Obezitatea nu este numai o problema de estetică, ci și o problemă serioasă de sănătate, asociată cu unele complicatii cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, afecțiuni ale sistemului osteoarticular. etc. Există mai multe tipuri de operații de micșorare a stomacului care tratează obezitatea, dar acestea sunt recomandate doar în anumite condiții. Se apelează la chirurgie bariatrică în cazul pacienților care prezintă riscul de a dezvolta complicații, care sunt deja cu o patologie datorată obezităţii, care se află într-un stadiu avansat de obezitate și la care celelalte metode de scădere în greutate cum ar fi dieta, sportul și medicamentele, nu au avut rezultatele dorite.
Gastric Sleeve, sau gastrectomia longitudinală, este una dintre metodele de chirurgie bariatrică recomandată pacienților care au indicele de masa corporală de peste 40 kg/m² sau celor care au cu mai mult de 45 de kg față de greutatea ideală. Iată în ce constă această procedură, care sunt avantajele și dezavantajele ei.
În ce constă procedura?
Gastrectomia longitudinală presupune secţionarea stomacului de-a lungul său pentru a îndepărta porţiunea dorsală; astfel, 80% din volumul stomacului va fi eliminat, împreună cu centrii foamei ce erau localizati la acest nivel. Laparoscopia consta în efectuarea câtorva incizii de mici dimensiuni la nivel abdominal pe unde se introduc penselele de lucru. Printr-o incizie se introduce un tub subțire, numit laparoscop, care este prevăzut cu o cameră video. Cu acest instrument sunt preluate imagini în timp real ale organelor interne, ghidând astfel întreaga intervenție. La final, noul rezervor gastric are un aspect tubular și un volum semnificativ mai mic, de aproximativ 100 ml. Întreaga procedură durează în jur de două ore.
Beneficiile procedurii Gastric Sleeve
Cele mai citite articole
Pe lângă faptul că te ajută să scazi în greutate, beneficiile operației de micșorare a stomacului prin Gastric sleeve sunt:
- Reduce foamea: prin îndepărtarea porțiunii care produce hormonul numit grelina sau hormonul foamei, pacientul nu se mai confruntă cu senzația de foame, iar rezultatele vor fi mai bune decât în cazul altor proceduri.
- Ajută la scăderea riscului de dezvoltare a afecțiunilor asociate cu obezitatea: diabet zaharat, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, infertilitate (mare atenţie la femeile care vor să rămână însărcinate, pentru că trebuie să aştepte 24 de luni după intervenţie), hipertensiune arterială, dislipidemie, cancer, apnee în somn, depresie, afecțiuni ale articulațiilor.
- Durata mai scurtă a procedurii: în comparație cu procedura de By-pass gastric, intervenția se realizează mai rapid.
- Nu necesită ajustări: spre deosebire de inelul gastric, care necesită ajustări periodice la medic, procedura de gastrectomie longitudinală este permanentă și nu necesită ajustări.
- Niciun corp străin nu rămâne în organism: spre deosebire de inelul gastric, (în fapt, o bandă de silicon montată în jurul stomacului), gastrectomia longitudinală nu presupune inserarea unui corp străin.
- Risc mult mai mic de sindrom Dumping: sindromul de Dumping poate apărea după unele proceduri de chirurgie bariatrică, la ingestia de carbohidrați și se manifestă prin greață, crampe abdominale, balonare, diaree, tahicardie, amețeli. Nu este și cazul procedurii de Gastric sleeve, care cauzează foarte rar acest sindrom.
- Produce remisia diabetului zaharat de tip 2 datorat obezităţii: după procedură, aproape niciun pacient nu mai are nevoie de insulină timp de minim trei ani.
Dezavantajele procedurii Gastric Sleeve
Ca orice procedură medicală, intervenția de gastrectomie longitudinală este asociată și cu o serie de dezavantaje, cum ar fi:
- Este ireversibilă: dacă inelul gastric poate fi extras oricând, procedura de gastrectomie verticală este permanentă.
- Există, în continuare, risc de aport caloric ridicat și îngrășare: chiar dacă a fost creat un rezervor mic, pacientul poate avea în continuare un aport caloric ridicat, dacă mănâncă alimente foarte dense caloric, așa cum sunt preparatele foarte grase.
- Lipsa sindromului Dumping: deși acesta reprezintă, pe de o parte, un avantaj, pe de altă parte, lipsa acestui sindrom la ingestia de alimente bogate în carbohidrați îl poate determina pe pacient să mănânce în continuare alimente bogate în zahăr.
- Poate fi mai puțin eficientă decât procedura de bypass gastric: în procedura de bypass gastric, o porțiune a intestinului este ocolită, astfel încât unii nutrienți nu sunt absorbiți. Prin comparație, procedura Gastric Sleeve este asociată cu o scadere mai lentă în greutate.
Așadar, gastrectomia longitudinală, sau Gastric Sleeve, este o procedură de chirurgie bariatrică eficientă în ceea ce privește scăderea în greutate la pacienții obezi, dar și în reducerea riscului de a dezvolta afecțiunile asociate.