S-au împlinit 50 de ani de la primul apel realizat de pe un telefon mobil

Parte esențială din viața modernă actuală, telefoanele mobile au reprezentat, cu doar jumătate de secol în urmă, o invenție remarcabilă. De curând s-au împlinit 50 de ani de la primul apel realizat de pe un telefon mobil. Pe 3 aprilie 1973, la New York, Martin Cooper, inginer și inventator în cadrul companiei Motorola, a inițiat un apel folosind un dispozitiv telefonic mobil. Acea invenție avea să aibă un impact major în viața generațiilor următoare, după cum ne dovedește prezentul.

Telefoanele mobile sunt acum parte din viața de zi cu zi, mai ales din momentul în care au ajuns la nivelul de smartphone-uri – adevărate computere mobile, care ne ajută nu doar să comunicăm (chiar și prin apeluri video), ci și în o mulțime de alte arii precum informare, realizare fotografii, înregistrare video-uri, folosire hărți și locație GPS, plăți facturi, mobile banking, online trading. 

În zona de divertisment, telefonul mobil este un dispozitiv care permite acces instant la universul rețelelor sociale și al jocurilor video. De la jocuri simple de mobil, s-a ajuns la posibilitatea de a instala jocuri complexe de acțiune multi-player și chiar aplicații de păcănele online și jocuri live de cazino. Ai tot universul divertismentului la îndemână, pe telefon, oriunde și oricând.

Cum a luat startul lumea telefoniei mobile

Totul a început așadar cu apelul telefonic realizat de Martin Cooper, care se afla pe Sixth Avenue, înconjurat de reporteri. Era un moment istoric, demn de consemnat în mass-media. Aparatul utilizat a fost un prototip DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), la care Martin Cooper a lucrat împreună cu Rudy Krolopp, colegul său din cadrul companiei Motorola, activă și în acest moment în sectorul de producție telefoane mobile.

Cele mai citite articole

Acel dispozitiv folosit pentru primul apel telefonic avea lungimea de 25 cm (plus antenă externă), lățime de aproximativ 9 cm și grosime de 4,5 cm. Cântărea mai mult de 1 kg, iar convorbirea putea să dureze cel mult 30 de minute. De asemenea, timpul de încărcare completă a bateriei era de aproximativ 10 ore. 

Abia 10 ani mai târziu, telefonul mobil DynaTAC 8000X devenea disponibil pentru publicul larg. Totuși, prețul era unul prohibitiv: 3995 de dolari, echivalentul a 11500 de dolari în zilele noastre, luând în considerare puterea monedei. Acel telefon mobil era îmbunătățit față de prototip, căci cântărea mai puțin (790 de grame). Era prevăzut cu un mic ecran LED și putea memora 30 de numere de telefon. Dispozitivele mobile DynaTAC au continuat să fie fabricate până în 1994, fiind permanent îmbunătățite. În 1989, cei de la Motorola au lansat însă MicroTAC, telefoane mai mici și mai ușoare. 

Martin Cooper, despre efectele şi implicaţiile creaţiei sale

La 50 de ani distanță de la momentul primului apel telefonic, Martin Cooper (acum în vârstă de 94 de ani), consideră că potențialul smartphone-urilor din prezent este aproape infinit, ceea ce ar putea ajuta până și la eradicarea bolilor. Pe de altă parte, el atrage atenția asupra impactului negativ reprezentat de faptul că mulți oameni devin dependenți de gadgeturi: „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Și-au pierdut mințile. N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil așa cum fac nepoții și strănepoții mei”, a explicat acesta.

Martin Cooper a devenit membru al Academiei Naţionale de Inginerie a SUA în anul 2013, fiind distins cu Premiul Charles Stark Draper pentru Inginerie. A primit de asemenea Premiul Marconi, pentru contribuția adusă dezvoltării comunicațiilor mobile. În anul 2021, a publicat cartea „Cutting the Cord: The Cell Phone Has Transformed Humanity”, cu informații detaliate și inedite despre realizarea primului telefon mobil.

Cele mai citite articole

Read Previous

Dormitorul matrimonial – locul unde liniștea și relaxarea trebuie să predomine

Read Next

Ce trebuie să ştii despre motoarele hybrid?

Most Popular