Unul dintre cele mai puternice sentimente pe care le pot experimenta oamenii este frica, teama, neincrederea in fortele proprii. Aceasta frica, daca este justificata si este resimtita o data la o anumita perioada mai lunga de timp, nu afecteaza viata de zi cu zi a oamenilor. In schimb, frica si teama care sunt resimtite zi de zi se transforma in anxietate, una dintre cele mai frecvente tulburari psihice in randul adultilor, dar si a adolescentilor si a tinerilor.
In fond, anxietatea are radacinile in copilarie sau este declansata de un anumit eveniment nefericit din viata pacientilor si este cu atat mai dificil de tratat, cu cat nu este o afectiune usor de recunoscut sau pacientii nu doresc sa accepte faptul ca anxietatea pune stapanire pe viata lor, din teama de a nu fi judecati gresit de catre cei din jur.
Ce este anxietatea si cum poate fi diagnosticata?
Anxietatea este cea mai des intalnita tulburare psihica, fiind determinata de simptome fizice si psihice extrem de neplacute si de intense, simptome ingrijoratoare care sunt insotite de stari de neliniste, panica sau teama. Anxietatea se poate manifesta sub forma unui atac de panica ce apare din cand in cand, este stimulata de anumiti factori, exista momente in care teama apare brusc, se manifesta prin transpiratie excesiva, tulburari psihice, teama intensa, uneori blocarea pacientului in fata unor anumiti stimuli.
Exista si anxietate generalizata, acea ingrijorare imposibil de controlat, insotita de neliniste, de iritabilitate si de dificultati de concentrare, precum si de aparitia tulburarilor de somn. Fobiile specifice fata de insecte, de animale, de anumiti stimuli sunt incadrate tot in categoria tulburarii anxioase si pot afecta foarte grav calitatea vietii, precum si fobia sociala.
Cele mai citite articole
Cauzele anxietatii sunt numeroase si pot fi luate in considerare cele genetice, cauzele reprezentate de traume din copilarie, evenimentele stresante din viata pacientilor sau personalitatea acestora. Diagnosticul se pune intr-un centru specializat, de catre un specialist in domeniu, care va lua in calcul manifestarile clinice descrise de catre pacient, manifestari care includ palpitatii, intepaturi in zona inimii, furnicaturi la nivelul membrelor, senzatii de ameteala, stari de sufocare, de lesin, de nod in gat sau senzatii de nod in stomac, transpiratii excesive, stare de incordare si de greata, iar lista poate continua.
Cum afecteaza anxietatea calitatea vietii daca nu este tratata?
Anxietatea afecteaza in primul rand calitatea vietii pacientilor, dar si a persoanelor dragi lor. Pacientii care sufera de anxietate si nu se trateaza vor evita cauzele declansarii starilor anxioase, spre exemplu vor evita tratamentele medicale, calatoriile cu avionul, necesitatea de a vorbi in public sau in fata colegilor, a colaboratorilor si a clientilor.
De asemenea, starile de neliniste, imposibilitatea de a dormi noaptea vor atrage si afectarea relatiilor personale cu partenerul de cuplu sau imposibilitatea de a gasi un partener cu care pacientii sa aiba o relatie frumoasa de iubire, fara a exista teama.
Nu in ultimul rand, daca nu este diagnosticata si tratata la timp, anxietatea poate afecta pacientii si din punct de vedere fizic. Acele senzatii puternice, acele palpitatii si tulburari digestive, starile nervoase sau de lesin, de frica intensa pot declansa afectiuni fizice grave.