stirile addsite logo

Tipuri de excavatoare și cum să le folosești în construcții

Activitatea pe șantierele de construcții este realizată cu ajutorul unor utilaje și echipamente performante, care înglobează cele mai noi tehnologii. Printre acestea, excavatoarele reprezintă dotări esențiale pentru realizarea proiectelor complexe, de mari dimensiuni.

Ce reprezintă un excavator

Excavatoarele reprezintă utilaje de săpat pământul și de extragere a diferitelor materiale precum balast, nisip, piatră spartă, pietriș, bolovani sau a altor materiale din cariere și locuri greu accesibile. De asemenea, cu ajutorul excavatoarelor sunt realizate operațiunile de demolare, încărcare, descărcare și transport a materialelor extrase sau excavate.  

Excavatoarele sunt disponibile într-o gamă largă de modele și dimensiuni, și pot fi echipate cu diverse accesorii, în funcție de cerințele fiecărui proiect. Inițial excavatoarele erau acționate de cabluri, dar în prezent se folosesc sisteme hidraulice, prin care se asigură o mobilitate mai bună și o manevrabilitate mai ușoară.

Tipuri de excavatoare

După tipul de acționare, excavatoarele se împart în trei categorii: excavatoare mecanice, hidraulice și mecano-hidraulice. După sistemul de deplasare, există excavatoare pe șenile și excavatoare pe pneuri.

Pentru performanțe superioare în proiectele de construcții, se recomandă achiziționarea de excavatoare pe şenile de la liderii pieței mondiale, pentru că sunt utilaje de cea mai bună calitate și sunt adaptate la activități pe toate tipurile de șantiere. 

Cele mai citite articole

Excavatoarele fac parte din gama de utilaje terasiere alături de încărcătoare pe pneuri, buldozere și încărcătoare pe șenile, basculante articulate, dragline, încărcătoare telescopice și lansatoare de conducte. Sunt echipamente bazate pe tehnologii de ultimă generație și cele mai căutate modele sunt cele de excavatoare mobile și excavatoare cu telecomandă.

Specificul excavatorului constă în echipamentul de lucru pentru săpare, în formă de cupă, ce are pe muchia de tăiere între 4 și 6 dinți ce realizează înfigerea cupei în pământ. Există excavatoare mono-cupă și excavatoare multi-cupă. Excavatorul mono-cupă are funcționare ciclică, iar excavatorul multi-cupă are funcționare continuă. Excavatoarele cu mai multe cupe pot realiza săpare longitudinală sau transversală.  

Cele mai moderne tipuri de echipamente pentru excavare sunt excavatoare de talie mică și miniexcavatoare din gama de excavatoare Cat (Caterpillar). Acestea se remarcă prin ușurință în utilizare, confort și vizibilitate din cabină, siguranță și accesibilitate în timpul utilizării și la operațiunile de mentenanță.

Pornirea motorului se face printr-o simplă apăsare de buton, cu o cheie Bluetooth sau pe baza unei aplicații de smartphone cu funcție unică de identificare. Operatorul lucrează într-o cabină confortabilă, dotată cu suporți de amortizare a vibrațiilor. Astfel se reduce stresul cauzat de zgomote și lovituri, iar condițiile de muncă sunt mult îmbunătățite.

Designul modern asigură un plus de vizibilitate, iar timpii de întreținere și verificare sunt reduși, datorită accesibilității de la nivelul solului. Și intrarea în platforma superioară de service este sigură și facilă, pentru că este proiectată în mod special, ca să asigure accesul rapid, fără efort și fără riscuri. 

Se recomandă achiziționarea de excavatoare Cat de la furnizori specializați, de exemplu truck1.ro, care asigură produse de calitate, garanție extinsă, piese de schimb la prețuri competitive și respectarea standardelor de siguranță în utilizare. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Criterii pentru alegerea jocurilor și jucăriilor potrivite pentru copii

Read Next

7 alimente care te pot ajuta să înfrunți iarna

Most Popular