stirile addsite logo

Cum alegi tastatura ideală

Tastaturile sunt o componentă extrem de importantă pentru majoritatea utilizatorilor de laptopuri sau PC, așa că vei găsi numeroase criterii de diferențiere, fiecare dintre acestea fiind ideale pentru un anumit tip de activitate: business, gaming, editare foto-video-audio, browsing pe internet, redactare de texte sau chiar pentru utilizarea cotidiană a dispozitivul digital. 

Așadar, ține cont de informațiile următoare pentru a putea alege una dintre tastaturile pentru laptop sau pentru calculator potrivite pentru hobby-urile și sarcinile de zi cu zi!

Tipul tastaturii

Pentru a putea ști cum să alegi tastatura potrivită pentru nevoile tale, trebuie să cunoști categoriile prezente în domeniul IT, acestea fiind potrivite pentru utilizarea pe laptop sau calculator. Așadar, există:

  • Tastatura cu fir – este cea clasică, ușor de utilizat și compatibilă cu majoritatea dispozitivelor moderne. Mufa trebuie introdusă în unitatea centrală a calculatorului sau într-un USB port al laptopului pentru a fi utilizată numaidecât.
  • Tastatura wireless – este versatilă, ușor de transportat și de depozitat. Poate fi utilizată la laptopuri și calculatoare deopotrivă. Unele tastaturi se conectează prin unde radio, pe când altele prin Bluetooth – cele din urmă fiind printre cele mai răspândite tastaturi wireless.
  • Tastatura office – sau standard, este cea întâlnită în majoritatea sediilor business. Sunt foarte bune pentru programul de muncă deoarece poți tasta ore întregi fără să-ți obosească mâinile.
  • Tastatura de gaming – are forme și dimensiuni variate, alături de numeroase alte funcții moderne. Acestea sunt printre cele mai performante tastaturi.
  • Tastatura mecanică – folosită în special pentru jocuri. Fiecare tastă are un circuit electric cu ajutorul căruia tastatura răspunde la comenzi. Este o gamă modernă, tehnologică și superioară din anumite puncte de vedere față de tastatura tradițională, cu membrană de cauciuc.

Domeniul de activitate și tipul de lucru

Una dintre cele mai importante criterii de selecție pentru tastatură este domeniul de activitate: cum și cât de des folosești tastatura. Există numeroase modele de tastaturi, fiecare dintre acestea fiind proiectate cu anumite caracteristici specifice care să se potrivească cu modul tău de lucru. De exemplu, tastaturile special concepute pentru jocuri video sunt adesea mecanice, iluminate în culori RGB, cu taste suplimentare și cu culori diferite pe săgeți și pe tastele A, S, D, W.

Cele mai citite articole

Pe de altă parte, dacă lucrezi într-un domeniu în care trebuie să redactezi constant texte lungi și obositoare, atunci optează pentru o tastatură ergonomică și cu spațiu pentru relaxarea mâinilor, astfel încât să te bucuri de pauze bine meritate, dar și de productivitate maximă. Nu în ultimul rând, în cazul în care faci parte din domeniul de contabilitate, programezi sau lucrezi frecvent cu numerele, atunci asigură-te că viitoarea tastatură are și zona de taste numerice din partea dreaptă a acesteia.

Tipul de taste

Tastaturile pun la dispoziție modele versatile și variate de taste, de aceea este indicat să testezi produsul chiar în magazin sau imediat cum ai primit tastatura pentru a observa dacă aceasta se pliază pe nevoile tale. Dacă simți că scrisul la tastatură respectivă te incomodează sau îngreunează, atunci aceasta nu oferă tastele potrivite pentru tine. 

Există tastaturi care au atingere sensibilă și ușoară, pe când altele ce necesită o presiune suplimentară pentru a tasta: în special tastaturile clasice. Modul în care acționează o tastatură la comenzile tale depinde de mecanismul acesteia.

Compatibilitatea tastaturii

Fie că vrei să investești într-o tastatură high-end pe care să o folosești pentru calculator sau drept accesoriu periferic pentru laptop, trebuie să iei în considerare modul în care aceasta se conectează la dispozitiv. În prezent, majoritatea tastaturilor utilizează porturi USB, iar cele fără cablu sunt conectate cu ajutorul unui card Bluetooth. Unele tastaturi vor avea nevoie de instalare specială, pe când altele sunt programate în stilul „plug and play”.

Alegerea unei tastaturi poate fi o activitate dificilă, mai ales dacă activitățile tale de zi cu zi de pe laptop sau PC necesită folosirea frecventă a tastaturii, dar și un răspuns rapid și fără probleme, precum pentru jocurile video, editările, aplicațiile de programare sau redactarea de texte. Ține cont de informațiile primite în acest articol și alege întocmai tastatura ideală, care să-ți satisfacă toate nevoile și dorințele!

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce beneficii poate aduce tabla interactiva procesului de invatare?

Read Next

Cursuri masaj pentru incepatori si profesionisti

Most Popular