stirile addsite logo

Securitatea informațiilor: Rolul acestui tip de serviciu IT pentru companii

Securitatea apare din ce în ce mai pregnant drept un ingredient necesar în orice domeniu de activitate, îndeosebi în domeniul afacerilor. Astfel, securitatea informațiilor nu este doar o provocare tehnică, ci una de business, ce are importante implicații financiare, juridice și reputaționale. Nu-i de mirare că multe companii optează pentru servicii de securitate IT, ce pot asigura confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea informației. 

Dacă și tu deții un business și te interesează rolul pe care securitatea informațiilor îl are în cadrul unei companii, descoperă importanța acestui serviciu IT în cele ce urmează. 

Securitatea informațiilor scade riscul atacurilor cibernetice 

Departamentul IT este de cele mai multe ori responsabil de asigurarea securității informațiilor din cadrul unei companii, acesta fiind parte integrantă în deciziile de business. Astfel, managerii și acționarii companiilor trebuie să fie conștienți de riscurile atacurilor cibernetice ce pot afecta sănătatea afacerilor lor și să ia în considerare importanța unei strategii de securitate la nivelul companiei, asigurată de un departament de IT bine pus la punct. 

Atacurile cibernetice reprezintă un risc real din cauza dezvoltării rapide a internetului și a modelului de funcționare a infrastructurii digitale și securității IT a companiilor. În acest context, securitatea informațiilor are rolul de a scădea riscul atacurilor cibernetice și nu mai este privită ca o funcție adiacentă proceselor de business, ci ca o parte integrantă a business-ului. 

Securitatea informațiilor asigură luarea deciziilor corecte în business 

Așa cum am menționat anterior, securitatea informațiilor înseamnă mai mult decât setări de sisteme tehnice, ci și luarea deciziilor corecte, estimarea riscurilor, dar și impactul acestora asupra reputației unei companii. Cel mai important, securitatea informațiilor are rolul de a asigura continuitatea companiei, tocmai prin prisma deciziilor corecte luate de către manageri, pe baza datelor nealterate în cadrul unui atac informatic. De asemenea, este important ca securitatea informațiilor să stea la baza selectării deciziilor care se iau într-un business din mai multe scenarii, alături de restul criteriilor decizionale. 

Securitatea informațiilor ajută la creșterea unei afaceri 

Cele mai citite articole

Digitalizarea, inovația și interconectarea nelimitată, acestea sunt elementele ce pun bazele viitorului și care contribuie la crearea rețetei salvatoare în lupta cu competiția. Și, pe măsură ce tot mai multe dispozitive ale companiilor sunt conectate și din ce în ce mai multe procese sunt digitalizate, securitatea informațiilor devine un criteriu rezonant pentru a activa într-o industrie competitivă. 

Astfel, securitatea cibernetică devine un factor de dezvoltare și creștere a unei afaceri, în contextul digitalizării proceselor din companii. De ce? Pentru că de cele mai multe ori, managerii iau decizii în urma informațiilor livrate de aplicațiile de business, fiind cât se poate de clară necesitatea ca integritatea și activitatea acestor sisteme să fie nealterate. În caz contrar, blocarea sistemelor  în urma unui eventual atac informatic poate genera daune imense companiei, de la pierderea vânzărilor, până la afectarea reputației companiei sau pierderea cotei de piață și a clienților. 

Securitatea informațiilor reduce riscurile de business 

Multe dintre companii au proceduri total inadecvate în ceea ce privește securitatea informațiilor. Acesta este și motivul pentru care din ce în ce mai multe industrii creează reglementări pentru asigurarea securității informatice, atât înainte și în timpul unui atac, cât și după un potențial atac cibernetic. Un lucru este cert: aceste reglementări luptă împotriva atacurilor informatice, reducând astfel riscurile de business. 

Incidentele de securitate pot fi evitate prin măsuri destul de simple, de la schimbarea cu regularitate a parolelor, până la implementarea drepturilor de acces la informațiile companiei. Investițiile în soluții avansate de securitate a informațiilor sunt soluții accesibile pentru orice companie. Desigur, factorul uman rămâne un element fundamental al oricărei strategii de asigurare a siguranței informatice. 

Sperăm că am reușit să definim, în linii mari, rolul important al securității informațiilor, acest serviciu IT indispensabil într-o companie. Alături de programele de educare și responsabilizare a angajaților și strategiile de management ale situațiilor de atac cibernectic, securitatea informațiilor pune bazele bunei funcționări a oricărei companii.  

Cele mai citite articole

Read Previous

Ingrijirea pomilor din gradina ta in perioada de primavara: ce nu trebuie sa iti lipseasca?

Read Next

Joacă păcănele online la cele mai tari cazinouri din România

Most Popular