stirile addsite logo

Ce este un filtru HEPA și unde poate fi întâlnit?

Ce este un filtru HEPA și unde poate fi întâlnit?

În ziua de azi din ce în ce mai multe persoane realizează importanța respirării unui aer curat și sănătos, cel puțin în interiorul locuințelor, acolo unde puteam avea control asupra acestui aspect. Dacă și pe tine te preocupă calitatea aerului și vrei ca tu și familia ta să vă bucurați de ce are mai bun de oferit tehnologia, una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face este să achiziționezi un produs cu filtru HEPA. Merită menționat și faptul că acest tip de filtru se încadrează pe lista celor mai cunoscute metode de curățare a aerului. Află ce este un filtru HEPA, dar și care sunt produsele în care îl poți regăsi! 

Ce este filtrul HEPA? 

Acronimul HEPA vine de la high efficiency particulate air filter sau filtru de aer cu particule de înaltă eficiență, pe românește. El a fost utilizat pentru prima dată de americani, în cadrul aplicațiilor militare din al Doilea Război Mondial. Dispozitivul era folosit pentru a curăța armamentul, muniția și echipamentele militare. 

Un filtru HEPA obișnuit este alcătuit dintr-o folie din fibră de sticlă, pliată sub forma literei V, și are separatoare de aluminiu ondulate între pliuri. Acest element de filtrare este apoi legat într-un cadru rigid cu ajutorul unui compus special din poliuretan. Pentru ca un filtru să primească denumirea de filtru HEPA, el trebuie să aibă o eficiență dovedită în oprirea a peste 99.97% din particulele cu un diametru mai mare de 0.3 microni (în cazul SUA) și 99.95% (pentru UE). 

Cele mai citite articole

Atenție însă, filtrele HEPA nu vor putea filtra mirosurile neplăcute și gazele, ci doar particulele de praf, alergeni, bacterii, polen, fire de păr și alte particule asemănătoare. Dacă vrei să te bucuri de aer cu adevărat curat, îți recomandăm un purificator de aer cu filtru HEPA, produs ce poate ajuta și cu eliminarea mirosurilor neplăcute sau a gazelor. 

Ce produse au filtre HEPA încorporate

Există o gamă largă de produse care beneficiază de această tehnologie, în afară de cele destinate armatei. Printre cele mai cunoscute produse de uz public se numără: 

Purificatorul de aer cu filtru HEPA

Majoritatea produselor care filtrează aerul prezintă unul sau mai multe filtre care sunt montate în cascadă pentru a filtra nu doar substanțele nocive pentru organism, ci și praful sau mirosurile neplăcute din aer. Deși includerea unui filtru HEPA nu este o cerință obligatorie pentru un purificator, majoritatea includ și această opțiune. Nu la fel de comun este filtrul HEPA și în cazul dezumidificatoarelor sau umidificatoarelor, dar poți descoperi și modele de produse care să-l includă. Chiar și anumite modele de aparate de aer condiționat pot fi echipate cu filtre de acest tip. 

Aspiratorul cu filtru HEPA 

Un alt produs foarte popular pentru uzul casnic este aspiratorul cu filtru HEPA, care poate fi achiziționat la prețuri chiar foarte accesibile. Rațiunea din spatele încorporării unui filtru HEPA este una deosebit de simplă: un aspirator care nu beneficiază de un filtru de aer eficient nu curăță de fapt camera, ci doar redistribuie praful. 

Mașini și avioane cu filtre HEPA încorporate

Relativ recent, producătorii de mașini au început să includă și filtrul HEPA în lista de filtre de aer necesare pentru habitaclu. În cazul avioanelor, folosirea acestui filtru este de multă vreme o obișnuință, asta pentru a reduce riscul de răspândire a patogenilor între pasageri. 

Filtrele HEPA au fost incluse și în produsele din domeniul bio-medical sau în cel destinat fabricării componentelor electronice. Atenție însă, orice filtru HEPA trebuie întreținut sau înlocuit în momentul în care se umple de praf. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Amenajarea unei alei în curte: 5 idei

Read Next

Cum să te pregătești pentru renovarea locuinței? 4 sfaturi utile

Most Popular