Pentru mulți dintre noi, bucătăria înseamnă sufletul casei, locul în care ne adunăm nu doar să mâncăm sau să gătim, ci și la o poveste cu prietenii sau o cafea cu vecina. Ce ne facem, însă, când vrem să păstrăm confortul pe care îl poate oferi acest loc, dar, spațiul nu ne permite? Cum facem dintr-o bucătărie mică un spațiu funcțional, dotat cu toate cele necesare dar și unul primitor pentru noi și pentru cei din jur?
Îți oferim, mai jos, câteva idei care îți vor fi de folos să amenajezi bucătăria, în funcție de configurația și de dimensiunea spațiului
1. Proiectează un „triunghi de lucru”
Principala provocare, atunci când dispui de o suprafață mică, este să obții un spațiu organizat eficient, dotat cu tot ce ai nevoie. Primul pas în amenajare este să ții cont de principalele utilități, adică accesul la apă și gaz și de dispunerea acestora. În funcție de asta, ar fi ideal să creezi un așa numit „triunghi de lucru”, adică o dispunere a pieselor de mobilier în așa fel încât să-ți permită deplasarea cu ușurință de la anumite zone la altele: cea de gătit, de pregătire a mesei și de depozitare.
De exemplu, dacă bucătăria este cu laturi aproximativ egale, zona unde se află aragazul și chiuveta poate fi pe una dintre acestea, în timp ce bancul de lucru pe una perpendiculară față de acestea, într-o așezare care să semene cu litera L. O altă aranjare ergonomică de acest tip pentru bucătăria pătrată este cu distanță aproximativ egală între aragaz, chiuvetă și zona unde se află frigiderul.
Pentru mobilierul dispus pe toată lungimea unui perete, în linie, lasă distanțe egale între chiuvetă, blatul de lucru și aragaz și folosește alte spații libere din bucătărie pentru etajere. Acolo, poți amplasa cutii sau coșuri pentru diversele obiecte pe care le folosești: ustensile, veselă, ghivece pentru plante aromatice.
2. Dispune mobilierul, în funcție de configurație
Bucătăriile mici, în special cele de bloc, au, în general, o configurație standard: fie lungi și înguste, fie pătrate, cu suprafața mai mică de 10 mp. Mai există varianta celor amenajate pe balcon și în care dispunerea pieselor se face doar în funcție de parametrii spațiului respectiv.
În cazul unei bucătării lungi și înguste, proiectează mobilierul pe una dintre laturi, acolo unde există deja instalate utilitățile, și lasă liberă partea opusă pentru o masă mică. Dacă vrei să economisești și mai mult spațiu, în timpul zilei optează pentru o masă rabatabilă cu scaun pliant, pentru un confort și o eleganță sporite. Acestea pot fi în ton cu restul mobilierului, însă, nu e obligatoriu. Dacă vrei, poți crea un contrast interesant printr-o pată de culoare diferită.
Cele mai citite articole
Este important să verifici, înainte, dimensiunile pieselor de mobilier și ale electrocasnicelor mari pe care le vrei încorporate în bucătărie, atunci când proiectezi designul acesteia. Alege dulapuri înalte, cât mai apropiate de tavan, pentru mobilier, pentru că oferă spațiu suplimentar de depozitare.
Deși, într-o bucătărie pătrată, cu suprafața mai mică de 10 mp, ai lejeritate mai mare în dispunerea pieselor, alege un design minimalist, cu puține piese și accesorii, pentru ca totul să fie cât mai bine organizat.
Pentru a da impresia unui spațiu generos, folosește culori deschise, care reflectă lumina, pentru pereți și mobilier, și accente metalice, pentru frigider sau aragaz.
3. Preferi o configurație deschisă? Nu uita de hotă
Anumite persoane preferă în apartament o configurație de tip open space, care să permită o continuitate a bucătăriei spre zona de living. Comunicarea și vizibilitatea, în acest caz, sunt facilitate, însă, acest aspect vine cu un dezavantaj considerabil: mirosurile care pot trece dinspre bucătărie spre zona camerelor. Ca să eviți o astfel de situație, utilează bucătăria cu o hotă de putere mare, care reține umiditatea și împiedică izurile să treacă prea ușor spre living. În plus, într-un open space, e important să așezi mobilierul pe toată înălțimea peretelui, ca să obții un design compact și unitar.
Pentru orice tip de configurare a unei bucătării mici e important să alegi electrocasnice încorporabile pentru a economisi spațiu, alături de scaune pliante de calitate, pe care le poți alege dintr-o ofertă bogată, aici: https://favi.ro/produse/categorie/scaune-de-bucaterie/pliabile.
Deși fiecare bucătărie e unică, prin prisma personalității celor care o folosesc, ea poate fi proiectată astfel încât să îmbine funcționalitatea cu gusturile personale ale fiecăruia. În plus, o bucătărie mică are și avantaje: este ușor de întreținut, și, în plus, o poți utila doar cu obiectele strict necesare, cu mobilier cu design compact, unitar și electrocasnice incorporabile.
Folosește-te de ideile de mai sus pentru a obține bucătăria dorită, chiar dacă dispui de un spațiu mic!