stirile addsite logo

Ce este pilates și de ce ar trebui să practici acest sport în zilele de iarnă

În această iarnă, antrenamentele pot continua în confortul propriului tău cămin, departe de frigul și căderile de precipitații specifice lunilor reci. 

Pilates este un sport pe care îl poți încerca în perioada următoare, fiind ideal în contextul unui spațiu restrâns pentru exerciții și a unor resurse logistice minime, așa cum poate fi descris cadrul de acasă. Vezi ce presupune și de ce este o alternativă de luat în calcul iarna: 

Ce este pilates? 

Pilates reprezintă un sistem variat de exerciții, ce garantează prioritar stimularea sistemelor osos și muscular, dar și cu impact pozitiv asupra respirației, sistemului cardiovascular și tonusului mental al practicantului. 

Această soluție de antrenament pentru minte și corp a fost dezvoltată în urmă cu mai bine de un secol de către Joseph Hubertus Pilates. Premisa pe care acesta s-a bazat, în conceperea exercițiilor pilates, a fost următoarea: calitatea mișcărilor executate este mai importantă decât realizarea în exces a acestora. 

De aceea, lipsa inutilă de tensionare a organismului contribuie semnificativ la reducerea riscului de accidentări, cauzat de solicitarea excesivă a mușchilor, oaselor și articulațiilor. 

Pilates acorda o atenție deosebită asupra următoarelor grupe musculare: mușchii abdominali, mușchii oblici, mușchii intercostali, mușchii din zona lombară, mușchii fesieri, mușchii superiori ai coapselor, mușchii umerilor, mușchii brațelor, mușchii planșeului pelvian. 

Exercițiile de pilates sunt recomandate atât sportivilor de performanță, ca alternativă de antrenament pentru stimularea masei musculare, cât și persoanelor care vor să lucreze de acasă masa musculară a propriului corp. Datorită simplității cu care se execută, pot fi indicate și persoanelor care urmează sesiuni de recuperare, în urma traumelor fizice. 

Ce beneficii generale oferă? 

Cele mai citite articole

Studiile arată că o oră de exerciții pilates asigură arderea a 296 de calorii, în condițiile unui antrenament dedicat începătorilor. De asemenea, crește mobilitatea corporală, îți permite să corectezi postura pe care o ai și asigură o creștere semnificativă a forței musculare. 

Pilates îmbunătățește fluxul de sânge din organism și performanța plămânilor, asigurând astfel o oxigenare a creierului mult mai bună. Astfel, stresul, depresia și episoadele de anxietate se pot manifesta la niveluri de intensitate mult mai reduse. 

Tehnicile specifice acestui sport permit relaxarea minții și creșterea puterii de concentrare. Nu în ultimul rând, exercițiile pilates pot echilibra centrul de greutate al corpului și joacă un rol de neignorat în buna funcționare a sistemului imunitar.  

De ce să practici pilates iarna?

Pilates poate fi o alternativă în sezonul rece, pentru sporturile pe care obișnuiai să le practici afară, în zilele cu vreme frumoasă. 

Atunci când frigul, ninsoarea și luminozitatea scăzută a lunilor de iarnă fac aproape impracticabilă desfășurarea antrenamentelor în aer liber, pilates acasă reprezintă o soluție de luat în calcul: 

  • se practică pe mai puțin de 2 metri pătrați, într-un spațiu al propriului cămin în care te simți cu adevărat “acasă”. Adaugă aici și faptul că temperatura dintr-o zonă a casei, precum livingul sau dormitorul, îți permite să porți o ținută lejeră, chiar dacă afară este frig și urat. 
  • este unul dintre cele mai simplu de învățat sporturi, pentru că ai la îndemână o mulțime de tutoriale video pe net, pe care le poți sorta în funcție de nivelul tău de experiență în pilates. 
  • economisești timp, atunci când practici acasă sportul tău preferat. Astfel, îți poți construi un orar zilnic mult mai productiv, ce ar putea include atât mișcare, cât și activități asociate jobului tău, sau relațiilor pe care le ai cu membrii familiei tale. 

Cum te echipezi pentru pilates?

Îmbrăcămintea pentru practicarea acestui sport include: colanți sau pantaloni sport de dame (pantaloni scurți, ca alternativă), bluză și hanorac / bustieră / maiou, în funcție propriul tău nivelul de confort termic  

Din punct de vedere al echipamentului necesar pentru exerciții pilates acasă, vei avea nevoie de: saltea de pilates, inele de pilates, minge de pilates, gantere și haltere de diferite greutăți, discuri de echilibru etc. 

Lucrează acasă exerciții pilates pe întreaga perioadă a sezonului rece, deoarece acest sport contribuie la obținerea unei siluete de invidiat și la atingerea unui nivel optim de sănătate mintală

Cele mai citite articole

Read Previous

7 alimente care te pot ajuta să înfrunți iarna

Read Next

Metode de personalizare a obiectelor personale

Most Popular