5 lucruri pe care trebuie să le știi despre travertin

Travertinul este un tip de piatră folosit ca material pentru diferite construcții. Acesta poate fi găsit într-o paletă de culori care variază de la gri, ușor argintiu până la auriu și ușor cărămiziu, depinzând de natura sa. Datorită culorilor sale naturale și eleganței pe care o denotă, travertinul poate fi utilizat în construcția blaturilor și pardoselilor, dar și ca obiect decorativ pentru construcțiile exterioare cum sunt glafurile din travertin. De aceea, de multe ori este încurcat cu marmura sau alte tipuri de piatră mai comune.

Fie că este prima dată când auzi despre travertin, fie este un material de construcție de interes pentru tine, iată 5 lucruri pe care este necesar să le cunoști despre acest tip de piatră.

Există două tipuri de travertin

Datorită evoluției industriei de prelucrare a pietrei și materialelor de construcție în general, travertinul s-a dezvoltat în două forme. Prima formă o reprezintă starea naturală a travertinului în care nu este prelucrat. În această stare, piatra este moale la atingere, cu aspect poros, prezentând găuri dispuse neuniform pe suprafața sa, dar și în interior. Specialiștii care utilizează travertinul natural în construcții, îl denumesc „travertin neumplut”.

A doua formă de travertin este cea prelucrată, adică „travertinul umplut”. Găurile din interiorul pietrei sunt acoperite, astfel încât să nu deterioreze materialul și nici aspectul acestuia. Fiecare tip de travertin are setul său unic de beneficii în construcții sau ca element decorativ, așa că este important să te informezi cu privire la ambele forme înainte de a lua o decizie finală.

Este ușor de întreținut și de reparat în cazul uzurii

Orice formă de travertin ai alege pentru planul tău de construcție, acesta necesită mentenanță și întreținere în mod corespunzător, deci este important să întrebi furnizorul de travertin despre acest aspect. Dacă piatra este menținută conform, poți fi sigur că nu va trebui să o schimbi pentru o perioadă foarte îndelungată, decât dacă dorești să redecorezi cu alt tip de material.

Este rezistent în cazul contactului cu substanțe chimice și acide

Cele mai citite articole

Travertinul și-a dovedit durabilitatea și rezistența în timp când, prin prelucrare, a fost supus la diferite șocuri. În acest sens ne referim și la faptul că plăcile de travertin utilizate în construcții rezistă și își păstrează caracteristicile chiar și atunci când intră în contact cu substanțe chimie și/sau acide care pot deteriora funcționalitățile și aspectul unei suprafețe.

Cu toate acestea, încearcă să nu supui travertinul la șocuri chimice în mod repetat.

Poate fi utilizat într-o multitudine de scopuri

Datorită caracteristicilor sale rezistente, travertinul poate fi utilizat în construcția: blaturilor de bucătărie, glafurilor de la geam, șemineului, pasarelelor, pardoselilor interioare, teraselor, punților din cadrul piscinelor, pereților interiori și exteriori, învelișul căzilor de baie și pereților pentru dușuri.

Nu absoarbe apa

Travertinul este un tip de piatră care nu absoarbe apa la fel de mult precum celelalte materiale de construcții asemănătoare. Datorită acestei caracteristici, există posibilități foarte mici pentru apariția unor fisuri în piatră care să deterioreze construcția sau aspectul acesteia.

Dacă ți-ai făcut o imagine clară asupra travertinului și modului în care poate fi integrat în planul tău de construcție, este momentul să-ți alegi furnizorul de piatră și culoarea de travertin de care ai nevoie!

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum să-ți organizezi cărțile: 5 metode eficiente

Read Next

Cum împrospătezi aspectul casei cu ajutorul textilelor

Most Popular