Și animalele de companie se pot confrunta cu afecțiuni similare oamenilor, iar una dintre acestea este constipația, care poate provoca disconfort, dureri, sângerări, dar și alte probleme mai grave. Dacă animalul tău de companie se confruntă cu această afecțiune, iată care sunt cauzele ei, ce riscuri pot apărea și ce tratamente și investigații medicale sunt recomandate.
Cauzele constipației la animalele de companie
Întotdeauna motivele care pot cauza apariția acestei afecțiuni diferă de la un animal la altul, și pot fi de natură benignă – cum ar fi lipsa exercițiului fizic sau o dietă nepotrivită, însă pot fi și alte probleme mai grave, cum ar fi blocaje în interiorul colonului, tumori sau fracturi pelviene.
În cazul câinilor și a pisicilor, cele mai comune cauze ale constipației sunt legate de dietă. Dacă alimentația este lipsită de fibre, atunci pot apărea probleme la nivel digestiv. Iar în cazurile în care animalele înghit păr, jucării sau resturi de oase, atunci se pot forma blocaje care pot afecta tranzitul.
De asemenea, deshidratarea, problemele cu glandele anale, tulburările metabolice și cele neurologice, medicamentația sau problemele ortopedice se pot număra printre cauzele constipației. Chiar și situațiile de stres sau cele traumatice pot influența activitatea colonului și pot cauza constipația la câini sau la pisici.
Simptome și complicații cauzate de constipație
Atunci când animalul tău de companie se confruntă cu constipația, vei observa o serie de modificări în comportamentul acestuia, cum ar fi:
Modificarea compoziției fecalelor
Dacă pisica sau câinele tău au constipație, vei observa că fecalele lor vor deveni mai tari și foarte uscate. În unele cazuri, fecalele vor avea mucus, iar în situațiile mai grave, scaunele sunt însoțite de sângerări.
Dureri și lipsa poftei de mâncare
Câinii și pisicile care au probleme cu constipația au un apetit scăzut, iar incapacitatea de a defeca le provoacă dureri, stări de vomă și umflături în jurul anusului.
Stări de letargie
În cazul în care animalul tău de companie se confruntă cu constipația, vei observa că starea acestuia de energie va scădea treptat, pentru că va refuza să mănânce. Iar în unele situații, câinii sau pisicile pot ajunge să aibă chiar stări depresive sau de letargie.
Cele mai citite articole
În astfel de situații sunt recomandate diete speciale, însă, dacă problema persistă mai mult de două zile este indicat să mergi cu animalul tău la medicul veterinar, pentru că pot apărea complicații.
Efectele constipației pot fi de lungă durată și pot cauza apariția unor probleme mai grave, așa că este necesar ca un specialist să efectueze o serie de ecografii abdominale și teste de laborator.
Sunt recomandate și analizele de sânge și de urină, pentru că în acest fel medicul poate determina nivelul de deshidratare și dar și prezența unei infecții. Totodată, pot fi efectuate și examene fizice, care pot determina diverse modificări la nivelul anusului, sau prezența tumorilor sau a corpurilor străine.
Tratamente împotriva constipației
În cazurile ușoare de constipație, poți apela la câteva remedii simple pentru a-ți ajuta animalul de companie să-și revină. Aceste soluții nu au întotdeauna succes la toate rasele de câini sau de pisici, însă, vei putea observa o ușoară ameliorare a stării lor.
Spre exemplu, poți include în alimentația câinelui sau a pisicii tale, câteva cubulețe de dovleac. Acest aliment este recomandat atât pentru cazurile de diaree, cât și pentru constipație, pentru că este bogat în fibre și are o textură umedă, care poate să regleze tranzitul.
De asemenea, se recomandă suplimentarea de fibre în alimentație, iar acest lucru se poate face cu ajutorul unor suplimente sub formă de pudră.
Un rol important îl are și hidratarea, așa că îți poți încuraja câinele sau pisica să bea mai des apă, poziționând mai multe boluri, în diferite colțuri ale casei, astfel încât animalul să aibă acces cât mai ușor la lichide.
Pentru a preveni apariția constipației, poți crește numărul de exerciții fizice al animalului tău de companie. Încurajează-ți câinele sau pisica să fie mai activi, pentru că mișcarea va ajuta la buna funcționare a intestinelor, dar și la menținerea unei greutăți sănătoase.
Totuși, în cazurile mai grave, starea animalului tău de companie nu se va ameliora doar cu modificări de dietă, sau cu ajutorul exercițiilor fizice. Așa că vor fi necesare tratamente pe bază de laxative, sau clismă, la recomandarea medicului veterinar.