stirile addsite logo

Cum alegi cele mai bune prize pentru siguranța celor dragi din familie?

Cum alegi cele mai bune prize pentru siguranța celor dragi din familie?

Întrerupătoarele și prizele fac parte din orice instalație electrică regăsită în birouri sau locuințe. Pentru că fără prize nu putem conecta niciun aparat electronic sau electrocasnic la rețeaua electrică, avem nevoie de modele rezistente, care să ne garanteze siguranța.

Deși pare simplu să alegi prizele pentru casă, trebuie să ții cont de anumite criterii de selecție. Din fericire, prizele electrice se găsesc într-o varietate de materiale și de culori, astfel încât să alegi designul optim pentru locuința ta.

Ai în vedere sfaturile de mai jos și alege cele mai bune prize pentru siguranța familiei tale!

Ține cont de material

Materialul este primul element de care trebuie să ții cont în alegerea prizelor pentru casă. În magazinele specializate sau în supermarketuri, vei găsi mai multe modele de prize electrice, în funcție de material: prize de plastic, din ceramică sau polimeri.

Prizele electrice din plastic sunt cele mai populare printre utilizatori, fiindcă au un preț accesibil și se potrivesc în orice interior. La fel de folosite sunt și prizele electrice din polimeri, fiindcă sunt rezistente la foc. În magazine poți găsi și prize din ceramică, care sunt ignifuge și au un preț redus.

Urmărește numărul de socluri

Prizele sunt de diferite tipuri – variantele cele mai populare fiind cu unul sau cu două socluri. Cu toate acestea, există și locuințe în care există mulți consumatori, fiind folosite prize cu trei sau cu patru socluri. Prizele simple sunt cele mai întâlnite în locuințe și în birouri, însă au fost înlocuite parțial de prizele duble, ideale atunci când în cameră se folosesc consumatori precum televizorul și laptopul.

Prizele electrice cu trei sau patru socluri sunt folosite în special pentru holuri, dormitoare și birouri și oferă protecție în cazul unei supratensiuni.

Gândește-te la montarea prizelor

Cele mai citite articole

În funcție de modalitatea de montare a prizelor, există prize incastrabile sau aplicate care sunt cel mai des întâlnite în cazul instalațiilor electrice realizate pe perete și prize îngropate, mai moderne, îngropate la nivelul peretelui.

Priză incastrabilă poți găsi la Concris, pe care o poți folosi pentru pereta, pentru mobilă sau pentru blaturile de bucătărie.

Alege prize care oferă protecție

Ești în căutare de prize noi pentru casă? Pe piață vei găsi prize cu sau fără împământare. Se recomandă alegerea variantelor cu împământare, în detrimentul celor fără împământare, întrucât diminuează riscul de ardere a consumatorilor sau de electrocutare.

Nu știi cum recunoști prizele cu împământare? Acestea au dispuse două lamele pe lateralul celor doi poli – fază și nul.

Verifică gradul de protecție împotriva umidității

În alegerea prizelor, există și alte dotări pe care merită să le ai în vedere. Astfel, încearcă să verifici gradul de protecție al prizelor împotriva umidității și a prafului, mai ales dacă cumperi prize pentru exterior.

Urmărește și modul de fixare a prizelor în doze. În timp ce unele prize se fixează cu șuruburi, altele sunt fixate cu gheare ușor de prins. Este important de știut că în cazul prizelor fixate cu gheare, există riscul de a fi smulse dacă nu sunt mânuite cu grijă.

Optează pentru designul potrivit

Dacă te afli într-un proces de reamenajare, trebuie să alegi prizele cu design potrivit, care să se potrivească cu încăperea. Prizele pot fi și elemente de decor de care poți ține cont în amenajarea casei.

Nu te îngrijora, există numeroase modele de prize, pe care le poți alege în funcție de formă și culoare, pentru încăperi impecabile!

Cele mai citite articole

Read Previous

Poti sa muti ca un profesionist? Dar cu un profesionist? 6 sfaturi pentru o mutare organizata

Read Next

Top 7 pași pentru implementarea procesului de digitalizare în afacerea ta

Most Popular