Sfaturi pentru alegerea unui credit imobiliar avantajos

Cumpărarea unei locuințe printr-un credit imobiliar reprezintă, cel mai probabil, una dintre cele mai mari tranzacții pe care le vei face. Spre deosebire de împrumutul pentru nevoie personale care se încheie pe o perioadă de cel mult 5 ani, unul accesat pentru cumpărarea casei angajează răspunderea pentru 20-30 de ani. Cu alte cuvinte, riscurile potențiale sunt semnificative, iar aceste tipuri de credite rămân cele mai complexe din punct de vedere al procedurilor. Dacă te-ai săturat să stai în chirie sau cu părinții și vrei să ai propriul tău cămin, descoperă mai departe câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi o soluție avantajoasă pentru a-ți finanța achiziția viitoarei tale case.

Realizează o analiză a situației tale financiare

Înainte de a merge la bancă încearcă să-ți evaluezi situația financiară ca să stabilești dacă îndeplinești condițiile minime de eligibilitate ce determină accesul unui client la un anumit tip de credit. Așadar, adună toate veniturile tale lunare și ale partenerului, după caz, analizează dacă mai ai alte împrumuturi ori carduri de credit, gândește-te care sunt cheltuielile tale constante și încearcă să calculezi cât poți plăti la bancă pentru locuință. Conform normelor actuale, gradul maxim de îndatorare nu poate fi mai mare de 60% din câștigul lunar, însă ar fi indicat să optezi pentru un procent de 30-50%.

Compară mai multe oferte bancare

Un credit imobiliar reprezintă un angajament pe termen mediu sau lung, motiv pentru care este recomandat să verifici cel puțin trei sau cinci oferte de la instituții bancare diferite înainte de a lua o decizie. Pe lângă faptul că pot exista diferențe notabile în ceea ce privește taxele și comisioanele, dobânzile sau documentele necesare, prin analizarea mai multor opțiuni vei putea vedea totodată și dacă îndeplinești condițiile pentru creditare impuse de fiecare bancă în parte.

Ia în considerare moneda în care vei accesa creditul

Regula generală atunci când alegi un credit imobiliar este să optezi pentru moneda în care îți obții veniturile. Totuși, dacă ți se pare că este mai avantajos să te împrumuți în euro ori altă monedă străină, verifică un curs BNR atunci când îți faci calculele. Ținând cont de faptul că perioada de creditare este una de lungă durată, este bine să alegi o monedă stabilă și să te gândești și la riscul valutar pentru următorii ani.

Alege o dobândă potrivită

Cele mai citite articole

Rata dobânzii este foarte importantă în cazul unui credit imobiliar. În primul rând trebuie să iei în considerare procentul pe care îl vei achita în fiecare lună și indicii pe care îi iau în calcul băncile la alcătuirea dobânzii, în funcție de moneda creditului. Ai posibilitatea de a alege o dobândă fixă, variabilă sau mixtă. Apoi, determină costul total al împrumutului, respectiv dobânda efectivă totală (DAE). Aceasta implică toate costurile aferente creditului, între care dobânzile lunare, taxele și toate comisioanele percepute de bancă.

Acordă atenție avansului

Dacă intenționezi să-ți cumperi o locuință trebuie să știi că ai nevoie și de un avans care poate varia, în funcție de tipul creditului, instituția la care faci împrumutul sau venit. Procentul pentru avans poate fi de 5%, valoarea standard minimă de 15% sau poate ajunge chiar și până la 40% din valoarea de cumpărarea a imobilului.

Află în cât timp poți obține împrumutul

Timpul de acordare a unui credit imobiliar poate varia de la câteva zile până la 1-3 luni. Spre exemplu, dacă ești angajat și ai veniturile raportate la ANAF, banca poate face verificări mult mai ușor, iar tu poți obține banii mai repede. Bineînțeles, politica de acordare a creditului ține de mai multe criterii și de creditor, de aceea trebuie să afli încă de la început un timp estimativ pentru obținerea împrumutului. Dacă găsești o locuință potrivită cerințelor tale e important să știi și cât timp poate aștepta vânzătorul până când se încheie tranzacția și intră în posesia banilor.

Atunci când vrei să-ți achiziționezi o locuință prin credit imobiliar trebuie să te înarmezi cu răbdare, pentru că procesul este unul de durată, și să acorzi atenție fiecărui detaliu. Dat fiind faptul că vorbim de un împrumut pe termen lung e necesar să cunoști toate aspectele legate suma accesată, taxe, comisioane, dobânzi, perioada de rambursare ori avans înainte de a face orice demers pentru semnarea contractului.

Cele mai citite articole

Read Previous

5 idei de cadouri pentru fanii sportului

Read Next

Socata de casă: 3 rețete delicioase și ușoare

Most Popular