stirile addsite logo

De ce literele de pe tastură nu sunt în ordine alfabetică

Tastatura unui computer are aranjate, pe rândul de sus, tastele cu cifre în ordine crescătoare. Când vine vorba despre tastele cu litere, se schimbă povestea. De ce nu au fost așezate și tastele cu litere în ordine alfabetică?

  • Să începem cu începutul. Mai exact, cu aproximativ 150 de ani în urmă, toate scrisorile și documentele de afaceri erau scrise de mână. Cel mai probabil au fost scrise folosind o peniță sau un toc care trebuia înmuiat în cerneală la fiecare cuvânt sau două. Scrierea se făcea greoi și lua ceva timp.

Apoi unii inventatori inteligenți au construit o mașină de scris. Primele mașini de scris erau mașini mari de metal grele care funcționau cam ca un pian.

Ai văzut vreodată interiorul unui pian adevărat? Apeși pe o clapă a pianului și câteva pârghii inteligente fac ca un ciocan de pâslă să lovească doar coarda potrivită a pianului pentru a scoate un sunet, o anumită notă muzicală.

Prima mașină de scris avea literele așezate în ordine alfabetică

Ever-Wondered-Why-The-Letters-On-A-Computer-Keyboard-Are-NOT-In-Alphabetical-Order-3.jpg

Cam așa funcționau și primele mașini de scris. Aveau toate aceste pârghii la capătul cărora se afla o literă metalică din alfabet. Era nevoie să apeși destul de puternic tastele cu litere pentru a face pârghia de metal să se miște și să lovească hârtia. Apăsai tasta A și pârghia A lovea hârtia pe care se imprima litera A. Hârtia se deplasa apoi puțin spre stânga, astfel încât următoarea tastă să imprime următoarea literă exact în locul potrivit, lângă A-ul imprimat înainte. Apăsai mai multe taste și puteai imprima un cuvânt, sau chiar o carte întreagă.

  • Prima mașină de scris avea tastele cu litere așezate în ordine alfabetică. Problema era că dacă apăsai rapid, din greșeală, pe două taste deodată, pârghiile se blocau. Blocajele apăreau cel mai probabil atunci când cele două taste erau apropiate una de alta pe tastatură. 

Blocarea tastelor implica ruperea hârtiei, murdărirea pe degete de tuș, pentru că trebuia să descurci pârghiile, timp pierdut, nervi etc.

Rearanjarea literelor putea reduce blocarea tastelor mașinii de scris.

Influența dactilografilor

woman-working-at-typewriter-george-marks.jpg

Christopher Sholes a fost inventatorul american care a avut cel mai mare aport în reducerea blocării tastelor mașinii de scris.

A încercat diverse aranjamente ale tastelor, încercând mereu să reducă nevoia de a tasta două taste apropiate. 

  • Cel mai bun aranjament pe care l-a putut găsi a fost similar cu tastatura QWERTY pe care o folosim cu toții astăzi. (Uită-te la rândul de sus al unei tastaturi pentru a vedea de ce se numește QWERTY.)

Și-a vândut invenția companiei Remington din Statele Unite. În anii 1870, acea companie a construit și vândut primele mașini de scris care au avut succes comercial. A folosit tastatura QWERTY.

Cele mai citite articole

Timp de aproximativ 100 de ani după apariția mașinii de scris Remington, un număr mare de oameni din întreaga lume s-au pregătit să devină dactilografi profesioniști – adică puteau scrie la mașina de scris chiar și fără să se uite prea mult la tastatură. 

Dactilografii erau angajați să scrie la mașină scrisori și toate celelalte tipuri de înscrisuri pentru afaceri și guvern. Deoarece atât de mulți oameni au devenit extrem de pricepuți în utilizarea tastaturii QWERTY, a devenit foarte dificil să-i mai convingi pe toți să treacă la orice alt aranjament de taste.

Ever-Wondered-Why-The-Letters-On-A-Computer-Keyboard-Are-NOT-In-Alphabetical-Order-2.jpg

Au fost încercate multe alte aranjamente de taste pe tastatura mașinilor de scris. Se spune chiar că unele dintre ele erau chiar mai ușor de învățat sau mai rapid de utilizat decât tastatura QWERTY. Dar nicio altă tastatură nu s-a dovedit suficient de bună pentru a învinge tastatura QWERTY. 

  • Tastatura QWERTY a fost dezvoltată pentru limba engleză. Alte limbi folosesc variații. De exemplu, tastatura AZERTY este folosită în mod obișnuit pentru franceză, QWERTZ pentru germană și QZERTY pentru italiană. 

Principiile care au stat la baza tastaturii QWERTY 

populaire.jpg

Se crede că inventatorul acestui model de tastatură a încercat să rezolve problema blocării tastelor mașinii de scris prin separarea celor mai frecvent utilizate combinații de două litere (în limba engleză), cum ar fi „h-e” și „t-h”. 

Se crede că James Densmore, un asociat de afaceri al inventatorului Sholes, și cel care l-a ajutat să dezvolte prima sa mașină de scris, i-a sugerat acestuia să împartă combinațiile comune de taste. 

  • Totodată, se spune că Christopher Sholes a intenționat, prin tastatura QWERTY,  să încetinească viteza cu care scria/bătea un dactilograf. De aceea ar fi aranjat literele pe tastatură în acest fel, lucru ce a dus la mai puține probleme mecanice.

De la mașina de scris la computer

young-woman-working-typing-on-her-laptop_free_stock_photos_picjumbo_HNCK2983-2210x1474.jpg

Primul computer a apărut în anii 40. Nu a durat mult până când computerele au înlocuit mașinile de scris, deoarece făceau tastarea mai ușoară. 

Problema era că dactilografii, cei care foloseau mașinile de scris, urmau acum să folosească computerele. Asta implica nevoia de a instrui dactilografii cu privire la utilizarea noului dispozitiv avansat. Fiind vorba despre un număr mare de dactilografi, instruirea ar fi implicat mulți bani și timp, ceea ce nu era rentabil.

Astfel, tastaturile computerelor au fost proiectate cu un aspect asemănător cu cel  al tastaturii mașinii de scris. Adică s-a optat pentru tastatura QWERTY, care este acum tastatura standard în industria computerelor.

Acesta este motivul pentru care tastatura laptop-ului sau desktop-ului tău are aceeași tastatură cu cea a mașinii de scris produsă de Remington în anul 1870, în ciuda faptului că acum nu se mai pune problema riscului ca tastele să se blocheze.

F1857711-01.jpg
  • Interesant este că tastatura QWERTY de astăzi încă mai are urmele primei tastaturi a mașinii de scris, aceea în cadrul căreia tastele erau așezate în ordine alfabetică. Aruncă o privire la rândul din mijloc a tastaturii computerului tău unde există combinația de taste DFGHJKL! Ele sunt aranjate în ordine alfabetică, doar că lipsesc vocalele E și I.

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce poți face cu bijuteriile din aur pe care nu le mai porți

Read Next

IVECO S-Way: noile tehnologii ECO de motorizare

Most Popular