stirile addsite logo

Revenirea la birou în condiții de siguranța: 5 măsuri

După luni întregi de restricții impuse de pandemie, autoritățile au anunțat în sfârșit și primele măsuri de relaxare, iar din vară se vorbește chiar de începerea revenirii la normalitate. Aceste măsuri se datorează reducerii semnificative a ritmului de răspândire a infecțiilor cu SARS-Cov-2, survenit și pe fondul unei evoluții satisfăcătoare a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

În aceste condiții, angajați care au muncit de acasă în ultima perioadă au început să revină la birou, însă reluarea activității normale în companii este condiționată de respectarea unor măsuri de siguranță.

Reconfigurarea spațiilor pentru păstrarea distanței

Una dintre condițiile principale pentru reluarea activității la birou este păstrarea distanței de siguranță de 1,5 metri în spațiile în care lucrează mai mulți angajați. Angajatorul are obligația de a reconfigura aceste spații, astfel încât între birouri să fie asigurată această distanță. Dacă numărul de persoane care lucrează într-un spațiu este prea mare pentru a putea fi respectată această distanță, o parte dintre angajați trebuie mutați în alte birouri  sau vor lucra în schimburi, ori de acasă, prin rotație.

Purtarea măștilor de protecție

Deși de la jumătate lunii mai s-a renunțat la purtarea măștilor în spațiile deschise neaglomerate, regula rămâne valabilă pentru spațiile publice închise. În această categorie intră și birourile, așa că nu se poate vorbi la acest moment despre reluarea activității fără purtarea măștii de protecție.

Pentru angajații care lucrează cu publicul sau care intră în contact cu un număr mare de persoane, se recomandă purtarea de măști FFP2 si FFP3 care oferă un grad ridicat de protecție.

Dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor

Cele mai citite articole

Igiena mâinilor reprezintă una dintre principalele moduri de a evita infectarea cu coronavirusul, dar și cu alți agenți patogeni care pot genera probleme de sănătate. În acest sens, pe lângă necesitatea asigurării stocurilor de săpun la grupurile sanitare, se impune și instalarea unor dispensere cu substanțe dezinfectante. Aceste trebuie amplasate la intrarea în birouri dar și pe holuri și la grupurile sanitare, iar angajații trebuie îndemnați să le folosească în mod frecvent.

De asemenea, este necesară și dezinfectarea frecventă a suprafețelor atinse de mai multe persoane, cum ar fi clanțele, mânerele sertarelor și ferestrelor, telefoanele și alte dispozitive folosite de angajați.

Organizarea de circuite separate

Pentru a preveni apariția aglomerației în anumite zone, este recomandată și organizarea mai multor circuite, astfel încât angajații să se intersecteze cât mai puțin. Tot în acest scop, acolo unde este posibil, intrările și ieșirile ar trebuie să se facă pe uși separate, iar în spațiile comune să fie stabilite sensuri de circulație separate, care să fie marcate prin intermediul unor indicatoare aplicate pe pardoseală.

Încurajarea și înlesnirea vaccinării

Cea mai sigură și eficientă cale de a preveni infectarea și a stopa evoluția pandemiei este vaccinarea, care, la acest moment, este disponibilă tuturor categoriilor de populație. Companiile pot solicita direcțiilor de sănătate publică organizarea unor campanii sau înființarea unor puncte de vaccinare la sediile proprii, unde se pot vaccina atât angajații, cât și familiile acestora.

Managerii sunt încurajați să profite de această oportunitate și să își conștientizeze angajații de necesitatea vaccinării. Una dintre propunerile avute în vedere pentru perioada următoare se referă la renunțarea obligativității purtării măștii de protecție în birourile în care toți angajații sunt vaccinați, iar o astfel de măsură i-ar putea motiva pe mulți dintre ei să se vaccineze.

Așadar, deși ne putem bucura la acest moment de măsuri de relaxare, specialiștii în sănătate publică spun că nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că pericolul încă nu a trecut definitiv. Respectarea regulilor de igienă, portul măștii de protecție în spațiile aglomerate și vaccinarea sunt principalele mijloace pe care fiecare dintre noi le avem la îndemână pentru a putea ieși din această criză, care deja ne-a afectat pe multiple planuri.

Cele mai citite articole

Read Previous

Afla care sunt cele mai bune tratamente naturopate pentru diabet!

Read Next

4 beneficii ale vopselei de păr fără amoniac

Most Popular