stirile addsite logo

2 idei esențiale de cadouri pentru gameri înrăiți

Găsirea cadoului potrivit pentru o persoană dragă este întotdeauna o inițiativă provocatoare însă, din fericire, dacă cel pentru care căutăm este pasionat de jocurile pe calculator, sarcina devine mai ușoară pentru că oferta de echipamente IT este extraordinar de diversificată. Nici nu e de mirare, dacă ne gândim cât de dinamică a devenit piața tehnologiei moderne. Dar ce anume am putea alege? Rândurile de mai jos pot fi un punct excelent de start în acest sens.

Un laptop performant, dedicat jocurilor

Una dintre alegerile care vor impresiona, cu siguranță, este un laptop de gaming – este vorba despre dispozitive care nu încetează să fascineze, atât prin performanțele oferite, cât și prin designul futurist. Alegerea laptopului potrivit poate fi o provocare destul de dificilă mai ales dacă suntem limitați de un buget anume dedicat acestei investiții; este esențial să fie o configurație echilibrată, iar dacă producătorul și gama oferită sunt de renume – precum Dell Alienware sau  Razer Blade – alegerea nu poate fi greșită.

Primul detaliu pe care trebuie să îl luăm în considerare în formarea alegerii este placa grafică. Cel mai important este ca aceasta să fie dedicată și nu procesor grafic integrat, de preferat din seria RTX sau GTX de la Nvidia; seria 3000 (3060/3070/3080) sau seria 2000 (2060/2070/2080) reprezintă alegerea perfectă pentru o experiență de joc fluidă, cu detalii setate la maxim, în rezoluție Full HD (1080p).

Cele mai bune procesoare pentru laptopurile de gaming sunt cele de la Intel din seria 10 sau 11, I7 sau I9, capabile de procesare multi-core și cu posibilități de overclocking semnificative. 16 Gb de memorie DDRAM 4 este o cantitate suficient de mare, important este ca viteza să fie de minim 2666 Mhz.

Pentru o accesare rapidă a datelor, dar și pentru a avea suficient spațiu de stocare, este recomandat ca SSD-ul să fie de minim 512 Gb, jocurile din zilele noastre având nevoie de un spațiu de ordinul zecilor de Gb.  

Cele mai citite articole

Un alt detaliu important este calitatea ecranului: standardele actuale impun o rată de reîmprospătare ridicată de minim 120/144 Hz și o rezoluție Full HD. Alte detalii care trebuie luate în considerare sunt legate de capacitatea de reproducere a culorilor (sRGB și AdobeRGB), precum și luminozitatea ecranului.

Un desktop dedicat gaming-ului

Dacă laptopurile de gaming sunt alegerea celor ce își doresc mobilitate, fiind oarecum limitate în ceea ce privește performanțele oferite, desktopurile dedicate jocurilor pe calculator sunt cea mai bună alegere pentru cei care își doresc maximul de performanță dar și posibilitatea de upgrade. Liderul absolut în ceea ce privește această categorie de desktopuri este, fără îndoială, Dell Alienware. În funcție de buget, se poate opta pentru o configurație care să ofere performanță excelentă în rezoluție Full HD sau 4K.

Pentru experiențe de joc fluidă în regim de rezoluție Full HD, o configurație minimă trebuie să conțină o placă grafică dedicată Nvidia 2070/3070 sau AMD Radeon RX 5700, în combinație cu un procesor Intel I7 sau I9 din generația a 10-a sau a 11-a sau un AMD Ryzen 7 și minim 16 Gb DDRAM 4 la 3200 Mhz. Pentru rezoluții 4K este necesară o putere de procesare mult mai mare, așadar o placă grafică de top Nvidia 3080 este obligatorie.

Capacitatea de stocare trebuie să fie de minim 512 Gb SSD, putându-se opta ulterior pentru creșterea spațiului de stocare prin adăugarea unor alte SSD-uri sau HDD-uri. Un alt detaliu ce trebuie luat în considerare este acela că, spre deosebire de laptopurile de gaming care vin echipate cu ecran performant și tastatură specială, în cazul desktopurilor trebuie adăugat un monitor de gaming și accesorii precum tastatura și mouse-ul de gaming.

În definitiv, cu un desktop sau un laptop dedicat gaming-ului, pasionatul de jocuri pe computer va fi încântat și se va bucura pe deplin de performanțele tehnice descoperite. Prin urmare, aceste opțiuni reprezintă cadoul care va impresiona, cu siguranță!

Cele mai citite articole

Read Previous

Camera foto – un cadou deosebit pentru pasionati

Read Next

Motive pentru care mai multe persoane au ales lămpile bactericide cu lumina UV

Most Popular