Sectorul deșeurilor, răspunzător pentru emisii de gaze cu efect de seră – cum își gestionează companiile deșeurile?

Fenomenul încălzirii globale a fost intens dezbătut la nivel european și mondial. S-au făcut analize, s-au constatat lucruri. Despre sectorul deșeurilor, responsabil de producerea emisiilor de gaze cu efect de seră se vorbește însă, prea puțin. 

Ce fac companiile cu deșeurile pe care le generează?

În mod natural, în atmosferă apar gaze cu efect de seră. Efectul de seră menține ridicată temperatura Pământului și face posibilă viața. Prin activități umane sunt trimise în atmosferă cantități uriașe de astfel de gaze în fiecare an. Efectul de seră este sporit și își schimbă influența, dintr-una naturală și benefică, într-una cu efecte dezastruoase pentru planetă. Numim acest fenomen încălzire globală.  

Ca principală sursă de emisii de gaze cu efect de seră sunt combustibilii fosili, utilizați în principal, în producerea de energie electrică și în transporturi. Confirmarea vine dintr-un infografic publicat de Parlamentul European, de unde rezultă că sectorul energetic este sectorul sursă pentru 77,01 la sută din totalul de emisii GES din Europa în anul 2019 (aproximativ o treime o reprezintă transporturile). Agricultura și industria sunt responsabile pentru doar 10,55 la sută, respectiv 9,10 la sută dintre emisiile de gaze cu efect de seră produse in UE în 2019. Un procentaj de 3,32 la sută vin din sectorul deșeurilor. 

Europa generează cantități mari de deșeuri și tot în cantități mari emite gaze cu efect de seră (UE a fost al treilea cel mai mare emițător de GES în 2015, după China și Statele Unite). Se întâmplă asta în contextul în care UE produce și consumă bunuri în masă în fiecare an. În 2019, CO2 (dioxid de carbon) a fost gazul cu efect de seră eliberat în cea mai mare cantitate (80 la sută). După el a fost metanul (11%), un gaz puternic care contribuie direct la fenomenul schimbărilor climatice. Au fost ulterior luate în vizor trei sectoare mari de activități – agricol, energetic și sectorul deșeurilor. 

O bună gestionare a deșeurilor are un rol cheie în tot acest tablou. Dacă sunt prost sau deloc gestionate, deșeurile generate de companii ajung în depozitele de gunoi, acolo unde în timp, prin fermentare, eliberează metan. Prin acțiuni legislative, Comisia Europeană stabilește măsuri prin care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, în special CO2 și metan, asociate cu activități umane. 

Pentru a deveni neutre din punctul de vedere al influenței pe care o au asupra climei, companiile care generează deșeuri trebuie să-și reducă emisiile GES, și pot face asta doar printr-o gestionare eficientă a lor. Potrivit legii, orice companie care generează deșeuri are obligația să le raporteze în cantitățile reale introduse pe piață, să le colecteze, să le recicleze și să le valorifice până la țintele minime prevăzute de lege. În funcție de domeniu și specificul activității, întreg procesul, de la colectare și până la încetarea statutului de deșeu cere acte de reglementare specifice și etape legale diferite pentru obținerea lor. 

Cele mai citite articole

Un consultant Stratos te poate sfătui în legătură cu etapele legale prin care poți să obții actele de reglementare necesare companiei, inclusiv pe sectorul de emisii GES (aviz de mediu de la Stratos, acord de mediu, autorizație de mediu), dar și cu evidența gestiunii deșeurilor și obligații la fondul de mediu.

Oricând în timpul desfășurării activității, cu atât mai mult la începuturile ei, ia legătura cu un consultant. Afli dacă și cum compania ta contribuie la fenomenul schimbărilor climatice prin generarea GES și găsești soluții eficiente prin care să reduci amprenta de carbon, deci influența negativă pe care o are.

Sursa foto: unsplash.com 

Referințe: 

europarl.europa.eu/news/ro

eea.europa.eu/ro 

ec.europa.eu/commission

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum te poți relaxa după o săptămână încărcată? TOP activități în București

Read Next

De ce trebuie sa se invete piata bursiera?

Most Popular