stirile addsite logo

6 metode prin care poți reduce consumul de energie dacă locuiești la casă

Sunt momente când consumul de energie ne afectează bugetul mai mult decât ne așteptam. Ca să evităm astfel de situații, putem să facem investiții care să ne ajute pe termen lung să reducem costurile.

De aceea, ți-am pregătit o listă de șase metode prin care poți să reduci consumul de energie, dacă locuiești la casă.

  1. Clasa electrocasnicelor din casa ta contează

Atunci când ești în căutarea electrocasnicelor pentru casa ta, nu uita să te verfici clasa din care fac parte, deoarece, chiar dacă plătești mai mulți bani la achiziția lor, în timp, investiția se va amortiza. De exemplu, dacă ai în vedere două modele similare de electrocasnice, dar unul are un indice de A++ și celălalt un indice de B, primul va consuma cu 50% mai puțină energie.

  1. Termoizolarea este importantă

Un lucru foarte important dacă stai la casă este termoizolarea, atât pe interior, cât și la exterior. Aceasta te poate scuti de plăți mari pe viitor. Pentru a termoizola casa pe exterior, poți folosi materiale precum polistirenul expandat, vata minerală sau celuloza, iar pentru interior se folosește rigipsul, spuma poliuretanică sau vata minerală.

Iar dacă ești la partea de termoizolare, poți să încerci și montarea unui tavan casetat. Astfel, spațiul care trebuie încălzit devine mai mic, iar consumul de energie este mai redus. Cu o termoizolare făcută corect și un tavan casetat la pret avantajos vei economisi, cu siguranță, bani și energie.

  1. Nu lăsa aparatele în priză

Fie că vorbim despre încărcătoare pentru laptop sau telefon, roboți de bucătărie sau televizor, dacă știi că nu le vei folosi atât de des, poți să le scoți din priză și să le recablezi doar atunci când le folosești.

Iar pentru un plus de siguranță, citește instrucțiunile aparatelor care se supraîncălzesc și folosește-le conform acestora.

  1. Încearcă becurile ecologice

Cele mai citite articole

Becurile sunt, probabil, consumatorii cei mai mari de energie din casa ta, raportat la prețul de achiziție. Fiind utilizate în fiecare zi, cu atât mai mult în anotimpul rece când se întunecă mai devreme, becurile pe care le folosești pot avea un impact mare asupra facturii. 

De aceea, încearcă să utilizezi becuri ecologice, care, pe lângă faptul că sunt mai durabile decât becurile incandescente, sunt și mai luminoase.

  1. Dă o șansă panourilor solare

Un mare avantaj al faptului că locuiești la casă este faptul că poți să instalezi panouri solare. Este vorba despre o tehnologie tot mai accesibilă, iar panourile solare  folosesc o sursă ecologică de energie: soarele. Astfel, poți să înlocuiești, dacă nu total, măcar parțial, energia electrică pe care o folosești cu energia oferită de soare.

Dacă îți permit bugetul și spațiul, dă o șansă panourilor solare, deoarece sunt o investiție de viitor prin care poți să reduci consumul de energie din casa ta.

  1. Folosește temperaturi mai scăzute pentru spălarea hainelor și folosește mașina la potențialul maxim

Cea mai mare parte a energiei utilizate de mașina de spălat este utilizată la încălzirea apei. De aceea, dacă vei spăla hainele la 30 de grade și nu la temperaturi mai ridicate, vei putea reduce consumul de energie cu până la 40%. Utilizând apă mai rece pentru spălarea hainelor vei economisi o mare parte din energia de care mașina are nevoie pentru un ciclu de spălare.

De asemenea, încearcă să încarci cuva mașinii de spălat complet, ca să eviți spălări cu haine mai puține și ca să economisești energie.

Acestea sunt cele șase metode pe care ți le propunem pentru a reduce consumul de energie dacă locuiești la casă. Pe unele le poți implementa ușor, iar altele necesită o anumită investiție de timp și bani, dar toate te vor ajuta să plătești mai puțin pentru utilități în fiecare lună.

Cele mai citite articole

Read Previous

Care sunt principalele beneficii ale externalizării serviciilor IT din compania ta?

Read Next

5 accesorii care nu ar trebui să lipsească din cutia ta de bijuterii

Most Popular