stirile addsite logo

Mănuși de protecție din latex sau din nitril? Cum alegi cel mai bun produs pentru tine

Mănușile de protecție au rol de prevenire a contactului și apărare împotriva contaminării cu diverse substanțe periculoase, bacterii sau virusuri. Ele sunt destinate în principal personalului medical însă, în contextul pandemiei de coronavirus, au început să fie utilizate de un număr din ce în ce mai mare de persoane.

Dacă dorești un grad ridicat de protecție împotriva infectării cu SARS-CoV-2, poți purta și tu mănuși de protecție. Acestea pot fi de mai multe tipuri, în funcție de materialul din care sunt confecționate, cele mai comune fiind cele din latex și din nitril. Însă, care dintre acestea sunt mai potrivite pentru tine?

Mănușile din latex

Această categorie de mănuși de protecție este, probabil, cel mai des utilizată. Latexul este un material elastic, care se așază foarte bine pe mâini și nu există riscul ca acesta să alunece. Deși materialul este foarte rezistent și nu se rupe cu ușurință, sensibilitatea tactilă este în continuare ridicată.

Mănușile din nitril

Nitrilul are proprietăți similare cu cele ale latexului, însemnând că și acesta se mulează bine pe mâini și are un grad ridicat de rezistență. Din punct de vedere al elasticității, nitrilul nu este la fel de flexibil, dar are două avantaje majore față de mănușile din latex: acestea oferă un spectru mai larg de protecție împotriva mai multor substanțe și nu provoacă alergii.

Ce mănuși oferă un grad mai ridicat de protecție?

Cele mai citite articole

Gradul de protecție biologică (împotriva bacteriilor și virusurilor) oferit de ambele tipuri de mănuși este același, ambele fiind eficiente împotriva contaminării. Însă, dacă vei intra în contact cu substanțe chimice puternice, mănușile din nitril sunt superioare. Acestea sunt impermeabile și oferă un grad mult mai ridicat de protecție împotriva compușilor chimici sau a uleiurilor.

Ce mănuși oferă un grad mai ridicat de confort?

Din acest punct de vedere, ambele categorii sunt foarte similare. Atât mănușile din latex, cât și cele din nitril se mulează extrem de bine pe piele, iau forma mâinii și asigură confort maxim în timpul purtării. Materialele sunt foarte rezistente, dar acest lucru nu le face dificil de utilizat. În cazul celor din nitril, sensibilitatea tactilă ar putea avea puțin de suferit, însă nu este un impediment major.

Confortul este asigurat și de faptul că mănușile sunt disponibile în mai multe mărimi. Dacă ai mâinile foarte mici, cel mai probabil îți faci griji că ele nu vor sta fixe și că va exista riscul de alunecare. În acest caz, poți achiziționa mănuși din nitril mărimea XS sau mănuși din latex cu aceeași măsură.

Ce poți faci dacă ai alergii?

În cazul în care alergiile sunt o problemă majoră pentru tine, cea mai bună alegere o reprezintă mănușile din nitril. Materialul este hipoalergenic și nu va produce reacții adverse. În schimb, latexul este un cunoscut alergen, așa că ar fi bine să le eviți. De obicei, reacțiile alergice apar la pudra prezentă pe aceste mănuși, așa că le poți încerca pe cele nepudrate.

Mănușile de protecție sunt realizate din materiale rezistente, astfel încât să prevină contactul direct cu virusuri, bacterii sau substanțe periculoase. Atât cele din latex, cât și cele din nitril oferă o calitate superioară și sunt o alegere inspirată, însă optează pentru varianta cea mai bună pentru nevoile tale.

Cele mai citite articole

Read Previous

10+ lucruri de care să ții cont atunci când alegi o lenjerie de pat

Read Next

7 accesorii care pot „lega” o ținută

Most Popular