11 dintre cele mai inedite lucruri despre gazele naturale

Vă puteți închipui cum ar fi arătat lumea de astăzi fără marile invenții? Cum ar fi să trăiți fără electricitate sau fără centrala termică cu care vă încălziți locuința și să nu beneficiați la orice oră de apă caldă? Ei bine, dincolo de chestiunile care astăzi vă pot părea mai importante, cum ar fi alegerea unui nou furnizor gaze naturale sau cât costă un mc de gaze, vă propunem o prezentare a unora dintre cele mai inedite lucruri legate de gazele naturale.

1.             De unde provine mirosul deranjant al gazelor naturale. Așa cum probabil știți, gazul natural este un combustibil fosil incolor și inodor. Cu toate acestea, suntem convinși că ați simțit mirosul de gaze la aragaz. Este vorba despre mirosul acela de ou stricat. Dacă gazul natural este inodor, atunci cum are miros? Răspunsul … Mercaptan! Mercaptan este un gaz incolor cu miros neplăcut care se adaugă gazului natural din motive de siguranță. Astfel putem detecta dacă există o scurgere de gaz natural.

2.             Prima dată când s-a descoperit gazul natural, a fost o flacără care provenea din pământ și care a fost aprinsă de fulgere. Nativii americani au găsit gaze care ardeau, scurse din lacul Erie.

3.             În România, primele emanații de gaz natural au fost descoperite la Sărmășel, județul Mureș, în anul 1909.

4.             România devine prima țară din Europa în care se construiește, în 1965, pe traseul unei conducte magistrale, o stație de comprimare gaze.

5.             Primele conducte de gaze naturale din lume au fost realizate din bambus. Astăzi, dacă ar fi să conectăm toate conductele de gaze naturale, s-ar întinde de trei ori până la lună și înapoi!

6.             În anul 1969, țara noastră ocupa locul IV în lume în ceea ce privește producția de gaze cu un procent de 2,54% din producția mondială.

7.             În lume, există peste 11 milioane de vehicule care utilizează ca și combustibil gazele naturale.

9.             În timpul arderii gazul natural produce mai puțin de jumătate din emisiile de CO2 pe care le produce cărbunele.

10. Când gazul natural este răcit la – 260 grade Fahrenheit, acesta devine un lichid care își reduce volumul de 615 ori!

Read Previous

Cum iluminezi în mod corect livingul locuinţei tale?

Read Next

Cum asortezi o rochie neagră?

Most Popular