Cum funcționează erbicidele și ce efecte pozitive au asupra culturilor

Erbicidele sunt acele substanțe chimice folosite pentru combaterea buruienilor din culturile agricole. Utilizarea lor este necesară, întrucât buruienile pot genera pagube semnificative dacă sunt lăsate să crească și să se întindă pe suprafețe mari.

Există mai mult tipuri de erbicide, iar în cele ce urmează îți vom arăta cum acționează fiecare dintre ele și care sunt beneficiile utilizării lor.

Erbicidele de contact

Substanțele din această gamă acționează doar asupra părților vegetale cu care intră în contact.  Se aplică prin stropirea culturilor, după ce buruienile și-au făcut apariția, și acționează selectiv doar asupra plantelor nedorite.

Își fac efectul rapid, distrugând buruienile cu care intră în contact, fiind prea puțin influențate de starea vremii. Singura condiție este să nu fie aplicate imediat după ploaie sau atunci când se anunță precipitații iminente.

Erbicidele de contact nu sunt însă foarte eficiente în cazul buruienilor perene, care au capacitatea de a se regenera rapid.

Erbicidele sistemice

Spre deosebire de erbicidele din prima categorie, care acționează local, erbicidele sistemice atacă toate părțile vegetale. Se aplică prin stropire, ca și erbicidele de contact, doar că substanțele active sunt adsorbite în țesuturile plantei și ajung astfel în toate părțile vegetale.

Acționează mai lent, atacând buruienile din interior și afectând procesele metabolice. Erbicidele sistemice sunt recomandate în special pentru combaterea buruienilor perene.

Este esențial ca erbicidele să fie aplicate în doze optime, iar în acest sens poți calcula cantitatea de erbicid de care ai nevoie pentru cultura ta ținând cont de dimensiunea suprafeței cultivate și de indicațiile specificate pe eticheta produsului.

Erbicidele reziduale

Sunt substanțe cu efect îndelungat, care persistă pe sol și protejează culturile împotriva mai multor valuri de buruieni. Se aplică în general înainte de semănat, la momentul pregătirii terenului. În funcție de spectrul de acțiune, pot proteja culturile împotriva mai multor tipuri de buruieni, rămânând active în sol mai multă vreme.

Cele mai citite articole

Durata perioadei de acțiune poate fi însă diminuată în perioadele ploioase dar și în funcție de numărul buruienilor care apar.

Erbicidele totale și selective

O altă clasificare a erbicidelor se face în funcție de spectrul de acțiune, iar conform acestui criteriu există două categorii.

Cele mai puternice sunt erbicidele totale, care distrug orice urmă de vegetație, indiferent că e vorba de plante de cultură sau buruieni. Ținând cont de aceasta, este evident că nu se aplică pe suprafețele cultivate, rolul lor fiind acela de a curăța terenurile înainte de semănat și după recoltare. Totodată, sunt folosite pentru a îndepărta vegetația nedorită de pe orice teren.

Erbicidele selective fac distincția între plantele de cultură și buruieni, având efect doar împotriva acestora din urmă. De aceea, toate erbicidele care se aplică în culturi sunt erbicide selective, care acționează în diferite moduri asupra plantelor nedorite.

Beneficiile utilizări erbicidelor

Prin efectul distructiv pe care îl au asupra buruienilor erbicidele ajută în mai multe moduri plantele culturile agricole.

Un prim avantaj al aplicării unor astfel de tratamente constă în faptul că se menține cantitatea optimă de apă și resurse nutritive din sol. Buruienile sunt mari consumatoare de resurse, iar dezvoltarea lor necontrolată ar priva plantele de substanțele vitale  pe care le extrag din pământ.

De asemenea, multe buruieni sunt plante invazive, cu un ritm de creștere mai accelerat decât al plantelor de cultură. Acestea din urmă sunt „sufocate” de buruienile lăsate să crească la voia întâmplării, iar o suprafață cultivată poate fi compromisă chiar în totalitate.

Erbicidele contribuie și la prevenirea apariției unor boli și dăunători, pentru că buruienile vin „la pachet” cu anumiți agenți patogeni și insecte care atacă plantele de cultură.

Mai trebuie precizat că erbicidele se administrează atât înainte cât și după apariția buruienilor. În primul caz se folosesc erbicide preemergente – care acționează asupra semințelor de buruieni din sol,  iar după apariția plantelor dăunătoare se folosesc erbicide postemergente.

Cele mai citite articole

Read Previous

Pașii necesari pentru a avea o casă inteligentă

Read Next

Cum păstrezi sediul afacerii în siguranță în perioadele de concediu

Most Popular