Cu vreme frumoasă, nimic mai bun decât să te poți bucura de aer liber datorită unei terase. Seara cu prietenii, masa de familie, zona de relaxare a cuplului: terasa este un loc prietenos unde poți petrece un timp minunat.
Cu toate acestea, vara nu este doar sinonim cu vreme bună și soare. O terasă cu gresie are multe avantaje și un farmec special, dar pentru ca aceste caracteristici să dureze de-a lungul anilor, este esențial ca terasa ta cu gresie să aibă hidroizolatii corespunzătoare pentru a rezista condițiilor meteorologice. Acest lucru este cu atât mai adevărat dacă terasa ta este situată deasupra unei alte camere.
Care sunt principalele riscuri ale unei terase prost hidroizolate? Care sunt soluțiile pentru a garanta hidroizolatia terasei tale?
Află tot ce trebuie să știi pentru a-ți impermeabiliza corect terasa!
De ce este necesar să hidroizolezi o terasă?
Înainte de a analiza soluțiile posibile pentru hidroizolarea unei terase cu gresie, este important să înțelegi de ce acest pas este esențial.
Fie că este din lemn, beton, piatră naturală sau gresie, o terasă este în mod necesar supusă condițiilor climatice. Aceleași condiții climatice fac obligatoriu hidroizolația terasei.
Într-adevăr, apa de ploaie, înghețul și chiar soarele vor avea un impact asupra elementelor care alcătuiesc terasa: placa, plăcile, mortarul sau chiar îmbinările vor trebui să facă față variațiilor de temperatură, expunere și contactul cu apa. În timp, aceste variații vor provoca expansiuni.
Cele mai citite articole
Cu toate acestea, mortarul nu se va extinde în același mod ca placa sau îmbinarea. Terasa cu gresie se poate separa treptat și poate provoca fisuri și detașări ale gresiei.
Nu numai expansiunea poate provoca detașarea plăcilor de țiglă. Același lucru este valabil și cu apa stagnantă și uneori chiar înghețată. Fisurile și detașarea plăcilor pot cauza astfel infiltrarea apei, mai ales dacă îmbinările nu sunt impermeabile.
Oricum ar fi, materialele utilizate în construcția unei terase pot fi modificate în mod natural. Clădirile vechi se confruntă astfel cu uzură naturală care poate compromite total o hidroizolatie terasa.
În cele din urmă, în cazul unei terase pe acoperiș, impermeabilizarea unei terase cu gresie este obligatorie pentru a proteja încăperile de mai jos și a preveni infiltrarea apei.
Soluții pentru hidroizolarea unei terase
Există două scenarii majore referitoare la hidroizolația unei terase: fie sunt realizate în timpul construcției terasei și înainte de așezarea plăcilor, fie lucrările de impermeabilizare pot fi efectuate ca parte a unei renovări.
De asemenea, este important să nu confunzi etanșeitatea și hidroizolația. În timp ce etanșeitatea se referă la partea inferioară a terasei (înainte de a pune o pardoseală din lemn, gresie sau beton), hidroizolația este protecția suprafeței.
Desigur, planificarea acestei lucrări înainte de așezarea plăcilor este mult mai ușoară decât în timpul unei renovări. Într-adevăr, este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.