stirile addsite logo

10+ lucruri de care să ții cont atunci când alegi o lenjerie de pat

Lenjeria de pat trebuie să fie de calitate, pentru că ne influențează calitatea somnului. Tocmai de aceea, este foarte important să alegem lenjerii de pat din materiale recomandate. Trecem în revistă, în acest articol, care sunt aspectele cele mai importante de care trebuie să țineți seama atunci când intenționați să achiziționați o lenjerie de pat.

Dimensiunile lenjeriei de pat 

Dimensiunea lenjeriei de pat trebuie să fie în funcție de dimensiunea patului, a pilotei, a pernelor. Dacă în casă există mai multe paturi, de dimensiuni diferite, trebuie căutate dimensiunile potrivite pentru fiecare. 

 • Cearceaful pentru pat trebuie să fie mai mare pentru că el trebuie să cuprindă salteaua.
 • Cearceaful pentru pilotă nu trebuie să fie mult mai mare decât pilota.
 • Fețele de pernă trebuie să fie cu câțiva centimetri mai mari decât pernele. Este esențial ca pernele să nu stea înghesuite în fețele de pernă, pentru că acest lucru ar putea să afecteze calitatea somnului.    

Culoarea

Există lenjerii de pat cu numeroase modele și culori. Este recomandat să optați pentru modelul și culoarea/culorile care vă plac cel mai mult. Lenjeriile de pat pentru copii trebuie să fie în culori deschise, sau să aibă imprimeuri cu diferite personaje, pe când lenjeriile de pat pentru adulți cel mai adesea au imprimeuri simple, sunt în culori neutre sau au broderii.  

Tipul de țesătură: 

Lenjeria de pat poate fi confecționată din mai multe materiale, cum ar fi:

 • bambus: este un material rezistent, plăcut la atingere, cu acțiune antimicrobiană. 
 • materiale sintetice: este vorba despre microfibra si poliester. Materialul sintetic este rezistent la pete. Prezintă dezavantajul că nu permite o bună ventilație a aerului, ceea ce poate încălzi suplimentar și produce transpirație.
 • amestec: poate fi vorba despre 50% bumbac și 50% poliester. Dezavantajul acestui material este acela că pielea nu este lăsată să respire.
 • satin: este un material elegant pentru lenjeria de pat.   
 • flanel.
 • poplin. 

Finisajele/cusăturile

Cele mai citite articole

Cusăturile trebuie să fie rezistente, iar finisajele să fie estetice, indiferent de modelul lenjeriei de pat.

Anotimpul în care se folosește lenjeria de pat

Trebuie avut în vedere sezonul pentru care se achiziționează lenjeria de pat. Cel mai bine ar fi să aveți 2 tipuri de lenjerie, unele mai subțiri, pentru sezonul cald, celelalte mai groase, pentru sezonul rece. 

Densitatea țesăturii

Densitatea țesăturii este de asemenea importantă, densitatea mare înseamnă o calitate superioară, dar de asemenea acest tip de lenjerie este mai rezistentă în timp. 

Dacă nu doriți o lenjerie de pat care se scămoșează, sau dacă vreți ca lenjeria de pat să reziste în timp, cel mai bine ar fi să optați pentru lenjerie de pat din bumbac, sau din derivate ale bumbacului. Cel mai rezistent tip de bumbac este cel cu fibre lungi și bine prelucrate.

Modul de întreținere 

Un alt aspect important este cel care ține de modul de întreținere a lenjeriei de pat. Cel mai bine ar fi să păstrați instrucțiunile de întreținere de la producător. Rețineți că cele mai multe lenjerii se spală la cel mult 40 de grade Celsius. Nu trebuie spălate la programe de spălare prelungite, sau la temperaturi ridicate.

Recomandări pentru alegerea lenjeriei de pat pentru copii

Atunci când cumpărați lenjerie de pat pentru copii trebuie să acordați atenție la următoarele aspecte:

 • copiii au pielea mai sensibilă, de aceea este recomandat să optați pentru materiale naturale, organice. 
 • lenjeria de pat trebuie aleasă în funcție de dimensiunile patului, a pilotei și a pernelor.
 • lenjeria de pat trebuie să nu conțină vopseluri, pentru că acestea au elemente toxice care pot declanșa reacții adverse la copii.
 • sunt recomandate modele de lenjerii de pat atrăgătoare, astfel încât copiilor să le facă plăcere să doarmă. 
 • este indicat ca produsul cumpărat, mai ales pentru copii, să fie un produs certificat conform standardelor europene.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum alegi service-ul potrivit pentru repararea turbinei auto

Read Next

Mănuși de protecție din latex sau din nitril? Cum alegi cel mai bun produs pentru tine

Most Popular