În lumea afacerilor, cu orice te-ai ocupa, este aproape sigur că există și alte companii care oferă un produs sau un serviciu similar cu al tău. Și, pentru că ești într-o piață aglomerată, ai nevoie de cât mai multe informații și cunoștințe pentru a câștiga un avantaj față de concurenții tăi. Pentru că, pur și simplu, să știi ce oferă ei nu este suficient trebuie să faci o analiză competitivă.
Ce este o analiză competitivă?
Analiza competitivă (sau cercetarea competitivă) este un domeniu de cercetare strategică specializat în colectarea și revizuirea informațiilor despre firmele rivale. Este o tactică esențială pentru a afla ce fac toți concurenții tăi și ce fel de amenințare prezintă succesului companiei tale. Totodată, ea oferă bune soluții pentru o imagine clară asupra unui domeniu de business. În cele ce urmează, îți voi prezenta câțiva pași esențiali pentru desfășurarea optimă e unei analize competitive dintr-un domeniu de business precum și principalele beneficii pe care le aduce în definirea mai clară a imaginii asupra acelui domeniu.
1. Identifică-ți primii zece concurenți
Acest lucru pare evident, dar, este un prim pas esențial. Știi care sunt principalii tăi concurenți? Dacă vinzi un produs sau un serviciu online, probabil, ai drept concurență, zeci, chiar sute de companii care urmăresc același grup de clienți. În cazul în care ai nevoie de puțin ajutor, pentru a-ți afla concurenții, Google este o resursă utilă. Căutând, pur și simplu, tipul de serviciu sau produs pe care îl oferi, este foarte probabil să apară câțiva dintre concurenții tăi de top.
O altă modalitate excelentă de a-ți descoperi principalii concurenți este folosirea instrumentelor online precum SEMrush. Acesta este un software excelent pentru a arunca o privire asupra a ceea ce clasifică alte companii, în funcție de cuvintele tale cheie și a modului în care te confrunți cu acestea. După aceea, poți recurge la prospectarea, analizarea și efectuarea unor studii de piață a firmelor concurente, apelând la o platformă specializată de profil ce îți poate oferi statistici pentru firme din România.
2. Analizează și compară conținutul concurentului
După ce ai identificat concurenții, poți începe analiza concurențială pentru a înțelege mai bine ce tip de conținut publică. Analiza te poate ajuta să determini ce oportunități ai pentru a-ți depășești concurenții. Pe ce tipuri de conținut se concentrează concurenții tăi? Bloguri? Studii de caz? Conținut premium? Există buletine informative, canale YouTube sau podcasturi? După ce le-ai localizat conținutul, poți determina calitatea iar, apoi, compar-o cu a ta. Asigură-te că urmărești frecvența publicării, precum și subiectele abordate. În concluzie, fac și ei ceva ce faci tu?
3. Analizează SEO-ul lor
S-ar putea să trebuiască să privești mai atent pentru a afla ce fac diferit. Ar putea fi SEO-ul (Search engine optimization). Odată cu lansarea actualizărilor algoritmului, cum ar fi BERT de la Google, motoarele de căutare devin din ce în ce mai bune la înțelegerea intenției de căutare. Au trecut vremurile în care introducerea cuvintelor cheie în conținutul tău ar garanta un nivel ridicat de căutare. În schimb, încearcă să te concentrezi pe a-ți bate concurenții la propriul joc.
4. Uită-te la implicarea lor în social media
Prezența firmelor pe social media devine din ce în ce mai importantă, însă fiecare companie utilizează platformele în mod diferit. Rețelele de socializare sunt o modalitate excelentă pentru companii de a interacționa cu utilizatorii lor. În plus, companiile folosesc aceste site-uri pentru a partaja conținut. Nu numai că este important să vezi dacă firmele concurente pot fi găsite pe platformele de socializare, dar e important să vezi cât de eficient își folosesc profilurile.
5. Identifică domeniile de îmbunătățit
Cele mai citite articole
După efectuarea unei analize competitive, ai acum o idee mai bună și o înțelegere mai bună a ceea ce fac toți concurenții tăi. Ia toate informațiile pe care le-ai adunat și identifică anumite domenii ale propriei lucrări care pot fi îmbunătățite. Dacă te uiți suficient de atent, trebuie să găsești ceva.
Vei putea identifica domeniile cheie pe care le poți îmbunătăți în ceea ce privește crearea de conținut, optimizarea motoarelor de căutare și implicarea în rețelele sociale.
Beneficiile efectuării analizelor competitive
-Te ajută să identifici propunerea de valoare unică a produsului tău și ceea ce face produsul tău diferit de cel al concurenților, care poate informa viitoarele eforturi de marketing.
-Îți permite să identifici tot ce face concurentul tău corect. Aceste informații sunt esențiale pentru a rămâne relevante și pentru a te asigura că produsul și campaniile tale de marketing depășesc standardele din industrie.
-Îți spune unde nu ajung concurenții tăi – te ajută să identifici domeniile de oportunități de pe piață și să testezi noi strategii de marketing unice de care nu au profitat.
-Afli, prin recenziile clienților, ce lipsește în produsul unui concurent și iei în considerare modul în care ai putea adăuga caracteristici propriului produs, pentru a satisface aceste nevoi.
-Îți oferă un punct de referință în funcție de care îți poți măsura propria creștere.