stirile addsite logo

Reguli de igienă pe care trebuie să le respecte orice pacient care merge la medic

Ești înconjurat în mod constant de germeni și bacterii pe care organismul tău le poate recunoaște și poate lupta în mod natural cu propriile resurse. Dar pentru a face acest lucru trebuie să fie în condiții de eficiență deplină.

A avea grijă de tine și de sănătatea ta înseamnă în primul rând o igienă zilnică adecvată. Menținerea unei bune conduite și a unui standard înalt de igienă te poate proteja atât pe tine cât și pe cei din jurul tău, de agenții patogeni și chiar de infecții contagioase. 

Noțiuni legate de îngrijirea personală și importanța acesteia le auzi destul de frecvent în ultima vreme. Însă care sunt regulile de igienă pe care trebuie să le respecți atunci când vrei să te programezi la medic într-o astfel de perioadă?

Informează-te

Înainte de a face o programare sună la clinică sau consultă site-ul web pentru a afla care sunt măsurile de precauție în vederea menținerii în siguranță a pacienților. Verifică informații referitoare la:

 • cerințe privind purtarea măștii de către personalul medical și vizitatori;
 • protocoale de curățare și măsuri de igienizare în cabinet, sala de așteptare, toalete, lifturi și alte suprafețe frecvent atinse;
 • practici de distanțare socială la check-in și în sălile de așteptare;
 • limite ale numărului de persoane programate;
 • chestionar cu privire la starea generală de sănătate / triajul pacienților;
 • modul în care personalul medical folosește echipament individual de protecție (EIP).

Înainte de vizită

Cu puțin înainte de ziua programării, e posibil să primești un apel de la un angajat al clinicii care te întreabă dacă ai anumite simptome precum febră, tuse și dificultăți de respirație. Dacă ai aceste simptome, ți se pot oferi instrucțiuni specifice.

Cele mai citite articole

De asemenea, vei fi informat despre respectarea regulamentului intern și ți se va spune care sunt condițiile în care poți veni însoțit. 

Este bine să adresezi întrebări despre procedurile de siguranță. De exemplu, dacă clinica îți poate trimite factura în format electronic sau prin poștă. Această este o bună opțiune dacă vrei să eviți contactul direct cu alte suprafețe sau obiecte atunci când faci check-out.

În sala de așteptare și în cabinet

 • acoperă-ți nasul și gura cu o mască de protecție – unele clinici le au la dispoziție;
 • spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau folosește un dezinfectant pentru mâini cu 60% alcool după atingerea suprafețelor;
 • evită să îți atingi ochii, nasul și gura;
 • dacă nu ai șervețel de hârtie la îndemână, tușește sau strănută în pliul cotului sau pe brațul superior;
 • păstrează distanța – unele clinici au indicatoare de podea amplasate la aproximativ 1,5 metri distanță. Reține însă că masca de protecție nu este un înlocuitor. 
 • evită contactul cu suprafețele frecvent atinse cum ar fi mânerele ușilor, butoanele liftului și touchpad-urile. Dacă nu ai la dispoziție un dezinfectant, poartă mănuși sau folosește un șervețel pe care să îl arunci apoi la gunoi;
 • evită pătrunderea murdăriei din exterior, folosind botoșii de unică folosință precum cei de la Dispotrading.ro.

Alte instrumente și norme de conduită

Evită plata în numerar – folosește mijloace de plată la distanță cum ar fi aplicații online și mobile banking, carduri sau alte metode de tip „contactless”.

În cazul unei prescripții medicale ia în considerare comanda prin poștă sau online – livrarea poate fi o opțiune. De asemenea, poți cere medicului un număr mai mare de prescripții, lucru care va necesita mai puține vizite la farmacie. 

Un alt instrument eficient pentru îngrijiri medicale, care nu sunt de urgență, îl reprezintă telemedicina sau consultația online. Adresează-te medicului pentru o astfel de programare. 

În concluzie, menținerea igienei are un rol vital și presupune un efort constant din partea pacienților și a cadrelor medicale. Printre proceduri complicate, spălatul riguros al mâinilor rămâne totuși regula principală ce previne riscul transmiterii de virusuri și agenți patogeni și nu trebuie deloc neglijată.

Cele mai citite articole

Read Previous

Beneficiile masajului de relaxare

Read Next

Jocurile viitorului – cum va arăta distracția online?

Most Popular