Sfaturi pentru începătorii în pictura cu acrilice

Te pasionează pictura și ai decis, în sfârșit, să explorezi mai mult acest hobby? Te felicităm, fiindcă este o pasiune ofertantă, care aduce relaxare și încurajează creativitatea în același timp.

Iar dacă ai ales să folosești culori acrilice pentru primele tale experimente, ai la dispoziție mai multe variante de expresie a simțului artistic: de la materiale clasice, precum blocurile de desen, până la lemn, textile, plastic, ceramică sau metal.

Cu toate acestea, pentru a te asigura că operele tale de artă ies impecabil din prima, iată câteva recomandări pentru folosirea optimă a culorilor acrilice!

1. Planifică de la început ce vrei să pictezi pentru că acrilicele se usucă mai repede decât tempera

Majoritatea începătorilor observă, la prima folosire a acrilicelor, că vopseaua are un timp de uscare mai mic decât alte culori, precum tempera sau gouache. Astfel, dacă nu ai aplicat culoarea suficient de repede, aceasta se va întări și va deveni dificil de gestionat.

Așadar, ține minte acest detaliu și încearcă să îți planifici pictura de la început, iar atunci când pui culoarea pe material, să o faci cu rapiditate și precizie. Poate că la început ți se va părea dificil, însă vei prinde rapid experiență!

2. Nu pune culorile acrilice pe paletă în cantități prea mari. Se vor usca și nu pot fi reactivate.

Dacă ai pictat cu tempera până acum, probabil că obișnuiai să înșiri toate nuanțele dorite pe paletă, pentru a-ți fi mai ușor să le folosești la momentul potrivit.

Ei, bine, acum știi că acrilicele se usucă mai ușor și, spre deosebire de tempera, nu le poți activa din nou cu o cantitate mică de apă. Odată uscate, culorile vor rămâne astfel și vor fi risipite.

Cele mai citite articole

Așadar, pentru a evita risipa, alege-ți culorile acrilice de pe pictorshop.ro și, atunci când începi o pictură, utilizează câte puțin din fiecare nuanță și adaugă pe paletă mai mult produs doar atunci când ai nevoie. Este o metodă simplă și sigură pentru a folosi eficient culorile.

3. Nu amesteca nuanțele prea repede, căci se vor forma bule pe planșa de lucru.

La fel ca în cazul altor culori, și acrilicele pot fi amestecate între ele pentru a obține nuanțe și tonuri diferite. Când faci blending, ține minte că amestecarea prea rapidă a produselor duce la formarea unor bule care se vor usca ulterior pe planșă, în mod inestetic.

Așadar, amestecă atent produsele, pe paletă sau direct pe planșă dacă dorești să obții un anumit efect.

4. Păstrează-ți ustensilele curate, pentru a le maximiza durata de viață

Așa cum deja ai reținut, vopselurile acrilice se usucă destul de repede și nu pot fi readuse la viață cu apă. De aceea, dacă în timpul unei sesiuni de pictură folosești mai multe pensule, păstrează-le pe cele care își așteaptă rândul într-un recipient cu apă curată, pentru a evita uscarea produsului pe ele.

Când termini sesiunea de pictură, spală bine pensulele, paleta și alte ustensile cu apă și săpun, pentru a îndepărta toate urmele de culori. Astfel, vei putea folosi instrumentele cât mai mult timp.

5. Nu ignora mediile pentru pictură, căci poți obține efecte excelente, chiar dacă ești începător

Mulți începători se feresc de produse adiacente care par complicate. Mediile reprezintă unele dintre acestea. Este vorba despre substanțe speciale care oferă culorilor un anumit efect estetic – opacitate, transparență, un finish lucios sau mat, în funcție de specificații.

Ele se amestecă ușor cu produsul de bază, apoi se aplică direct pe planșa de lucru. Așadar, nu te lăsa intimidat(ă) de ele, chiar dacă ești la început în lumea picturii.

Acestea fiind spuse, informațiile de mai sus te vor ajuta să stăpânești arta picturii cu acrilice cât mai repede și cât mai ușor. Nu-ți fie teamă să experimentezi și vei avansa rapid!

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum să alegi un trenuleț pentru copilul tău? 4 criterii de selecție

Read Next

Bitcoin Halving: Ce este si cum influențează prețul

Most Popular