Socata de casă: 3 rețete delicioase și ușoare

Socata este una dintre cele mai gustoase și sănătoase băuturi pe care le poți prepara chiar la tine acasă, doar din ingrediente naturale. Apreciată de copii, dar și de adulți, socata poate fi preparată după numeroase rețete simple și rapide, astfel încât le poți oferi celor dragi un suc 100% natural, făcut pe gustul lor. 

Ai nevoie doar de un borcan pentru a prepara socata și de mai multe sticle cu dopuri de plută la prețuri avantajoase, ca să o poți păstra mai mult timp la frigider, fără să se altereze. Noi venim în ajutorul tău și îți prezentăm în acest articol trei rețete diferite pe care le poți încerca: una tradițională, una dietetică și una pentru o băutură mai acidulată. 

  1. Socată tradițională

Pentru această rețetă clasică, inspirată din cartea de bucate a bunicii, ai nevoie de:

  • 10-15 flori de soc 
  • 1 kg de zahăr
  • 8 gr de drojdie
  • 8 litri de apă rece
  • 2-3 lămâi mari
  • un borcan de aproximativ 10 litri.

Iată cum trebuie să procedezei:

  • Spală foarte bine florile de soc și pune-le pe fundul borcanului.
  • Adaugă zahărul, sucul de lămâie și câteva felii de coajă de lămâie.
  • Adaugă apa. 
  • Lasă amestecul la macerat până a doua zi.
  • A doua zi, umple borcanul cu apă rece, adaugă drojdia și amestecă totul foarte bine.
  • Acoperă borcanul cu tifon și lasă socata la loc însorit timp de 2-3 zile, amestecând în borcan zilnic, dimineața și seara.
  • La final, pune socata în sticle cu dop de plută și păstrează-o la frigider!
  1. Socată dietetică, fără zahăr

Pentru versiunea fără zahăr a socatei, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 10-15 flori de soc
  • 125 de grame de stafide 
  • 3 lămâi feliate
  • un borcan de 3 litri.

Iată cum se prepară socata dietetică:

  • Adaugă toate ingredientele în borcan și toarnă deasupra apă plată.
  • Lasă borcanul în lumina soarelui și amestecă de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o lingură de lemn.
  • După două zile, poți strecura socata și o poți pune în sticle, la frigider.
  1. Socată acidulată

Această rețetă îți permite să obții o socată ceva mai acidulată, o alternativă delicioasă și mult mai sănătoasă la băuturile carbogazoase din comerț. 

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 10-15 flori de soc
  • 10 litri de apă 
  • 2 Kg de zahăr 
  • 2 lămâi mari
  • 25 de grame de drojdie proaspătă
  • 4 linguri de oțet de mere
  • un plic de sare de lămâie
  • un vas de aproximativ 10 litri.

Modul de preparare este următorul:

  • Pune florile de soc într-un vas de 10 litri, adaugă lămâile tăiate cubulețe și lasă totul la fiert.
  • Când băutura începe să fiarbă, mai las-o pe foc doar 5 minute, apoi stinge focul și lasă socata la răcit.
  • Când băutura este doar călduță, adaugă sucul de lămâie și drojdia și amestecă totul bine.
  • Lasă socata timp de 6 zile în acest vas și amestecă zilnic, dimineața și seara.
  • După 6 zile, poți strecura socata și o poți pune în sticle, la frigider.

Iată cât de simple sunt aceste rețete! Alege varianta care ți se pare cea mai potrivită pentru tine și cei dragi sau – de ce nu? – poți încerca toate aceste rețete, ca să vezi care îți place mai mult!

Articol mai vechi

Sfaturi pentru alegerea unui credit imobiliar avantajos

Urmatorul Articol

5 idei perfecte de cadouri pentru proaspetele mamici

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *