Sinuzita este o afecțiune respiratorie care afectează o mare parte din populație, cel puțin o dată în viață. Deși este întâlnită des, există o multitudine de mituri referitoare la sinuzită. Acestea pot determina confuzie printre persoanele care manifestă simptomele specifice.
Pentru a înțelege mai bine sinuzita, de ce apare și cum poate fi ameliorată, este important să te informezi cu privire la aceasta și să obții informații despre ceea ce este dovedit științific și ce este mit.
- Antibioticul vindecă sinuzita
Cauza apariției sinuzitei poate fi reprezentată de numeroși agenți patogeni, printre care se regăsesc bacteriile, virusurile sau fungii. Prin urmare, tratarea acestei afecțiuni cu antibiotice nu este indicată întotdeauna, deoarece tipul acesta de medicamente este util doar în cadrul infecțiilor bacteriene. Identificarea cauzei care a condus la apariția sinuzitei se face doar prin intermediul unor investigații medicale recomandate de către medicul ORL-ist.
Pentru ameliorarea simptomatologiei sinuzitei, poți utiliza unele suplimente, precum Sinupret. Acesta conține extracte vegetale ce au ca principal efect ameliorarea inflamației, reducerea senzației de presiune la nivelul feței și diminuarea rinoreei (secreției nazale). Acesta poate fi utilizat atât până la prezentarea la consult, dar și simultan cu tratamentul adecvat, conform recomandărilor medicului.
- Durerea de cap înseamnă sinuzită
Durerea de cap (cefaleea) este unul dintre simptomele sinuzitei. Cu toate acestea, cauzele unei dureri de cap pot fi multiple, acestea regăsindu-se în tabloul clinic al multor afecțiuni. Pentru a identifica de ce apare cefaleea, este indicat a consulta medicul. Printre cauzele frecvente ale cefaleei se află:
- stresul;
- oboseala;
- deshidratarea;
- utilizarea excesivă a laptopului, a telefonului.
Cele mai citite articole
Durerea de cap este comună și în cazul virozelor, dar aceasta nu semnifică neapărat și prezența sinuzitei. Pentru stabilirea acestui diagnostic este necesară efectuarea consultului medical și a investigațiilor necesare pentru evidențierea inflamației sinusurilor.
- Sinuzita este contagioasă
Sinuzita, ca afectiune unică, nu este contagioasă. Însă, este important de menționat că în cazul în care o persoană cu sinuzită prezintă și o viroză, aceasta poate transmite virusul și celor din proximitate. Astfel, viroza este contagioasă, nu sinuzita, iar persoana care se poate infecta nu va prezenta neapărat sinuzită.
- Sinuzita apare doar iarna
Sinuzita este o afecțiune care se poate manifesta în orice perioadă a anului. Cu toate acestea, în anotimpul rece, sinuzita de cauza virală este cea mai frecventă, ca urmare a transmiterii mai accelerate a virusurilor favorizate de temperaturile scăzute. În restul perioadelor anului, cele mai multe cazuri de sinuzită sunt determinate de alergii, infecții bacteriene sau fungice.
- Sinuzita este o afecțiune cronică
Sinuzita poate fi o afecțiune atât acută, cât și cronică. Sinuzita acută are o durată mai scurtă de o lună. Aceasta apare brusc, ca urmare a alergiilor severe sau a infecțiilor. Sinuzita cronică este caracterizată prin prezența simptomelor pentru mai mult de 3 luni. Această formă necesită un tratament complex pentru ameliorarea manifestărilor sale. Sinuzita a cărei simptomatologie este prezentă mai mult de o luna, dar mai puțin de 3 luni este clasificată ca sinuzită subacută.
Sinuzita este o afecțiune respiratorie, care se manifestă prin inflamarea sinusurilor. Este însoțită de simptome precum dureri de cap, rinoree purulentă sau senzație de presiune la nivelul feței. Ca urmare a semnelor nespecifice și a faptului că diagnosticul este stabilit doar prin examen clinic și investigații medicale, de-a lungul timpul s-au format o serie de mituri. Majoritatea nu sunt adevărate și nu sunt susținute de dovezi științifice. Prin urmare, este important a le cunoaște, dar și care este varianta corectă din punct de vedere medical. În acest mod, poți lua cele mai bune decizii pentru sănătatea ta. Însă, când sunt prezente simptome specifice sinuzitei, este important a te prezenta într-un cabinet ORL pentru un consult medical.
Sursa foto: Shutterstock