stirile addsite logo

Rambursez anticipat un credit – ce înseamnă acest lucru pentru debitor?

Te afli în situația în care poți să dai înapoi banii pe care i-ai împrumutat de la bancă sau de la ifn? Ăsta este foarte bine, pentru că vei scăpa de plata dobânzii pe termenul rămas de returnare a sumei. Cu toate acestea, anumite instituții de creditare impun condiții speciale celor care vor să ramburseze anticipat. De ce se întâmplă acest lucru? Citește în continuare și află totul despre procedura de rambursare în mod anticipat, ce înseamnă aceasta pentru debitor, dar și pentru creditor și dacă este avantajoasă.

Vreau să dau banii înapoi cât mai repede!

Este o veste colosală pentru orice creditor, pentru că înseamnă că acesta își va recupera banii integral în cel mai scurt termen. În ciuda acestui aspect, unele entități bancare sau nebancare pot solicita un comision pentru returnarea mai devreme a creditului. Care este rațiunea acestei măsuri? Una cât se poate de simplă! Atunci când debitorul returnează banii înainte de termenul stabilit, creditorul pierde din dobânda ceea ce îi afectează profitul preconizat. Așadar, este nevoie ca unitatea de creditare să își acopere cumva această pierdere.

Cele mai citite articole

În acest caz, debitorul trebuie să achite un comision de rambursare anticipată, care constă într-un procent din sumă. Poate fi considerat acest comision o penalizare a debitorului? Desigur, pentru că acesta nu a respectat termenul inițial stabilit de comun acord. Nu toți creditorii percep acest comision, unii deloc, iar alții o fac în cazul contractelor cu dobândă fixă. Pentru debitor este un avantaj din mai multe puncte de vedere:

  • Nu mai are de plătit dobânda pentru restul termenului de plată;
  • Dovedește bonitate financiară și își consolidează credit scoring-ul;
  • Își permite să obțină un credit nou, cu o valoare mai mare, în cazul în care are nevoie de bani împrumut;
  • Îl ajută să-și crească nivelul de încredere în față altor creditori.

Pentru a ști în mod exact ce ai de plată, care sunt condițiile de returnare a sumei, dacă poți să faci rambursare parțială (și care sunt beneficiile) și alte detalii importante, verifică în mod atent clauzele contractuale sau contactează serviciul de asistență clienți al creditorului.

Sursă: https://parite.bg/

Cele mai citite articole

Read Previous

5 modele de pantofi care au revenit la modă

Read Next

3 mari idei de amenajare a unei bucătării mici

Most Popular