdeauna în bucătărie. De aceea, amenajarea acestui spațiu ar trebui să înceapă cu amplasarea electrocasnicelor mari, care necesită și anumite condiții speciale, așa că nu pot fi așezate oriunde. Apoi, după ce aceste electrocasnice au fost plasate la locul lor, poți trece la amenajarea celorlalte elemente, fără ca frigiderul și aragazul să mai fie mutate.

Spații pentru depozitare, cât mai generoase

În bucătărie sunt utilizate o serie de ustensile și ingrediente necesare la prepararea mâncării, la care se adaugă, vesela, tacâmurile, soluțiile de curățat etc. Toate acestea trebuie să fie permanent la îndemână, astfel că fiecare lucru trebuie să aibă locul său bine stabilit în acest perimetru. Din acest motiv, spațiile pentru depozitare sunt foarte importante în bucătărie. Cel mai frecvent, dulapurile sunt folosite ca spații pentru depozitare, însă poți apela și la rafturi suspendate, etajere sau sertare inserate în elementele de mobilier. Dacă spațiul îți permite poți amenaja și un colț cu accesorii și suporturi pentru vin, care va da o notă de eleganță bucătăriei.

Cât mai multă lumină naturală

Fiind vorba despre un spațiu în care se gătește, în bucătărie este nevoie de multă lumină, de preferat, naturală. De aceea, o bucătărie are nevoie de ferestre mari, protejate cu storuri sau jaluzele subțiri, în culori deschise.

Cele mai citite articole

În cazul în care configurația sau amplasamentul locuinței nu permit o bună iluminare naturală, poți suplini acest neajuns cu ajutorul unor spoturi sau corpuri de iluminat. În acest caz, este de preferat să folosești lumina caldă, care creează o atmosferă mai plăcută, perfectă pentru mesele în familie.

Alegerea culorilor potrivite

Orice specialist în design interior îți va spune că, pentru bucătărie, este recomandat să folosești o singură gamă de culori. În general, se folosesc nuanțele deschise cum ar fi alb, bej sau bleu, care  creează senzația de spațiu și avantajează în special bucătăriile mici. Totodată, sunt foarte potrivite pentru bucătăriile care nu beneficiază de o bună iluminare naturală, întrucât amplifică luminozitatea.

Poți alege orice nuanță dorești, însă ține cont de faptul că blatul și gresia trebuie să aibă aceeași culoare. Totodată, pentru a crea un echilibru vizual, nuanțele gresiei, faianței și mobilierului trebuie să se completeze într-un mod armonios. Dacă ai optat pentru o culoare puternică în cazul mobilierului, finisajele trebuie să fie în nuanțe deschise, din aceeași gamă cromatică.

Indiferent de dimensiunile bucătăriei și de stilul de amenajare pentru care ai optat, nu trebuie să pui pe primul plan aspectul estetic, în detrimentul celui practic. Astfel, nu trebuie să încarci spațiul cu mobilier și decorațiuni inutile care, nu vor face decât să te încurce atunci când gătești sau când întinzi masa.

Totodată, nu trebuie să te ghidezi după tendințele momentului în amenajările interioare, pentru că acestea sunt trecătoare, așa că nu are rost să investești în lucruri care se vor demoda peste un an sau doi.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum pregătești un apartament pe care vrei să-l închiriezi?

Read Next

Ponturi pentru alegerea celei mai bune asigurări RCA

Most Popular