stirile addsite logo

5 vinării pe care merită să le vizitezi în Republica Moldova

5 vinării pe care merită să le vizitezi în Republica Moldova

Vinul este un produs emblematic pentru țara noastră, dar și pentru Republica Moldova. Istoria populațiilor de pe ambele maluri ale Nistrului consemnează rolul important pe care băutura lui Bacchus l-a avut. Încă din Evul Mediu vinul era o marfă valoroasă, iar multe cetăți au adoptat simboluri viticole pe stemele lor.

Ocuparea Basarabiei la 1812 de către ruși a dus la separarea viticulturii din cele două zone. Totuși, evoluția acestei ramuri agricole a continuat, iar Republica Moldova a devenit în timp un producător important. Dacă pe vremea URSS-ului accentul se punea pe cantitate, astăzi vinăriile pun accent pe calitate. În plus, acestea s-au transformat și în destinații turistice, pe care merită să le vizitezi.

1.Cricova

Cricova este un adevărat oraș subteran al vinului. Crama Cricova a fost săpată la 60 m adâncime, în calcar, iar camerele și culoarele sale însumează 180 km lungime. Colecția de vinuri ocupă 80 km din total și însumează mii de sticle. La Cricova degustările se fac în patru săli special amenajate, săpate, de asemenea, în subteran. Există și o sală de cinema amenajată, unde se urmăresc filme documentare despre cramă. Accesul se face cu trenulețul, pentru că suprafața cramei este uriașă. Procedeele de vinificație sunt tradiționale, iar printre sticlele de recoltă recentă se găsesc și rarități, așa cum este o sticlă de vin din 1902. 

2. Pivnițele Brănești

Vinăria Brănești funcționează într-o veche mină de calcar, la 60 m adâncime. Acest lucru favorizează un microclimat variabil, cu efect benefic asupra vinului. Galeriile însumează 75 km și adăpostesc vinuri obținute pe cele 800 ha de viță de vie, situate în zona Orheiului Vechi și a satelor Tudora și Romănești. Pivnițele Brănești își vor întâmpina curând oaspeții cu un concept inedit: un hotel săpat în piatră, în care oaspeții pot experimenta un concediu departe de agitația cotidiană. 

3. Chateau Purcari

Cele mai citite articole

Vinăria Purcari nu este un simplu obiectiv viniviticol, ci și o comoară arhitecturală. Chateau Purcari este o clădire cu o arhitectură impresionantă, situată pe marginea a două lacuri străjuite de podgorii. Castelul și vinăria datează din 1827 și a reprezentat mereu un reper pe harta vinăriilor moldovenești. În 1878, vinul negru de Purcari a obținut primul premiu la o expoziție internațională și, în ciuda tuturor provocărilor aduse de istorie, tradiția viniculturii de calitate s-a menținut. 

4. Crama Mircești

Crama Mircești se diferențiază de celelalte crame descrise mai sus prin noutatea sa. Apărută recent, se poate lăuda cu vinuri de calitate, obținute din soiuri celebre, ca Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir sau Riesling. Există însă aici și o colecție de vinuri din soiuri locale, în special Fetească. Crama Mircești se află la 80 km de Chișinău și întâmpină vizitatorii cu o ambianță plăcută, datorită conacului în stil brâncovenesc, recent refăcut. Turiștii descoperă la crama Mircești, o pensiune primitoare și un restaurant tradițional. 

5. Castel Mimi

Castel Mimi se leagă de numele unui viticultor vizionar, de origine greacă, pe nume Constantin Mimi. Acesta a studiat în Franța și a adus în Republica Moldova tehnici noi de cultivare a viței de vie și de vinificație. Mimi a construit un castel cu o arhitectură unică, care uimește orice vizitator. Nu este de mirare că a fost inclus în topul celor mai frumoase clădiri cu rol viticol din lume. Colecția de vinuri de la Castel Mimi este variată, iar turiștii pot degusta licorile bahice în atmosfera specială pe care acest loc o are. 

Tradiția producției de vin în Republica Moldova este o sursă de mândrie, dar și de gust și cultură. Orice turist care vizitează vinăriile pe care le-am descris are parte de o experiență turistică memorabilă, în care gastronomia se întâlnește cu frumusețea oamenilor și a peisajelor. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum organizezi o nunta mică în 5 pași

Read Next

3 rețete cu pui, pe placul întregii familii

Most Popular