Consultația ginecologică anuală reprezintă o examinare preventivă și de diagnostic care are ca obiectiv atât menținerea sănătoasă a pacientelor, cât și monitorizarea activă a potențialelor probleme existente.
În timpul vizitei anuale poți avea oportunitatea de a discuta cu medicul specialist despre diferite probleme care ar putea exista cum ar fi ciclul menstrual neregulat, dezechilibrul hormonal sau anumite probleme de natură sexuală, sau poți pune întrebări despre metodele de contracepție, menopauză și așa mai departe.
Importanța consultului ginecologic
Consultul ginecologic anual reprezintă pentru medic o oportunitate de a verifica sănătatea pacientelor și de a ale consilia în anumite aspecte cum ar fi reducerea anumitor factori de risc și menținerea unui stil de viață sănătos.
În timpul unui consult ginecologic se pot oferi informații și analize despre următoarele probleme:
Screening pentru cancerul de col uterin
Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening pentru cancerul de col uterin care este realizat de obicei în timpul unei consultații ginecologice anuale.
Testul este important deoarece poate observa potențiale schimbări care ar putea duce la apariția cancerului de col uterin sau chiar identificarea timpurie sau precoce a afecțiunii.
Chiar dacă această investigație este efectuată de obicei o dată la 2-3 ani, ea face parte de regulă din consultația ginecologică anuală deoarece identificarea cancerului în stadii incipiente poate crește rata de succes a tratamentului, ceea ce face că testul Babeș-Papanicolau să fie realizat mult mai frecvent, mai ales dacă există factori de risc semnificativi.
Examinare pelvină
În timpul consultației anuale medicul specialist va efectua o examinare pelvină pentru a verifica prezența sau absența anumitor noduli sau iregularități la nivelul uterului sau ovarelor.
Prin efectuarea acestei examinări este posibil ca medicul să poată detecta prezența fibroamelor uterine sau a chisturilor ovariene dar și potențiale infecții cu transmitere sexuală.
Cele mai citite articole
Examinarea pelvină mai poate fi recomandată și atunci când există simptome ginecologice precum durere pelvină, sângerare vaginală anormală, tulburări urinare etc, pentru a evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.
Screening pentru cancerul de sân
Un alt test foarte important de realizat este screening-ul pentru cancerul de sân, care are ca obiectiv depistarea precoce a acestei afecțiuni.
Examinarea este realizată de obicei prin palparea sânului pentru a verifica potențiala prezență a nodulilor, urmând ca apoi să se recomande teste adiționale cum ar fi mamografia dacă au fost într-adevăr depistate anumite formațiuni anormale în timpul palpării.
Mamografia este un test care folosește raze X pentru a analiza țesutul sânului în detaliu. Deoarece cancerul aflat în stadii incipiente răspunde de obicei mult mai bine la tratament, efectuarea acestui screening este recomandată mai ales dacă există factori de risc semnificativi cum ar fi istoricul medical familial, vârsta înaintată sau anumite mutații genetice.
Obținerea unei metode contraceptive corespunzătoare cazului tău
În timpul consultației anuale poți discuta despre diferitele opțiuni de contracepție care le ai la dispoziție, medicul specialist putând să iți recomande metoda cea mai bună pentru cazul tău.
Dacă uiți de obicei să iți iei pastilele contraceptive, atunci medicul ar putea să iți ofere o opțiune injectabilă care ar putea fi administrată o dată la un anumit timp sau ar putea să recomande anumite dispozitive intrauterine sau implanturi hormonale cu un timp de acțiune mult mai îndelungat.
Adițional, acesta mai poate recomanda în funcție de caz și metode de sterilizare feminină prin ligatura trompelor sau metode de sterilizare masculină prin procedura de vasectomie.
Planificarea sarcinii
La polul opus subiectului de mai sus, consultația anuală ginecologică poate fi benefică și pentru cuplurile care doresc să conceapă un copil.
În timpul consultației medicul poate efectua o scurtă evaluare a fertilității și poate consulta istoricul medical pentru a putea determina următorii pași de efectuat în funcție de fiecare caz în parte.
Toate aceste motive și multe altele ar trebui să te determine să vizitezi un specialist în obstetrică-ginecologie, acesta putând să iți evalueze sănătatea reproductivă și să iți ofere informații importante legate de evitarea anumitor factori de risc și menținerea unui stil de viață sănătos.