stirile addsite logo

Scuter vs motocicleta: diferențe și asemănări

Dacă nu știi ce să alegi dintre un scuter și o motocicletă, trebuie să știi că există câteva diferențe semnificative între cele două. Factorul cheie pentru a determina ce ai nevoie, este tipul de motor pe care vrei să îl utilizezi. 

La un moment dat, scuterele erau mai populare decât motocicletele în întreaga lume, deoarece erau considerate mai puțin periculoase și mai prietenoase cu familia. Pentru a stimula vânzările la motociclete, producătorii au reușit să crească atracția cumpărătorilor, cu ajutorul noilor inovații de design. În schimb, scuterele au rămas o alegere mai populară pentru tineri și adolescenți.

Ce este un scuter?

În trecut, oamenii obișnuiau să considere motocicletele ca fiind mai elegante și mai puternice, dar astăzi există marca de scutere Piaggio care arată mai impresionant și mai elegant decât motocicletele. Un scuter este, de fapt doar o motocicletă cu putere mai mică, dar și cu un cadru diferit. 

Scuterele sunt mai compacte și se simt mai convenabil de condus, deoarece nu este nevoie de schimbarea vitezelor. Cutia de viteze automată de pe scuter se reglează în funcție de modul în care este condus, dar și de suprafața pe care se circulă.

Mânerele de pe scutere sunt plasate direct pe ghidon și nu este nevoie să se acționeze ambreiajul în timpul opririi. Deoarece scuterele au urmat exemplul motocicletelor, modelele din zilele noastre au de obicei motoare în 4 timpi, devenind deosebit de populare. 

Puterea scuterelor variază între 50cc și 150cc. Este vorba de o capacitate destul de mică, asta înseamnă că nici ele nu sunt foarte grele. Din acest motiv sunt mult mai ușor de manevrat, dar nu beneficiază de aceeași accelerație precum o motocicletă. 

Ce este o motocicleta?

Majoritatea motocicletelor au două roți, datorită structurii lor consacrate. Vitezele manuale sunt prevăzute pe lateralul ghidonului, iar atunci când se încetinește o motocicletă, trebuie să se acționeze ambreiajul. Motocicletelor au fost trecute la motoare în 4 timpi mai devreme decât scuterele, din cauza legilor mai stricte privind emisiile la nivel mondial. Este obligatoriu ca motocicletele să fie conforme cu normele privind emisiile de carbon. 

Cele mai citite articole

Majoritatea modelelor de motociclete au motoare cu puteri între 250cc și până la chiar 2000cc. Performanța oferită de motociclete este net superioară față de scutere, dar trebuie să fie ales un model greu pentru a putea atinge viteze impresionante. 

Care este diferența dintre motocicleta și scuter?

·         Un scuter este un tip de motocicletă cu un cadru care permite motocicliștilor să țină picioarele apropiate, în loc de în lateral;

·         Un scuter cu trei roți este rar întâlnit, dar în schimb există motociclete cu trei roți. Cu toate acestea, un scuter și o motocicleta cu două roți sunt mult mai comune;

·         Motocicletele au ambreiaje și angrenaje care sunt folosite pentru a acționa motorul. Scuterele sunt auto direcționale, ceea ce înseamnă că folosesc acțiunile conducătorului pentru a controla direcția;

·         Un scuter este un vehicul ușor care poate fi controlat extrem de facil. O motocicletă este destul de grea,  fiind mai dificil de controlat;

·         Deși motocicletele au motoare mai mari decât scuterele, acestea pot circula pe autostrăzi cu viteză, datorită designului lor specific. Scuterele, însă, au motoare mici, prin urmare ele pot circula doar la viteze limitate. 

Evident, fiecare dintre cele două vehicule pe două roți are avantaje și dezavantaje. În funcție de nevoile tale, poți alege un model de scuter viabil pentru deplasările comode și rapide în oraș sau poți opta pentru o motocicletă pe care să o utilizezi atunci când vine vorba despre drumuri mai lungi, în viteză. Un alt criteriu pe care să îl iei în considerare este consumul de combustibil și, implicit, costurile pe care le vei avea în urma utilizării fiecăreia dintre variante. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum alegi covorul pentru dormitor în funcție de culorile din cameră

Read Next

NetBet Casino, locul în care găsești cele mai multe păcănele online din România

Most Popular