Montarea parchetului în living: 6 paşi de urmat

Aplicarea unui strat nou de parchet schimbă cu totul aspectul oricărei încăperi. Fie că vorbim despre construirea unei case de la 0 sau de un proiect de amenajare, pardoseala este un capitol esenţial al lucrării. Dacă eşti cât de cât priceput şi îţi plac lucrurile care poartă o amprentă personală, montarea parchetului este un obiectiv realizabil în stil Do-It-Yourself. Ai nevoie de materialele potrivite, un pic de îndemânare, timp de lucru şi un ghid uşor de urmat.

Materiale necesare

În primul rând, trebuie să măsori suprafaţa de acoperit, pentru a asigura necesarul de parchet. Acesta vine ambalat în cutii, calculează ţinând cont şi de eventuale pierderi. Pe lângă plăcile propriu-zise, vei avea nevoie de plintă, de folie pentru bază sau de adezivi pentru parchet, dacă optezi pentru o fixare sigură.

Pregătirea montării

În primul rând, trebuie să urmăreşti atent specificaţiile producătorului cu privire la condiţiile de depozitare şi montaj. Suprafaţa pe care se montează plăcile trebuie să fie curată, uscată şi plană. Orice denivelare mai mare de 2 milimetri trebuie netezită. Unele tipuri de parchet au nevoie de aclimatizare înainte de a fi instalat. Spre exemplu, parchetul triplu stratificat trebuie lăsat timp de 7 zile în ambalajul original deschis, la o temperatură mai mare de 18 de grade în încăpere, respectiv 15 grade la nivelul pardoselii. Parchetul laminat este mult mai puţin pretenţios, însă are nevoie de o depozitare de aclimatizare timp de 48 de ore în încăperea în care va fi montat.

Aşezarea plăcilor

Pentru început, calculează lăţimea camerei pentru a vedea dacă plăcile se potrivesc perfect sau primul rând aplicat trebuie debitat la dimensiunea corespunzătoare. Pentru tăiere cel mai util este fierăstrăul electric. Alege un colţ şi pregăteşte plăcile pe lungime, în direcţia pătrunderii luminii în cameră.

Rosturile de dilataţie

Cele mai citite articole

Rosturile de dilataţie sunt un element esenţial al parchetului, care poate suferi modificări în timp, în funcţie de temperatură, umiditate, trafic şi alte condiţii externe. Utilitatea acestor spaţii de aproximativ 1 centimetru este dovedită, însă o asemenea distanţă între plăci poate fi inestetică. Cea mai bună soluţie este să începi montajul direct cu rost de dilataţie, în fiecare latură a peretelui.

Îmbinarea

Plăcile de parchet se îmbină în metoda clasică nut şi feder sau lambă şi uluc. Prima placă se aşază cu lamba în direcţia peretelui şi ulucul spre instalator. Aşadar, începând cu a doua placă, vei introduce lamba de sus în ulucul plăcii deja fixate şi vei bloca mecanismul de îmbinare cu ajutorul unui ciocan din cauciuc. Repetă procedura până ajungi la capătul camerei. Aici este puţin probabil ca ultima placă să se potrivească perfect, aşadar va trebui debitată la dimensiunea impusă. Începând cu al doilea rând liniar poţi fixa un model propriu-zis pentru parchet. Cel mai simplu este să începi cu o placă de parchet tăiată în jumătate pe lungime, după care continui cu bucăţi întregi. Astfel vei avea obţine un aspect uniform al camerei de zi.

Plinta

Am amintit deja soluţia lăsării rosturilor de dilataţie de-a lungul fiecărei laturi a pereţilor camerei. Astfel, când vei monta plinta laterală, aceasta va acoperi şanţul creat. Aşadar, pe lângă rolul estetic de trecere de la suprafaţa peretelui la cea a pardoselii, plinta are şi aplicabilitate practică de acoperire a rosturilor de dilataţie. Dacă nu eşti adeptul firelor înşirate prin casă, tot plinta este cea care te ajută să le maschezi de la sursă până la consumatorul necesar.

Montarea parchetului în living este un proiect pe care îl poţi realiza 100% în regie proprie. Scuteşti astfel cheltuielile de manoperă, iar diferenţa o poţi folosi pentru achiziţia de produse de calitate superioară.

Cele mai citite articole

Read Previous

Reguli de igienă în vacanță: 4 pași esențiali

Read Next

Care sunt etapele unei relații perfecte?

Most Popular