stirile addsite logo

Amenajarea unei alei în curte: 5 idei

Curtea și grădina reprezintă locurile unde te distrezi împreună cu familia și prietenii, îți creezi oaza de relaxare, cu verdeață și flori. Ca să te bucuri de zonele exterioare ai nevoie de căi de acces, de aceea îți prezentăm în continuare câteva idei despre amenajarea aleilor din curte.

Folosește pavaje tip piatră naturală pentru aleile de acces din casă și curte către grădină

Ca să delimitezi grădina de zonele pentru joacă, relaxare sau servirea mesei, trasează alei cu pavaje neregulate, care au aspect de piatră naturală. Alege materiale cu textură realistică și culori calde, care se potrivesc cu vegetația și florile din jur.

Dacă locuința ta este în stil rustic, ai la dispoziție pavele din piatră, în nuanțe andezit natur, cu textură antichizată sau de rocă spartă, pentru efecte vizuale spectaculoase. La case moderne sau vile de vacanță poți să utilizezi plăci ceramice sau pavele și dale din beton vibropresat, disponibile într-o gamă largă de culori: alb crem, albastru patinat, antracit, café, tonuri de gri, maro. Texturile sunt diverse, de la monocrom și antichizate, până la colormix.  

Utilizează pavele autoblocante pentru aleile de acces auto din stradă până în garaj

Ai nevoie de o cale de acces pentru mașină, din stradă până în garaj. Ca să realizezi alei rezistente și aspectuoase folosește pavele autoblocante, special create pentru pavarea de trotuare și suprafețe de rulare pentru vehicule de tonaj mic și mediu, de maxim 3,5 tone.

Vei beneficia de alei durabile, din suprafețe de beton monocrom, antiaderente, care asigură un drenaj rapid și sunt ușor de întreținut în orice anotimp. Rezistă la fenomene repetate de îngheț-dezgheț și se încadrează armonios în orice stil peisagistic.

Completează amenajările din curte cu borduri potrivite pentru fiecare tip de alee

Include în proiectul de amenajare și finisajele cu borduri. Acestea delimitează aleile, dau un contur frumos și elegant. Bordurile consolidează vizual și funcțional căile de acces și asigură protecția gazonului, a straturilor de flori, a spațiilor pietonale și a celorlalte zone din curte. 

Cele mai citite articole

Alege corect forma bordurilor, dimensiunile, curbura și materialele din care sunt realizate, ca să creezi un ambient unitar în toate spațiile exterioare. Alege elementele de canalizare potrivite, ca să asiguri drenarea apelor pluviale și funcționalitatea căilor de acces.

Trasează aleile ca să pui în valoare amenajările din curte: focare, foișoare, bănci, palisade

Aleile din curtea ta nu sunt doar simple căi de acces, ele au un rol important în proiectul de amenajare exterioară a grădinii. Creează trasee care să scoată în evidență zonele speciale pe care le-ai construit în aer liber.

Poate fi vorba despre focarul unde familia se strânge la barbecue, foișorul pe care l-ai construit ca să ai răcoare pe timp de vară, băncile unde te relaxezi printre straturile de flori, palisadele create pentru decorarea peluzelor ș.a. Fii creativ și folosește diverse forme de pavele de la Elis.ro, ca să creezi alei originale, cu puternic efect vizual.

Decorează aleile cu produse pentru grădină și sisteme de iluminat ambiental

Înfrumusețează aleile cu jardiniere, ghivece, straturi de flori perene, pietre decorative, mici statui de grădină. Aceste elemente de design exterior aduc un plus de culoare și creează o atmosferă plăcută, primitoare.  

Instalează de-a lungul aleilor leduri și lămpi solare, ca să fie mai ușor accesul pe timp de noapte și să realizezi jocuri de lumini feerice. Sistemele de iluminat ambiental pe bază de energie solară reprezintă o soluție practică și economică pentru curte și grădină, sunt rezistente în condiții extreme de mediu și se integrează discret în orice tip de amenajare peisagistică.

Alege ideile care-ți plac dintre sugestiile prezentate și amenajează aleile din curte ca să fie și utile, și aspectuoase.  

Cele mai citite articole

Read Previous

Artrita degetului mare – Simptome si tratament

Read Next

Ce este un filtru HEPA și unde poate fi întâlnit?

Most Popular