stirile addsite logo

Ce trebuie să știi ca să faci un vin de casă bun

Dacă ai câțiva butuci de viță de vie în curtea casei știi deja că soiurile autohtone sunt și foarte rezistente și foarte productive, astfel că mereu producția de struguri este generoasă. În funcție de soi, strugurii pot fi consumați ca atare, fiind unele dintre cele mai sănătoase fructe, dar o bună parte dintre aceștia pot fi transformați în vin de casă. Procesul de vinificare nu este foarte complicat, dar sunt câteva aspecte pe care este bine să le știi și de care să ții cont, pentru ca rezultatul să fie unul bun. 

Folosește doar vase speciale

Strugurii conțin o complexitate de substanțe și enzime. Cele mai multe dintre ele sunt stabile și sunt implicate în procesul de transformare al mustului în vin prin fermentație, dar există și compuși care pot interacționa cu materialele din care sunt realizate vasele în care sunt striviți strugurii sau cu vasele de fermentație ori cu cele în care se păstrează vinul. 

Regula general valabilă impune ca strugurii să fie culeși din vie în coșuri de nuiele sau lădițe de lemn, iar toate operațiile de strivire și fermentare să aibă loc doar în vase de lemn, plastic sau inox. Vasele din lemn sau plastic sunt soluții alternative, cel mai bine fiind să utilizezi cisterne inox pentru vin. Avantajele acestora sunt multiple. Vasele de inox sunt neutre și nu vor genera niciun fel de reacții chimice care să altereze gustul sau culoarea vinului, sunt foarte ușor de curățat și pot fi reutilizate practic la infinit, pentru că inoxul rămâne mereu neutru. Un alt avantaj este acela că un vas de inox poate fi utilizat pentru toate tipurile de lichide pentru care este necesară evitarea contactului cu aerul, fie că este vorba despre vin, țuică, cidru sau alte produse rezultate din fermentarea fructelor. 

Strugurii dulci fac vinul bun 

Calitatea vinului, fie că este o mai mică sau mai mare producție depinde de concentrația de zahăr din struguri. Zahărul natural este cel care alimentează procesul de vinificare și care oferă tărie vinului. Mai mult, pentru ca vinul să reziste fără să-și altereze gustul, culoarea și fără să facă floare, acesta trebuie să aibă o concentrație de alcool de cel puțin zece grade. 

Este bine de știut că un vin care are o concentrație de alcool de 12 grade (12 miligrame de alcool pur în 100 mililitri de vin) este stabil și va putea fi păstrat pe o perioadă lungă de timp, îmbuteliat și menținut la o temperatură constantă. 

Pentru a obține acest nivel de alcool, strugurele trebuie să fie bine copt și să conțină o cantitate suficientă de zahăr. Specialiștii vorbesc despre un minimum de 170 grame de zahăr la un litru de must. O altă modalitate de a evalua tăria potențială a viitorului vin pleacă de la formula: 17 grame de zahăr corespund unui grad de tărie alcoolică pentru fiecare litru de must sau suc de fructe. 

Cele mai citite articole

Adăugarea de zahăr în must nu este niciodată recomandată, dar chiar și așa metoda se practică pe scară largă în cazul producțiilor proprii de vin sau altă băuturi alcoolice și oferă acestora tăria necesară în condițiile unei concentrații mici de zahăr natural în fructe. 

Prepararea și filtrarea mustului

Un vin de casă bun respectă regulile general valabile ale vinificației. Din momentul în care au fost culeși și până la zdrobirea în teasc a strugurilor nu trebuie să treacă niciodată mai mult de opt ore. Acesta este intervalul optim în care boabele își păstrează toate proprietățile. 

După strivirea strugurilor mustul trebuie extras la cel mult 48 de ore prin separare de semințe și tescovină. Curățarea mustului de oricare alte impurități va spori mult calitatea vinului și va crește rezistența naturală a acestuia. Cert este că procesul de fermentare, respectiv de transformare a zahărului din sucul de struguri în vin nu trebuie niciodată să înceapă în amestecul de must cu tescovină. 

Un alt aspect esențial este ca procesul de fermentație să aibă loc în vase care nu permit pătrunderea aerului. Pentru această operație, cisternele din inox pentru fermentare și depozitare sunt soluțiile ideale. Etanșeizarea vasului de fermentație elimină riscul oxidării vinului și previne formarea coloniilor de bacterii care îl pot altera. 

Nu în ultimul rând, camera în care se ține la fermentat vinul trebuie să existe o foarte bună ventilație. Fermentația produce cantități foarte mari de dioxid de carbon și în lipsa unei bune aerisiri pot apărea incidente. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Read Previous

Patru modalităţi de a-i face pe angajaţi să fie entuziasmaţi privind întoarcerea la birou

Read Next

Pariuri Fotbal

Most Popular