stirile addsite logo

5 măsuri de protecție la un loc de muncă (industrial)

5 măsuri de protecție la un loc de muncă (industrial)

Măsurile de siguranță și securitate a muncii la locul de muncă sunt menite să te protejeze împotriva accidentelor, dar și să te ajute să reacționezi mai ușor în vederea estimării pericolelor. Măsurile de siguranță nu se reduc însă doar la partea teoretică, ci și la ansamblul măsurilor fizice luate pentru a evita accidentele. Iată câteva dintre aceste măsuri care te pot scuti de neplăceri, mai ales dacă lucrezi într-un mediu de lucru solicitant, industrial.

Folosirea echipamentelor electroizolante

Una dintre principalele griji pe care trebuie să le ai este aceea de a te proteja în cazul tensiunilor electrice. În general acestea pun mari probleme dacă nu sunt implementate măsurile minime de protecție, riscurile fiind cu atât mai mari în cazul spațiilor industriale. Este nevoie să instalezi covoare elecroizolante, plăci de cauciuc sau covoare din cauciuc sau dale de cauciuc acolo unde este cazul astfel încât să poți asigura un mediu sigur și protejat. Din aceeași categorie ar trebui să dotezi locul de muncă cu mănuși termoizolante sau scule termoizolante astfel încât nivelul de siguranță să fie crescut. 

Echiparea cu instrumente de protecție antiincendiu

Accidentele pot apărea cu ușurință pe șantier, așa că este cel mai indicat să te protejezi folosind instalații speciale de protecție. Extinctoarele sau protecțiile pentru instalații electrice, pentru prize și întrerupătoare, mai ales sub tensiune mare, sunt deosebit de necesare în mediul de lucru industrial. 

Realizarea instructajului de protecția și securitatea muncii

Cele mai citite articole

La fel ca toate măsurile discutate deja, este nevoie și de realizarea unui instructaj specific în ceea ce privește protecția muncii, prin care personalul să cunoască riscurile la care se expune, dar și felul în care se poate proteja de potențialele pericole. În general aceste instructaje sunt realizate de către persoane specializate în Siguranța și Securitatea Muncii, domeniu cunoscut sub numele de SSM. fiecare firmă are obligația de a face acest instructaj periodic, amintind astfel de lucrurile cu adevărat importante la locul de muncă. 

Verificarea periodică a instalațiilor și a utilajelor

Un lucru foarte important atunci când vine vorba despre măsurile de protecție la locul de muncă este cel care vizează verificările periodice. În funcție tipul muncii prestate este necesar ca întotdeauna să verifici temeinic nivelul de eficiență și funcționare a ansamblelor folosite pentru proceselor de muncă, dar și instalațiile aferente, astfel încât să poți prevedea potențialele accidente. Un fir deteriorat sau un covor electroizolant care nu mai este integru, lipsa extinctoarelor sau a mănușilor de protecție, ori a echipamentului, toate acestea pot fi observate încă de dinainte de a produce un incident, iar din acest motiv se fac verificări periodice la nivelul întregului ansamblu de lucru. 

Asigurarea căilor de acces sau de evacuare

Una dintre măsurile importante ce trebuie avute în vedere este cea care ține și de posibilitatea de a proteja angajații atunci când pericolul este iminent. Asigurarea căilor de acces, de evacuare sau a unor refugii, mai ales în cazul lucrului în spații industriale devine evidentă, deoarece solicitările și pericolele sunt cu mult mai mari în acest caz. Este nevoie să asiguri posibilitatea fiecărui muncitor de a se adăposti și de a găsi truse de prim ajutor în cazul rănirii, cel puțin până la sosirea unor ajutoare.

Din păcate nu putem ști că un incident este pe care să se întâmple, însă ce putem face este să stabilim norme și reguli de protecție a muncii care să arate clar ce avem de făcut atunci când suntem în pericol. Dacă aceste norme și reguli sunt respectate, atunci pericolele pot fi depășite cu o mai mare ușurință, dacă nu chiar evitate prin simple demersuri făcute la timpul lor. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum asortezi accesoriile cu ținuta: 5 reguli simple

Read Next

Cum alegi masina second hand?

Most Popular