stirile addsite logo

Metode de personalizare a obiectelor personale

Metode de personalizare a obiectelor personale

Personalizarea este o modalitate originală de a transforma anumite obiecte în piese sau cadouri speciale. Fie că imprimăm articole vestimentare, piese de birotică sau accesorii de casă, un obiect personalizat este întotdeauna diferit nu doar datorită atenției cu care a fost conceput și realizat, ci mai ales a mesajului pe care îl conține. 

Metodele de a personaliza obiecte diferă în funcție de materialul sau suportul folosit pentru imprimare: ceramic, textil, metalic, hârtie sau lemn. Dacă ai în plan să personalizezi anumite obiecte, îți prezentăm mai jos câteva modalități prin care se realizează acest lucru. 

Materiale textile

Metoda de imprimare cea mai des utilizată pentru a personaliza obiectele textile  este serigrafia. În acest scop este folosită o matriță (sită) prin care vopseaua trece, printr-un șablon, direct pe material. 

O altă metodă prin care îți poți personaliza masca, tricoul, șapca, un hanorac, umbrela, o sacoșă sau orice alt obiect din material textil este presa termică, adică imprimarea la cald folosind fie o folie de autocolant, fie imprimanta inkjet. 

Suporturi metalice

În cazul insignelor, pixurilor, brelocurilor, memory stick-urilor sau a altor obiecte metalice, metoda uzuală folosită pentru personalizare este de regulă gravarea mecanică utilizând un ac de duritate mare. 

Obiectelor metalice mici se numără, dealtfel, printre cele mai des comandate pentru imprimare și personalizare, fiind perfecte pentru cadouri promoționale simpatice, utile și practice.

Hârtie sau carton

Pentru a-ți personaliza de exemplu o agendă sau alt obiect din hârtie sau carton, opțiunile pe care le ai la îndemână sunt prin folio sau utilizând timbrul sec. Nu trebuie să te gândești că doar agendele de firmă se pot imprima în acest fel. Dacă ai o un carnet special pe care vrei să-l folosești drept jurnal, îl poți personaliza cu ușurință cu numele tău. 

Cele mai citite articole

Prin aceleași tehnici se pot imprima cu mesaje speciale invitațiile, felicitările, mărturiile de nuntă sau orice alte cadouri de acest fel. 

Suport de lemn

Pentru personalizarea pe suporturi de lemn se folosește ca metodă pirogravura, adică arderea la suprafață a acestui material cu ajutorul unui metal incandescent. 

Un alt mod de imprimare este gravarea cu laser, metodă cu cea mai mare precizie, utilizată de altfel pentru personalizarea multor accesorii, decorațiuni, obiecte personale sau promoționale. 

Sticlă sau ceramică

Tehnica de imprimare folosită pentru materiale ceramice sau sticlă este cea laser. Modelul sau proiectul, creat și realizat inițial în calculator, este apoi transferat pe materialul dorit folosind un soft special. 

O altă metodă, utilizată și pentru alte tipuri de suporturi mai dificil de imprimat sau pentru suprafețe neregulate, este tampografia (pad-printing). Prin această tehnică, imaginile bidimensionale de tip 2D sunt transferate pe obiecte tridimensionale 3D prin intermediul unui tampon. 

Poți personaliza în acest mod mai multe tipuri de obiecte personale, de exemplu cești, căni, globuri de sticlă sau alte accesorii, dar și mărturiile de nuntă sau de botez, de exemplu. 

Ți-am prezentat mai sus diferite tehnici prin care poți personalizarea anumite obiecte, din care să alegi cel mai potrivit și original mod prin care să creezi un și să oferi un cadou deosebit. Alegerea metodei preferate de imprimare a pieselor personale sau promoționale depinde de tipul de suport prin care dorești să transmiți mesajul tău unic! 

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce este pilates și de ce ar trebui să practici acest sport în zilele de iarnă

Read Next

Șapte trucuri prin care poți arăta mai bine în orice ținută

Most Popular