stirile addsite logo

Criterii pentru alegerea jocurilor și jucăriilor potrivite pentru copii

Criterii pentru alegerea jocurilor și jucăriilor potrivite pentru copii

Este foarte important ca micuții tăi să se joace cât mai mult în primii ani de viață. Jocurile și jucăriile existente în prezent pe piață sunt menite să-i ajute să-și dezvolte creativitatea, inteligența emoțională și alte abilități precum memoria, puterea de concentrare și gândirea logică. De aceea, este necesar să le alegi pe cele potrivite în funcție de nevoile copilului tău.

Criterii pentru alegerea jocurilor și jucăriilor potrivite

În funcție de vârstă

Chiar dacă unii copii se dezvoltă mai repede decât alții încearcă să alegi jocuri și jucării potrivite pentru categoria lui de vârstă. De exemplu, jocurile de societate pentru copii sunt în general potrivite pentru micuții cu vârsta mai mare de 3 ani deoarece pot avea mai multe piese mici ce au riscul de a fi înghițite. 

Există însă și jocuri pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani care necesită puțin mai multă îndemânare, atenție și răbdare sporite. În prezent, jucăriile comercializate trebuie să respecte anumite reglementări, așa că niciuna nu ar trebui să fie confecționată din materiale toxice pentru cei mici. 

Nu este greșit să cumperi jocuri mai dificile pentru copilul tău dacă acesta poate face față provocării, însă este important să respecți această regulă în sens invers: nu achiziționa jucării pentru copii mai mici. Acestea s-ar putea să-l plictisească pe copil deoarece nu îi mai stârnesc idei noi și astfel imaginația lui nu va mai fi stimulată. 

Cele mai citite articole

Jocurile de strategie sunt în general recomandate copiilor mai mari, care și-au exersat deja abilitățile în primii ani de viață prin diverse exerciții de creativitate. Joacă-te împreună cu cei mici pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine regulile jocurilor pe care le propui, indiferent de vârsta lor. 

În funcție de preferințele copilului

Atunci când decizi să achiziționezi o jucărie sau un joc nou ține cont și de preferințele copilului. Încă de când încep să cunoască lumea, copiii încep să își formeze preferințele în funcție de obiectele din jur. Comunică ideile tale copilului și asigură-te că își dorește la fel de tare ca tine să ia parte la o anume activitate. În special în cazul jocurilor de societate, unele dintre ele s-ar putea să nu-i stârnească interesul din diferite cauze.

Fie că e băiețel sau fetiță, anumiți copii își formează preferințe puternice pentru anumite teme cum ar fi animalele, florile, mașinile, avioanele sau personaje din desene animate. Orientează-te în funcție de aceste pasiuni și încearcă să cumperi jocuri și jucării care să le satisfacă. Cu siguranță cei mici se vor juca un timp îndelungat și cu plăcere cu o jucărie care este exact pe gustul lor. Cel mai simplu mod de a testa acest lucru este să mergi împreună cu ei într-un magazin de jucării și să îi lași să își aleagă singuri preferatele. 

S-ar putea ca unii copii să prefere jocurile de strategie sau memorie, iar alții să fie mai degrabă încântați de jocuri muzicale, de construcție sau în care trebuie să își folosească imaginația pentru a crea o poveste. Ține cont de înclinațiile sale naturale și cultivă-le pe cât de mult posibil astfel încât să își poată dezvolta abilitățile în domeniul în care îl interesează. 

Ține cont de aceste criterii atunci când decizi să faci o nouă achiziție. Copilul tău va fi mulțumit dacă nevoile lui vor fi respectate, iar tu te vei putea bucura urmărindu-i astfel evoluția. 

Cele mai citite articole

Read Previous

11 investiții pe care merita să le faci pentru siguranța tale

Read Next

Tipuri de excavatoare și cum să le folosești în construcții

Most Popular