Ne place să ne știm casele curate și în siguranță, așa că depunem mereu eforturi în acest sens. Folosim sisteme de izolare termică și fonică, alegem tâmplărie și sisteme performante de închidere și folosim aparate speciale pentru a menține un microclimat potrivit. În ciuda eforturilor, însă, se mai întâmplă să avem umezeală în locuințele noastre și să ni se pară că eforturile noastre sunt în van. Dacă și tu te confrunți cu probleme cauzate de umezeală, iată ce ar trebui să știi.
Instalează un sistem de încălzire în pardoseală
În ultimii ani, se pune un mare accent pe ideea încălzirii aerului de jos în sus, pentru că, așa cum spune fizica, aerul cald se ridică din cauza densității mici. Astfel, într-o locuință fără sisteme de încălzire în pardoseală, aerul cald va fi, întotdeauna, la înălțime, în vreme ce la nivelul picioarelor, temperatura va fi scăzută.
Sistemele de încălzire în pardoseală oferă un răsfăț picioarelor tale, deoarece reușesc să încălzească suprafețele și să creeze senzația de confort. Stratul de finisare poate fi realizat din piatră naturală sau gresie, cea din urmă fiind cea mai ieftină și cea mai ușor de utilizat soluție. Pe piață, vei găsi multe tipuri de gresie, din care vei putea alege modele cu rezistență ridicat. Casa, dar, mai ales, picioarele tale îți vor mulțumi pentru alegerea făcută.
Izolează perfect glafurile și rosturile tâmplăriei
Adesea, umezeala poate fi o consecință a unor lucrări de construcții realizate în mod neadecvat sau ineficient finisate. De aceea, trebuie să izolezi foarte bine zonele aferente punților termice, adică exact acelea prin care pierderile de căldură sunt mai mari. Ferestrele sunt principalele punți termice dintr-o clădire, așa că izolarea trebuie să înceapă chiar de acolo. Poți folosi vata minerală bazaltică sau vata de sticlă, spumă poliuretanică sau chiar polistiren. Ai în vedere și caracteristicile elementelor constructive, atunci când alegi materialul de izolare, însă, cu siguranță, una dintre opțiuni te va ajuta să elimini umezeala din casă. Același lucru îl poți face și pentru ușile interioare, dar și pentru ușa principală de acces în locuință, mai ales dacă locuiești la curte.
Folosește un uscător de rufe profesional
Cele mai citite articole
Uneori, umezeala poate apărea și ca urmare a unor procese casnice. Gătitul, fără o aerisire corectă, sau uscarea hainelor în interiorul locuinței pot favoriza apariția umezelii. Aici, pericolul este cu atât mai mare cu cât gradul de umiditate crescut poate duce chiar la apariția mucegaiului, care poate pune în pericol sănătatea.
Bucătăria ar trebui să fie separată de restul camerelor, în ciuda faptului că open space-urile sunt la mare căutare. Aburii rezultați în timp ce gătești pot favoriza apariția umezelii. Pentru haine, folosește uscătoare speciale, care micșorează cantitatea de apă din hainele gata spălate până aproape de zero, diminuând, așadar, pericolul apariției umezelii.
Folosește un aparat de reducere a umidității
Dezumidificatoarele pot fi o soluție pentru reducerea umidității, însă ele nu vor „trata” problema, ci doar vor ameliora simptomele. Aceste aparate vor reduce nivelul umidității, prin stocarea vaporilor în incinte speciale, astfel încât calitatea aerului să se apropie de un normal respirabil.
Umezeala nu este deloc plăcută, întrucât ea ne afectează nu doar casele ci și sănătatea. Un mediu umed în permanență poate pune probleme la nivelul respirației și favorizează apariția infecțiilor la nivelul aparatului respirator. Din acest motiv, trebuie să ai în vedere aceste aspecte și să le pui în practică acolo unde se poate, pentru a-ți oferi ție și celor dragi un mediu cât mai sănătos cu putință.