stirile addsite logo

Uzura anvelopelor, o bătaie de cap pentru mulți șoferi

Uzura anvelopelor, o bătaie de cap pentru mulți șoferi

Sezonalitatea anvelopelor este determinată de compoziția acestora, de particularitățile modelului benzii de rulare și de alte soluții tehnice concepute de către fiecare fabricant în parte pentru a asigura o performanță optimă a autovehiculului în condiții meteorologice specifice.

Diferitele tipuri de anvelope de vară se disting printr-o fiabilitate crescută a benzii de rulare și rezistența la uzură, chiar dacă pneurile respective sunt în contact cu o suprafață fierbinte multă vreme.

Modelul de anvelopă auto este ales în funcție de tipul de drum pe care se deplasează în principal mașina respectivă.

În modelul benzii de rulare a anvelopelor de vară de drum predomină canalurile longitudinale, care reduc rezistența la rulare pe drumurile publice, precum și canalele diagonale, anume realizate pentru a permite o ușoară scurgere a apei atunci când autovehicului circulă pe drumuri umede. 

Recomandări pentru reducerea uzurii anvelopelor de vară

●  Instalează întotdeauna anvelope care se potrivesc cu modelul mașinii.

●  Utilizează anvelopele potrivite și în conformitate cu sezonul pentru care sunt destinate (dacă obligația de instalare a anvelopelor de iarnă este reglementată de regulile de circulație, responsabilitatea pentru înlocuirea acestora cu anvelope de vară revine de cele mai multe ori conștiinței proprietarului mașinii).

●  Monitorizează starea de funcționare a mașinii periodic, e mai ușor și mai puțin costisitor să previi, decât să repari ce s-a defectat.

●  Reglează alinierea roților în timp util.

●  Menține presiunea în anvelopelor auto la nivelul recomandat de producător. Verifică presiunea mai frecvent când ai de-a face cu niște condiții de temperatură a aerului fluctuante.

●  Acordă atenție stilului tău de șofat. Renunță la condusul agresiv, evită frânările bruște nejustificate, virajele la viteză mare, lovirea diverselor obiecte și obstacole de pe drum, inclusiv bordurile.

●  Respectă strict limitările de viteză.

●  Repară la timp chiar și problemele mecanice aparent mici (înțepături, tăieturi ale anvelopelor etc.). 

Echilibrarea anvelopelor 

Înlocuirea cauciucurilor trebuie să fie însoțită întotdeauna și de echilibrarea fiecărei roți.

De ce este necesară această echilibrare?

Condiția principală pentru rotirea perfectă a roții este coincidența centrului greutății sale cu centrul geometric.

Cum acest lucru este idealul, de obicei în practică nu prea este posibil acest lucru.

Motivele sunt eterogenitatea densității compoziției materialelor jantelor și anvelopelor, abaterile în dimensiunile liniare, deteriorările cauzate de rularea pe drumurile publice. Iar o roată dezechilibrată produce rotație caracteristică atunci când se rotește.

Roata echilibrată se rotește fără deviații. Rezultatul este uzura redusă a rulmenților și a altor ansambluri de suspensii, tracțiune îmbunătățită, distanțe de frânare mai mici și uzura redusă a anvelopelor și consumul de combustibil. În cele din urmă, conducerea fără vibrații devine mai confortabilă. 

Roțile unei mașini de lucru trebuie instalate la unghiurile corecte deoarece astfel: 

Cele mai citite articole

●  amortizează foarte bine vibrațiile, reducând sarcina pe direcție;

●  pot asigura suprafața maximă a benzii în contact cu suprafața drumului, fapt ce are ca rezultat o stabilitate mai mare, precum și o manevrare mai bună la șofat;

●  se reduc mult abaterile mașinii de la traseu.

După cum spun specialiștii, o călătorie auto pe roți reglate necorespunzător este cea mai scurtă cale spre magazin pentru achiziționarea de anvelopele noi.

Tocmai de aceea, această verificare trebuie făcută cu mare atenție după fiecare reparație a direcției și a suspensiei, dacă înlocuirea unor pieselor auto poate afecta unghiurile de aliniere ale roților mașinii. Intervalul de reglare recomandat în cazuri obișnuite, când nu ai avut probleme cu mașina, este același cu schimbarea sezonieră a anvelopelor. 

Principalii factori care conduc la uzura anvelopelor includ: 

automobilul propriu-zis;

– condițiile existente pe drumul de rulare;

– modul de șofat;

– vremea (condiții meteo, anotimpuri).

Una dintre cele mai frecvente cauze ale uzurii premature a anvelopei este starea autovehiculului sau mai bine zis suspensiei acestuia. Deteriorarea sau ajustarea incorectă a sistemului de suspensie va afecta cu siguranță pneurile mașinii respective.

Un alt factor care afectează în mod semnificativ uzura anvelopelor este suprafața drumului. Cu cât proprietățile abrazive ale carosabilului sunt mai mari, cu atât banda de rulare se va uza mai intens.

În plus față de abraziunea cauciucului, unele suprafețe care au pietriș în structura lor pot rupe literalmente bucăți de cauciuc din anvelopele mașinii.

Astfel, la abraziunea naturală a benzii de rulare se adaugă efectul distrugerii fizice a structurii de cauciuc din banda de rulare. Prin urmare, trebuie să aveți mare grijă atunci când utilizezi anvelope de drum în afara suprafețelor asfaltate.

Influența șoferului asupra pneurilor auto nu poate fi subestimată. Și dacă este vorba despre agresivitatea conducerii, mulți au auzit și înțeleg că pot topi literalmente cauciucul de pe anvelope, nu uita nici de faptul că supraîncărcarea mașinii peste normă va afecta și anvelopele.

În plus, reparațiile de calitate slabă scurtează viața cauciucurilor auto.

Chiar și cea mai simplă puncție, dacă este reparată neprofesionist, poate provoca pătrunderea apei în interiorul anvelopei, urmată de ruginirea straturilor centurii de oțel. Acest lucru duce la deformarea benzii de rulare, ceea ce va duce la uzură neuniformă. Acest tip de uzură este o sursă des întâlnită de vibrații și zgomot.

Prin utilizarea anvelopelor de iarnă în perioadele calde din an, șoferii se lovesc nu numai de o deteriorare a performanței aderenței la carosabil, ci și o uzură crescută a compusului din cauciucuri, mai moale decât anvelopele de vară și, prin urmare, mai susceptibil la abraziune (uzură).

Dacă ai probleme cu anvelopele de vară și trebuie să le înlocuiești, comandă-le pe cele potrivite online de la Anvelostar.ro!

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce trebuie să știi despre soluțiile auto pentru curățat și întreținut jante

Read Next

Întărirea sistemului imunitar pentru perioada rece cu aronia melanocarpa

Most Popular