Baile mari ofera avantajul major al spatiului extins, care este mai permisiv din punct de vedere al amenajarii. Desi amplu, spatiu trebui folosit in mod eficient, asa ca iata care sunt cele mai bune sfaturi pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand vrei sa iti infrumusetezi baia, folosind rational si inteligent dimensiunile disponibile ale camerei.
Alege obiecte de utilare in conformitate cu spatiul pe care il detii
Este necesar sa masori foarte bine suprafata baii si sa iti faci un proiect care sa includa si o randare 3D a spatiului. In acest fel poti evita supraaglomerarea camerei, dar si decorarea defectuoasa, din cauza alegerii unor obiecte foarte mici de amenajare. Poti cumpara asadar bideuri suspendate sau cu picior, chiuvete si lavoare, insa va trebui sa ai in vedere dimensiunea acestora, raportata la spatiul de care dispui.
In cazul bailor mici se recomanda adesea folosirea elementelor de utilare suspendate, pentru ca in acest fel este eficientizat spatiul la nivelul zonei inferioare. Ideea nu este una de neglijat nici in cazul bailor mari, nu neaparat prin prisma rationalizarii spatiului, cat pentru a obtine un aspect echilibrat si modern al baii.
Alegerea stilului este un mod inteligent de amenajare
Baia, ca orice alta camera, are nevoie de un stil al ei, care sa ii defineasca ”personalitatea”. Nu trebuie sa neglijezi importanta aspectului baii si a stilului acesteia, pentru ca o baie aglomerata, indefinita la nivel de stil, nu va arata prea grozav.
Baile mari iti permit amenajarea in orice stil doresti, fara conditionari spatiale. Astfel, pentru a folosi spatiul cat mai inteligent poti opta pentru urmatoarele tipuri de amenajari:
Baie romantica
O baie cu aspect romantic va fi cea in care predomina nuantele pastel, cu precadere rozul si bejul, care va contrasta intr-un mod delicat cu nuantele elementelor de utilare. Poti amenaja baia si cu ajutorul accesoriilor, iar aici poti lua in calcul florile, elementele decorative din sapun sau chiar organizatoarele, care vor avea aceeasi tema cu stilul baii.
Baie moderna
Cele mai citite articole
O baie moderna inseamna mobilier eficient, modular, care sa te ajute sa iti organizezi cat mai bine produsele specifice baii. Pentru a folosi spatiul intr-un mod cat mai eficient poti discuta cu un arhitect care sa iti propuna spatii compacte si o utilizare cat mai rationala a acestora in plan vertical. Un compartiment cu etajere rotative pentru produsele de igiena, dispensere cromate si elemente de utilare din piatra naturala, acestea sunt doar cateva idei pe care le poti implementa intr-o baie moderna.
Baia clasica
Intr-o baie clasica sunt preferate elemente de utilare cu forme rotunjite, statice, cu picior, care sa confere spatiului eleganta si rafinament. Caditele de baie de tip free stand sunt o optiune perfecta pentru bai mari, deoarece nu vei mai fi conditionat de dimensiunea baii in cazul montajului.
Exploatarea zonelor tehnice
Baile dispun adesea de zone constructive pe care in mod uzual nu le poti exploata ca atare. Spre exemplu, zona de deasupra toaletei este cel mai des libera, iar spatiul este astfel ineficient utilizat.
Daca vrei sa amenajezi spatiul baii tale in mod eficient atunci poti monta polite de-a lungul peretelui (in plan vertical) sau le poti construi cu ajutorul unor scafe. O data construite rafturile, le vei putea folosi fie pentru a putea depozita produsele de igiena, fie pentru a pune ghivece cu flori speciale pentru zona baii (iubitoare de umiditate).
Alegerea cromaticii potrivite
Daca vrei sa folosesti inteligent spatiul, ar trebui sa ai in vedere si alegerea culorilor unei bai mari. Nu folosi nuante prea deschise, pentru a evita formarea efectului de ”hol”, ci folosește in schimb nuante calde, domoale, indiferent daca optezi pentru placari ceramice, lambriu sau vopsea.
O idee deosebita poate fi si amenajarea in doua culori au jocurile geometrice, mai ales daca dimensiunea baii o permite sau daca exista detalii arhitecturale care te pot ajuta in acest sens (cum ar fi, spre exemplu, in cazul bailor de mansarda peretii inclinati, sau al scafelor- elemente constructive care ies in evidenta).
Amenajarea unei bai mari este cu siguranta un proces usor, pentru ca o astfel de camera poate fi asemanata cu un canvas gol, pe care il poti picta dupa bunul plac. Este important sa alegi insa culorile potrivite, materialele potrivite si, fireste sa alegi ideile inteligente de amenajare, iar baia ta va arata cu adevarat minunat.